"Zarząd Polskiego Holdingu Rozwoju S.A. ("Emitent", "PHR") informuje, że w dniu dzisiejszym tj. 13 listopada 2025 r. podpisał z estońską spółką zajmującą się wspieraniem partnerów komercyjnych, obronnych i producentów OEM (Original Equipment Manufacturer) w zakresie rozwoju, walidacji i optymalizacji bezzałogowych platform nowej generacji ("Partner") ramową umowę o współpracy gospodarczej w zakresie potencjalnych inwestycji i/lub przedsięwzięć w obszarze technologii obronnych i podwójnego zastosowania (zwanej dalej "Umową o współpracy")."
Można się było spodziewać - PRH w marcu był współorganizatorem misji handlowej do Estonii. Dąbrowski był tam osobiście. Zarząd podkreśla często wagę współpracy z Krajami Bałtyckimi. Wreszcie - o czym pewnie mało kto pamięta - o dronach (roli w przyszłości na polu walki) Dąbrowski mówił już wtedy, gdy rozmaitym dzisiejszym "specom" od zbrojeniówki na polskiej giełdzie (myślę o zarządach firm) jeszcze nie śniły się żadne plany na tym polu. Umowa jest taką kopią umowy z partnerem z USA. Wyraźnie poszerza możliwości zawierania konsorcjów przez PRH. I widać z treści, że PRH na pewno spróbuje wmontować w te przyszłe konsorcja Zremb, A pewnie i Zamet Głowno, Modular i - Amerykanów. Tylko... kto tu do tego momentu doczeka, nie? :-)))))))
O nowym członku rady nadzorczej nie będę pisał - wszystko jasne.
Niezłą promocje na akcjach mieliśmy w ostatnim czasie. Papier nie jest jeszcze zbyt popularny, i dobrze. Teraz czas na zakupy po promocyjnej cenie. Na 10 zł ulica nie jest jeszcze gotowa.
Myślę, że większość na giełdzie nie potrafi dostrzec różnicy między PRH a rozmaitymi "cudakami", które też przecież zawierają umowy o współpracy. Dlatego taka umowa ramowa wystrzału pewnie nie przyniesie, choc pewnosci nie ma. 10 zł ( a pewnie I dużo więcej) przyjdzie płacić za akcję PRH jak podpiszą umowę na sprzedaż sprzętu czy amunicji. A możliwości dzięki takim umowom jak ta dziś czy ta z Amerykanami szybko rosną. I skala tych umów może być spokojnie właśnie takim zaskoczeniem dla rynku, na które czekamy. Wtedy 10 zł powinno być błyskawicznie.
Opinia - powiedz przyjacielu kto to jest Krystian Niebrzydowski? Może wiesz? O inwestorze o tym nazwisku pisałeś wcześniej kilka razy ze sporą dawką zaangażowania.
Ale może przekazał akcje, albo część komuś z rodziny? Bo zdaje się, że w komisji skrutacyjnej na walnym Krystian Niebrzydowski był. Jak go do komisji wybrali to musiał mieć akcje I jego obecność najwyraźniej nie przeszkadzała Dąbrowskiemu i Kosiorkowi.
gdyby w Komisji Skrutacyjnej był Maciej to bym nie pytał, bo wiem kto ma akcje. Ale był Krystian. Może występował jako pełnomocnik. Na NWZA poza 40mln akcji było jeszcze 549 480. Maciej miał 585 996 (tak było w espi swego czasu). Czyli jest mniej o 36,5 tys akcji, Nie przesądza to, że sprzedawał, ale daje podstawy, żeby tak pomyśleć.
A nie zastanawia was jak przewodniczący RN kupił ponad 200 tys akcji, w sytuacji kiedy papier był zawieszony, a przed zawieszeniem była to spółka gamingowa?
Piszesz o obecnym przewodniczącym Maciejuku ?:-)
Mówiąc szczerze mało mnie interesuje czy Niebrzydowski Maciej ma jeszcze akcje, czyje oddał synowi, czy część sprzedali, czy przeciwnie - dokupili, bo widzą w tym sens ( w sumie, jakby nie widzieli, to po co ten Krystian na walnym? ) To tak czy inaczej ok 1 proc. akcji. I nie mamy na to wpływu. Dla mnie ważne jest, by akcje obu fundacji - Dąbrowskiego i Kosiorka leżały spokojnie, aż ten biznes rzeczywiście się rozkręci. Z kolei te 10 mln akcji w ręku Zrembu mogą- moim zdaniem - w którymś momencie trafić w ręce fundow, gdyby Zremb potrzebowal skokowo poszerzyc swoją działalność i potrzebowal kupy kasy na inwestycje. Ale pewności nie mam. Na razie działania prezesów są zgodne z ich zapowiedziami, a oni sami akcji nie sprzedają. I to się dla mnie liczy.
Ciekawy jestem czy masz rację z tą dużą umową na sprzedaż sprzętu czy też amunicji. Cieszyłbym się bardzo. Ale osobiście sądzę, że będą to raczej umowy na podwykonawstwo jak ta ze Zrembem. Będą wspomagać małe firmy, konsorcja małych firm itp. Takie podmioty raczej nie dostaną dużego kontraktu. Ale na małych też da się wyżyć, szczególnie jeżeli ich będzie dużo. A kurs? Bo koniec roku pewnie nie będzie wyższy niż 4 zł. Dopiero po nowym roku trochę powinien ruszyć. Taki jest interes Zrembu,
Jest dla mnie pewne, że po to Dąbrowski z Kosiorkiem weszli jako PRH w Arminex i podpisali umowę z CSG, żeby najpierw zacząć handlować bronią i amunicją, a potem mieć też jakiś udział w produkcji. Pewnie nie będzie to na razie biznes z kalibrem 155 mm, ale jakieś możliwości w temacie broń/ amunicja znajdą. Czy to będą duże kontrakty? Jak na dzisiejszą kapitalizację PRH, to pewnie każda umowa kilkuletnia będzie robiła wrażenie. A co do tematu kontenerowego - sytuacja już w ostatnich miesiącach się zmieniła- Dąbrowski z Kosiorkiem mają do dyspozycji moce produkcyjne nie tylko Zrembu, ale i Modular System, Zamet Głowno i Amerykanów. Szczegółów nie znamy, ale wydaje się, że w takim składzie mogą walczyć o sporo więcej niż bycie jedynie podwykonawcą. Myślę że razem z Amerykanami i dzięki takiej przepustce do rynku NATO jakim były ostatnie certyfikacje mogą sporo zdziałać w Europie i na świecie. Zwłaszcza, że można się spodziewać, iż grono partnerów jeszcze się powiększy.