Kopalnia Silesia na początku roku 2025 zgodnie z informacjami z netu zatrudniała około 1000 ludzi.
W tej chwili również zgodnie z informacjami z netu kopalnia Silesia (w bilansie Bumech jest warta ZERO) chce zwolnić do końca marca 754 ludzi. A to oznacza że zostaną pracownicy jedynie do likwidacji kopalni.
Bumech jako Bumech bez sprzedaży biomasy (ostatni kontrakt to 794 PLN za tonę - śmieszna marża) i drobnych przychodów MSE znaczy 0 (zero).
Kasy na jakiekolwiek inwestycje nie ma (pożyczka sutka dla Bumech w wysokości 25 mln to żarcik - w raporcie Q4 jej nie zobaczymy - zabezpieczył to warunkowością moim zdaniem).
MSE po połączeniu z Capital Partner będzie chciało zrobić emisję. Fajnie. Tylko z tej działalności za dużo zysku nie będzie. Polecam raporty MSE do przeczytania (za rok 2024 śmieszne wyniki).
OTT to MRZONKA. Nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie współpracował z Bumech (zakupy wozów bojowych OTT). Nordic Air Defence to kolejna mrzonka.
dziwi dzisiejsze ESPI - EBIDTA mieli 46 mln, gotowke generuja - zobowiazania w raporcie na biezaco obslugiwane a nagle wyskakują ze zwolnieniami i umorzeniem sanacji?
Jest tez opcja ze to straszak - albo zwolnia wszystkich i zamiast wygasic kopalnie beda mieli zewnetrzna firme za 1/2 ceny gornikowi :))
Ja juz nie wiem co tu jest rozgrywane - z jednej strony planowane duze inwestycje, pozyczka od suta, milion planow a z drugiej widmo bankructwa.
Po kolei.
Zysk w okolicach 0 (zero). Gotówka na potrzeby działalności takiej firmy żartobliwa.
Decyzja o zwolnieniach to nie żart. To decyzja zarządcy Silesia a nie Bumech. Myślę że ja przekazał i musiała być ze względu na ciężar finansowy opublikowana.
Inwestycje? Nie rozśmieszaj mnie. Żarcik przy wycenie tej spółki.
Capital - 1,8 mln żeby poprzez Capital pozyskać kapitał.
25 mln linii kredytowej od sutka? Zapisów nie znamy. On swojej kasy utopić chciał nie będzie. Będzie bardzo uważał jak ją udostępnia (zapisy umowy kredytu w rachunku bieżącym).
OTT? Megalomania dla mnie na tą chwilę. Na to potrzebne jest 100 baniek a nie spółka z problemami. I zaplecze którego chyba bumech nie ma. Halę produkcyjną sobie można wynająć wszędzie.
2 Generałów w RN ma biznes zrobić?
Żart.
Oczywiście ruch o zwolnieniach spowodowany jest, szorującą po dnie, ceną węgla ale jest to sytuacja przejściowa i jeszcze na początku tej zimy może się zmienić. Zatwierdzenie sanacji dokona się przy dodatnich przepływach a przerost zatrudnienia i obecna cena czarnego złota niestety temu nie sprzyja. Jest to wg mnie zagranie va banque i albo rybka albo…
Nie zamiatam, węgiel jest właśnie rozgrywany, wiecznie nie będzie chodził za bezcen. Wojna się nie skończyła a oze nie rozpalą pieców hutniczych. Notowania ACF1 cały czas rosną. Silesia też będzie hulać. Zwolnieniach blef ale to jest moje zdanie.
Węgiel będzie rozgrywany.
Po coraz niższych poziomach.
Bezpieczeństwo energetyczne jest BARDZO WAŻNE jednak import z tanich kopalni spoza EUROPY jeszcze ważniejszy.
Chcesz, trać. Bumech to na tą chwilę wydmuszka moim zdaniem. Co będzie 2w przyszłości i OD jakich poziomów, nie wiemy.
Z drugiej strony jesli to bankrut to po co taka produkcja ESPI i umowy, powolania do RN?
Do tego umowy z OTT i NAD - pytanie czy Sut wszystkich oszukał, czy drobnica jest tu po prostu wzorowo rozgrywana?