• Koniec balu Panno Lalu Autor: ~rts [31.128.8.*]
    Cała branża Defence na czerwono
  • Re: Koniec balu Panno Lalu Autor: technik-at [85.221.146.*]
    koniec był już po wakacjach do tego czasu nic.. tylko bumech fiknął
  • Re: Koniec balu Panno Lalu Autor: ~Zeus [37.30.48.*]
    jeszcze można było na lubawie do połowy października "konikować"
  • Re: Koniec balu Panno Lalu Autor: ~Marko [89.231.211.*]
    ~rts drugi po 1stein zwolennik lateksowych laleczek
  • Re: Koniec balu Panno Lalu Autor: ~Terxio [31.0.88.*]
    A czemu tu jesteś skarbie?
  • Re: Koniec balu Panno Lalu Autor: ~PanJan [80.238.97.*]
    Nie słuchaj tych przygłupów. Im nagle się wszystko skończyło, fabryka się już nie buduje, amunicja zbędna bo idzie pokój po wszechczasy :) Cepy spadziowe mocno się ostatnio aktywowały co zwiastuje przeciwny kierunek niż trolują cepy. Pozdro dla wytrwałych.
  • Re: Koniec balu Panno Lalu Autor: ~Set [46.112.222.*]
    Co będzie jak zacznie się dostawa lini produkcyjnej
  • Re: Koniec balu Panno Lalu Autor: ~rts [31.128.8.*]
    Dnia 2025-11-27 o godz. 08:43 ~Set napisał(a):
    > Co będzie jak zacznie się dostawa lini produkcyjnej

Nic nie będzie, po prostu będą mieć ładną nową linię produkcyjną ale bez podpisanych kontraktów na dostawę amunicji 155 mm. To tyle
    Dobrze, że spadziaki peroniarze wiedzą, że firma inwestująca potężne środki jednak nie będzie miała rynku zbytu na swój produkt. Ja na miejscu peroniarzy bym zadzwonił tam i m powiedział bo może oni nie wiedzą. Wymyślili sobie „ej zbudujmy fabrykę co będzie bombki robić a potem pomyślimy co dalej”.

Ma to sens, spadziaki :D Takie bzdety trolujcie swojej starej.
    Dnia 2025-11-27 o godz. 09:24 ~PanJan napisał(a):
    > Dobrze, że spadziaki peroniarze wiedzą, że firma inwestująca potężne środki jednak nie będzie miała rynku zbytu na swój produkt. Ja na miejscu peroniarzy bym zadzwonił tam i m powiedział bo może oni nie wiedzą. Wymyślili sobie „ej zbudujmy fabrykę co będzie bombki robić a potem pomyślimy co dalej”.
    > >
    > > Ma to sens, spadziaki :D Takie bzdety trolujcie swojej starej.

Zatem, jeszcze raz bardzo proste pytanie: " Czy firma posiada podpisany kontrakt na dostawę amunicji 155 mm". Tak czy nie?
    No i na budowę promu kosmicznego ma też kontrakt, słyszałem że i na ciebie też już mają kontrakt.

Widać, że twoje pojęcie o kontraktowaniu jest takie jak pojęcie Putina o wojnie. Niby coś tam dzwoni ale jednak szmira.

Z kim mają kontrakt podpisać jak fabryka jeszcze nie ma mocy produkcyjnych? Ja sobie w ogóle wyobrażasz taki kontrakt i jego zapisy? Ja akurat pracuję z multi-milionowymi kontraktami (100 i w górę) i za cholerę nie widzę, że ktoś podpisuje umowę na zakup amunicji z fabryki, której nie ma jeszcze. Dosłownie sobie nie wyobrażam w jaki sposób by były dystrybuowane ryzyka związane z zakupem strategicznej amunicji z fabryki w budowie.

Twoją z dupy narracja ma się mnie więcej tak. Musk to na Marsa nigdy nie doleci bo jeszcze nie doleciał.

Opowiadasz totalne głupoty i wykazujesz się brakiem podstawowej wiedzy w omawianym zakresie. Zrobiłeś z siebie pośmiewisko.
    Zmień nick bo ten jest zaorany. Przeprowadź się też żeby IP zmienić bo na VPNa pewnie twoja spadziowa organizacja nie ma środków :D
    Dnia 2025-11-27 o godz. 09:59 ~PanJan napisał(a):
    > No i na budowę promu kosmicznego ma też kontrakt, słyszałem że i na ciebie też już mają kontrakt.
    > >
    > > Widać, że twoje pojęcie o kontraktowaniu jest takie jak pojęcie Putina o wojnie. Niby coś tam dzwoni ale jednak szmira.
    > >
    > > Z kim mają kontrakt podpisać jak fabryka jeszcze nie ma mocy produkcyjnych? Ja sobie w ogóle wyobrażasz taki kontrakt i jego zapisy? Ja akurat pracuję z multi-milionowymi kontraktami (100 i w górę) i za cholerę nie widzę, że ktoś podpisuje umowę na zakup amunicji z fabryki, której nie ma jeszcze. Dosłownie sobie nie wyobrażam w jaki sposób by były dystrybuowane ryzyka związane z zakupem strategicznej amunicji z fabryki w budowie.
    > >
    > > Twoją z dupy narracja ma się mnie więcej tak. Musk to na Marsa nigdy nie doleci bo jeszcze nie doleciał.
    > >
    > > Opowiadasz totalne głupoty i wykazujesz się brakiem podstawowej wiedzy w omawianym zakresie. Zrobiłeś z siebie pośmiewisko.
    > > Zmień nick bo ten jest zaorany. Przeprowadź się też żeby IP zmienić bo na VPNa pewnie twoja spadziowa organizacja nie ma środków :D

Po co te nerwy? Pytanie było proste , mają kontrakt czy nie mają ? i tyle.
    Twoje pytanie ma na celu wzbudzenie paniki a nie podniesienie merytorycznej dyskusji więc, tak z trollami jadę bez limitu. Z ludźmi na poziomie rozmawiam na poziomie. Niezdecydowanym wyjaśniłem dlaczego obecnie lepiej jak GN NIE MA kontraktu i jest to słuszne na dzień dzisiejszy. Martwił się będę jak kontrkatu nie będzie we Wrześniu przyszłego roku. Teraz tak ma być.
  • Re: Koniec balu Panno Lalu Autor: ~Marko [89.231.211.*]
    uuuuu "Ja akurat pracuję z multi-milionowymi kontraktami (100 i w górę)"

ładne lanie wody tu odchodzi haha
    No, bo akurat jest niemożliwe, że kontraktuje np. turbiny na morskie farmy wiatrowe albo statki instalacyjne dla tychże. Jest to najbardziej na świecie niemożliwe i jest to na 100% wał bo nikt na świecie tego nie robi, samo się to robi.

Jak chcesz to Ci wykład zrobię w tej dziedzinie chłopczyku. Zapomniałem dodać, że te 100 to było w EUR, nie PLN.

Dywagujcie dalej nad kontraktem GN :D
    Dnia 2025-11-27 o godz. 10:27 ~PanJan napisał(a):
    > No, bo akurat jest niemożliwe, że kontraktuje np. turbiny na morskie farmy wiatrowe albo statki instalacyjne dla tychże. Jest to najbardziej na świecie niemożliwe i jest to na 100% wał bo nikt na świecie tego nie robi, samo się to robi.
    >
    > Jak chcesz to Ci wykład zrobię w tej dziedzinie chłopczyku. Zapomniałem dodać, że te 100 to było w EUR, nie PLN.
    >
    > Dywagujcie dalej nad kontraktem GN :D

Te kontraktor, to może pomóż GN podpisać kontrakt na sprzedaż i dostawę amunicji 155 bo chyba zapomnieli o tym, a fabrykę chcą budować!!
  • Re: Koniec balu Panno Lalu Autor: ~Zeus [37.30.50.*]
    Ja to w zegarkach robię - taki przykładowy Lange&Sohne Zeitwerk kilkanascie rocznie z certyfikatem zbywamy (i niekoniecznie jest to PL)...
    To może inaczej zapytaj: co za thebile z forum119 wykładają (we wszystkich opcjach wykupu papiera po 5 Zeta i pożyczki na działalność bieżącą) 250 mln Zeta plus kilkadziesiąt na proguna? Zapewne robią straty aby mniej podatku zapłacić... Rozsądni widzą to jako ryzykowną ale wsparta analiza za i przeciw decyzję inwestycyjna obarczona "jakimś" ryzykiem. Mali inwestorzy nawet z kapitałem kilkaset tysięcy Zeta i tak ponoszą o 2 rzędy wielkości niższe ryzyko bezwzględne niż forum119. I teraz spytaj czy ma sens pytać czy już mają kontrakty wiedząc że nie ryzykując to zarobisz tyle co na lokacie 3-miesiecznej...
    Dnia 2025-11-27 o godz. 10:35 ~Zeus napisał(a):
    > To może inaczej zapytaj: co za thebile z forum119 wykładają (we wszystkich opcjach wykupu papiera po 5 Zeta i pożyczki na działalność bieżącą) 250 mln Zeta plus kilkadziesiąt na proguna? Zapewne robią straty aby mniej podatku zapłacić... Rozsądni widzą to jako ryzykowną ale wsparta analiza za i przeciw decyzję inwestycyjna obarczona "jakimś" ryzykiem. Mali inwestorzy nawet z kapitałem kilkaset tysięcy Zeta i tak ponoszą o 2 rzędy wielkości niższe ryzyko bezwzględne niż forum119. I teraz spytaj czy ma sens pytać czy już mają kontrakty wiedząc że nie ryzykując to zarobisz tyle co na lokacie 3-miesiecznej...

Zeus, to jak mają kontrakt czy nie maja na te 155 mm??, czy może ukrywają przed nami i innymi Nfizami?
  • Re: Koniec balu Panno Lalu Autor: ~Zeus [37.30.44.*]
    Ale co drązysz - nie wiem - oficjalnie espika nie wystosowali, nawet te co maja to espiki sa miałkie i ogólne.
    Więc jesli odpowiedź - oficjalnie wg mojej wiedzy nic nie ogłosili więc mozliwe że nie mają - cie satysfakcjonuje to tak ci ja przekazuję. Udowadnianie że brak kontraktu teraz musi byc przyczyna upadku nie jest z kolei dla mnie argumentem abym pozbył sie wszystkich papierów i nie podejmował ryzyka tym bardziej że jak napisałem wieksi od emnie 100x bardziej ucierpia z powodu ewentualnej straty a dalej nie wychodzą z rynku.
    Poza tym forum bankier to rozrywka a nie źródlo wiedzy ;) więc wybacz ale dalej będe traktował cie jak "wyścig traktorów ogrodniczych" niż to samo ale F1...
    Moja kasa mój osąd a ty wg mnie bzdecisz - papier zachowuje sie irracjonalnie bo spekuła miota wedle własnego uznania - kto tego nie widzi temu szcześcia w losownaiu w totka zyczę a mnie stalowych jaj dalej bo tylko tak co roku pit na plusie wychodzi...
    Nie dyskutuj z diebilem. To, że obecnie nie ma kontraktu to dobrze, tak ma być! Tylko deibl spadź twierdzi, że to katastrofa.
    Ten rts to albo bot AI albo dbl. Totalnie nie rozumie co się do niego pisze. Raczej deibl bo z AI to się jakoś sensownie rozmawia.
    Jeszcze raz pisze drogi PanieJanie, Janie , Janeczku, nie denerwuj się i nie obrażaj innych bo to publiczne forum. Dyskutuj na argumenty. Po co taka nerwowość ?? Skoro już wiemy , że prawdopodobnie nie mają kontraktu na 155 mmm teraz pozostaje oczekiwać aż dotrze ta linia, i już za 2-3 lata poszukają nabywców na 155 mm . Pomożesz im w kontrakcie?
    Nabywców znajdą szacuje już w lecie przyszłego roku, ewentualnie wczesną jesienią a ty majaczysz pod spadki :)

Nie pomogę bo mają od tego ludzi a ja pracuję w innej branży.
    Widzę przybierasz pozycję defensywną, cóż więcej Ci zostało :D
    ale rts pytasz jak małe dziecko które widzi przez szybę cukierka ale nie może do niego dotrzec bo szyba przeszkadza - zechciej zauwazyc że twoje niskopoziomowe wnioskowanie "widze cukierka-nie moge go dosięgnąć-nie będe miał cukierka" jest za płytkie i determinujące twoje twierdzenie o porażce dziecka/ciebie. Szerzej patrząc mozna wstać, próbowac obejść szybę, oszacowac szanse wejścia górą, ostatecznie ryzykując rozbić szybe jesli to sześcian czyli problem duży - każde z tych podejść wymaga wstania i chcenia - ty siedzisz i płaczesz stąd cukierka nigdy nie zobaczysz...
    Wiekszość siedzacych na papierze ludzi to ci co wstali i szukaja drogi dotarcia do cukierka - ty siedząc jestes na straconej pozycji i będziesz głodny czy tez po giełdowemu - bedziesz leszczem goniącym pusty skład towarowy jadący w przeciwnym kierunku niż pendolino z pasażerami gdzie trwa bal i szampana piją - a dlaczego towarowy w przeciwnym - bo wiesz lepiej ;)
    Dnia 2025-11-27 o godz. 11:35 ~Zeus napisał(a):
    > ale rts pytasz jak małe dziecko które widzi przez szybę cukierka ale nie może do niego dotrzec bo szyba przeszkadza - zechciej zauwazyc że twoje niskopoziomowe wnioskowanie "widze cukierka-nie moge go dosięgnąć-nie będe miał cukierka" jest za płytkie i determinujące twoje twierdzenie o porażce dziecka/ciebie. Szerzej patrząc mozna wstać, próbowac obejść szybę, oszacowac szanse wejścia górą, ostatecznie ryzykując rozbić szybe jesli to sześcian czyli problem duży - każde z tych podejść wymaga wstania i chcenia - ty siedzisz i płaczesz stąd cukierka nigdy nie zobaczysz...
    > > Wiekszość siedzacych na papierze ludzi to ci co wstali i szukaja drogi dotarcia do cukierka - ty siedząc jestes na straconej pozycji i będziesz głodny czy tez po giełdowemu - bedziesz leszczem goniącym pusty skład towarowy jadący w przeciwnym kierunku niż pendolino z pasażerami gdzie trwa bal i szampana piją - a dlaczego towarowy w przeciwnym - bo wiesz lepiej ;)

Tak dużo słów a mało konkretów. Konkret jest taki, że od czerwca zleciało z 19 na 11,5 a zadołuje jeszcze niżęj. Coś jeszcze chcesz dodać?
    buehehe - brak argumentów i kasujesz konkretną i celną odpowiedź od której zabolała cie doopa ;) - śmieszny i małostkowy jesteś - tym samym pokazujesz swoja niemoc umysłowa i miałkość argumentów ktorymi sypiesz jak suający gdzie popadnie gołąb...
    bueheheh ...
    Dnia 2025-11-27 o godz. 13:29 ~Zeus napisał(a):
    > buehehe - brak argumentów i kasujesz konkretną i celną odpowiedź od której zabolała cie doopa ;) - śmieszny i małostkowy jesteś - tym samym pokazujesz swoja niemoc umysłowa i miałkość argumentów ktorymi sypiesz jak suający gdzie popadnie gołąb...
    > > bueheheh ...

Drogi Zeusie, twoje argumenty to : pseudo-inwestycyjny bełkot i drugi argument - knajackie onomatopeje typu : "buehhhe". To wszystko co prezentujesz na forach
    Dobeutaj coś jeszcze bo tracisz poziom... Ptysiu niekumaty.
  • Re: Koniec balu Panno Lalu Autor: ~Mroczny [81.95.192.*]
    "Mamy zabezpieczyć potrzeby sprzedażowe i dystrybucyjne koncernu Northrop Grumman w przedmiocie pocisków artylerysjkich dedykowanych dla odbiorców europejskich."

Przecież to jest oczywiste, kto będzie pośrednikiem w sprzedaży. Ewentualnie mogą sprzedać amunicję do NG, a ci opatrzą to swoim logiem i sprzedadzą nawet na drugim krańcu ziemi. Oczywiście mowa tu o pocisku na licencji produkcji NG, bo na ten opracowywany z Witu pewnie będą chcieli sami znaleźć nabywcę.
[x]
NIEWIADOW 1,99% 12,32 2025-11-28 16:49:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.