• POLNA: Potencjał wzrostu kursu +348% !!! Autor: MO14000 [85.89.173.*]
    Niedowartościowanie POLNEJ potwierdza wskaźnik EV/EBITDA.
    Ten wskaźnik wyceny stosuje m. in. główny akcjonariusz POLNEJ, pan Zbigniew Jakubas. Wskaźnik jest lepszy od C/Z ponieważ pozwala porównywać spółki o różnych sposobach finansowania. EV/EBITDA jest szczególnie dobry jeżeli wycenia się spółkę, która może być celem przejęcia.

Decyzje inwestycyjne:
    -----------------------------
    1) jeżeli EV/EBITDA jest poniżej 7, to oznacza to SILNE KUPUJ,
    2) poniżej 10 - nadal niedowartościowanie i należy rozważyć ZAKUP,
    3) powyżej 15 - wyjście z inwestycji.

EV/EBITDA dla POLNEJ przy kursie 14,50 zł = 4.31 !!!

Założenia do obliczeń:
    ------------------------------
    1) Cena rynkowa = 14,50 zł
    2) Ilość akcji = 2.585 tys. sztuk
    3) Kapitalizacja = 37.482,5 tys. zł
    4) Dług odsetkowy długoterminowy (leasing) = 547 tys. zł
    5) Dług odsetkowy krótkoterminowy (leasing) = 421 tys. zł
    6) GOTÓWKA i ekwiwalenty = 8.532 tys. zł !!!
    7) Zysk operacyjny za 4 ostatnie kwartały = 4.484 tys. zł
    8) Amortyzacja za ostatnie półrocze x 2 = 2.464 tys. zł
    9) EV = 29.918,5 tys. zł
    10) EBITDA = 6.984 tys. zł
    11) EV/EBITDA = 4,31

Cena wyjścia z inwestycji = 15/4,31 x 14,50 = 50,50 zł
    ------------------------------------------------------------------------

Spółka wszystkie kwartały kończy zyskiem z działalności podstawowej i na poziomie wyniku operacyjnego. BARDZO DOBRY był również ostatni, II kwartał 2009 roku: 2,3 mln zł zysku netto. Najgorsze wyniki Polna wykazała w IV kwartale ub. roku (opcje), ale to już historia ponieważ spółka już dokonała ostatecznego rozliczenia opcji walutowych.

Nie namawiam, nie zmuszam ... :)
  • Re: POLNA: Potencjał wzrostu kursu +348% !!! Autor: MO14000 [85.89.173.*]
    Podstawowe źródło danych do obliczeń:http://www.polna.com.pl/gielda/gfx/pliki_pl/p1_2009.pdf
  • Re: POLNA: Potencjał wzrostu kursu +348% !!! Autor: kufelek [80.48.73.*]
    Bardzo obrazowo to przedstawiłeś i może wreszcie kurs ruszy w górę. Perspektywa 50 zł za akcję powinna zachęcić do zakupów.
  • Re: POLNA: Potencjał wzrostu kursu +348% !!! Autor: adamsp [85.222.86.*]
    Cześć wszystkim późną porą !

Noo MO analiza konkretna, też mam taką nadzieję, że w końcu kurs dojdzie do oczekiwanych poziomów ! A trzęsące rączki szybko oddadzą akcje nawet kosztem krótkotrwałego zakiszenia na obecnym poziomie....

Ja zakupy zakończyłem jeszcze przed 10 zł za sztukę i od tego czasu zmieniły się troche priorytety - niestety brak pracy...

Ale widzę perspektywę że jeszcze dobiore po promocji jakiś tysiączek, może więcej....

Pewne jest jedno - mam swój cel i poniżej 40 zł nie oddam ;)))

• Re: POLNA: Potencjał wzrostu kursu +348% !!! Autor: bolo7 [89.78.121.*]
    Należy dodać, że to jest wycena fundamentalna spółki. Jest jeszcze na giełdzie coś takiego, jak spekulacyjny wzrost wartości akcji, który w czasie hossy jest powszechny, a który może bez problemu w jej szczycie podbić cenę akcji nawet do dwu-trzykrotności tej wyceny (w tym przypadku 100-150 zł).

Ważne, ta wycena przedstawiona przez MO dotyczy obecnej sytuacji Polnej, nie uwzględnia efektów dobrej akwizycji, a wiemy, że coś takiego też jest w jej planach.
    Tak, smaczku i zapaszku POLNEJ dodają:

1) ostatnie przekroczenie progu 5% przez pana Radosława Kamińskiego + ew. dalsze zakupy - tego nie wiemy,

2) plany akwizycyjne spółki, które są w trakcie realizacji - rozmowy, badanie wyników, negocjacje, pertraktacje itp. ;)

A spekuła ruszy dopiero jak te "pąki białych róż" rozkwitną, czyli po przekroczeniu ceny 25-30 zł.
    dobrze, żeby spekuła za szybko nie zwąchała Polnej - do 20 zł niech się porządkuje akcjonariat, jak najwięcej akcji przechodzi w twarde ręce p. K, czy nawet p.J., jakby miał ochotę zwiększyć jeszcze swój udział; wtedy jak puszczą kurs od 20 zł, to szybko dojdzie do 70 zł; no, a potem pchanie kursu na wyższe poziomy, ale to na razie inna bajka:)
  • Re: POLNA: Potencjał wzrostu kursu +348% !!! Autor: adamsp [85.222.38.*]
    noo i nie mamy dziś czarnego poniedziałałku :))))

a tak wogóle to gdzie jest kolega pijok ?
  • Re: POLNA: Potencjał wzrostu kursu +348% !!! Autor: pablo7 [91.94.22.*]
    dzisjaj bedzie super zielony poniedzialek adam pozdr
  • Re: POLNA: Potencjał wzrostu kursu +348% !!! Autor: adamsp [85.222.38.*]
    właśnie widzę - Ponar 2 widły + 20 %, Polna trochę wolniej bo niecałe 7 % UP, tylko jeszcze Jupiter zostaje w tyle , bo tylko mizerne 1,7 % do góry .

Ale tak swoją drogą tam też może być delikatne podbicie - w końcu Jupiter ma 17 % Ponaru...

Tak czy inaczej jest OK

pozdr serdecznie !
  • Re: POLNA: Potencjał wzrostu kursu +348% !!! Autor: dol_amroth [217.153.117.*]
    Zobaczymy co dalej.

Może się zdarzyć, że powtórzy się sytuacja z MOJ, który po odbiciu z zeszłego tygodnia leci w dół. Tutaj dno jest o wiele twardziej uklepane w okolicach 14,50-14,70.

Trzeba obserwować i zobaczyć.

Również mam nadzieję, że to jest atak. Z rumieńcem na policzku.... dokupiłem.

Pozdrowienia i dzięki za przegrzebanie się przez raport i obliczenie EV.
    całkiem najs !!! - mam nadzieję, że wszyscy malkontenci dziś wyzbędą się akcji Polnej - taka okazja :)

masz rację dol_amroth - ostatnia konsolidacja skonstruowała bardzo dobre wsparcie na 14,5 zł; choć myślę, że nie będzie już okazji jego testować - co najwyżej okolice 16 zł; a teraz kierunek na 19,0-19,5 jest jasny, tam jakieś zatrzymanie, przemielenie papiera, dokończenie porządkowania akcjonariatu (realizacja zysków przez sporą część ludzi i przejście tych akcji w ręce "grubych ryb") i już wtedy systematyczny marsz na 70 zł; na razie :)
    To co? Trochę się skorekciło i wypadałoby do końca tego tygodnia odrobić te straty. Bo niestety, ale pomimo podania info o podpisaniu listu intencyjnego dot. przejęcia majątku Ponaru i wzrostu kursu PLA łącznie o ok. 10%, wycena Polnej dalej odbiega od średnich wskaźników dla całej giełdy i sektora. Taki wskaźnik jak P/BV wynosi dla całej giełdy ok. 1,75 a dla spółek dochodowych grubo ponad 2. Jaki jest dla PLA - każdy widzi:( I to pomimo braku zadłużenia i 'skandalicznej' wprost nadpłynności finansowej naszej perły.
    Myślę, że im bliżej połowy października (prawdopodobny termin zakończenia wstępnego badania kondycji Ponaru), tym napięcie będzie rosło. Zainteresownie papierem ze strony mediów również.
    Dobrym barometrem byłoby tutaj zachowanie prezesa ZAKONKA, pod kątem ew. dokupienia akcji w razie pomyślnego rozwoju wydarzeń. Choć moim zdaniem na Ponarze się świat nie kończy. A i tak trzeba tam zrobić porządek - choć wiadomo: Jakubas to potrafi.
    Jak już to domkną z Ponarem, to możnaby się wówczas (teraz nie ma sensu się raczej napalać, żeby nie zapeszyć) policzyć możliwy wzrost przychodów Polnej z tym związany - pozwoli nam na zaktualizować znacząco w górę wycenę fundamentalną akcji Polnej do nowych realiów.
    No to jesteśmy całą zlotówkę wyżej od momentu podania informacji o możliwości przejęcia aktywów Ponaru. ŻENADA !!!
  • Re: POLNA: Potencjał wzrostu kursu +348% !!! Autor: coolturalny [217.171.61.*]
    Nic tylko pogratulować akcjonariuszom....
    dobre w tym jest chociaż to, że ma z czego spadać dzięki temu poniedziałkowemu wyskokowi... gorzej, jakby wtedy z 14,5 zaczęło zjeżdzać z powrotem na 12 zeta...
  • Re: POLNA: Potencjał wzrostu kursu +348% !!! Autor: coolturalny [217.171.61.*]
    Może i dobre, ale bardzo przykre... doczekaliśmy się super info i zwyżki kursu, lecz zawsze sie znajdą mendy które to zepsują.
    Komu jak komu, ale nam się należy o wiele wyższy kurs.
    3 dni i lądujemy na starych poziomach. Spodziewałem się ruchu w bok, na poziomie tuż pod 20 zł, a tu w nagrodę dostaliśmy zwałe.
    też tak myślałem.. widać za drogo na razie dla skupującego... po 19 zeta to będzie brał już tylko na dokończenie zakupów, albo, jak już nie da rady inaczej, a skoro znajduje chętnych przy tych poziomach, to wymęcza nas dalej...
    Coolturalny, to nie są akcjonariusze, a UTRACJUSZE. Za tri kupił, za dwa prodał cztoby handiel nie stajał. Kupowali po 18-19 zł, a sprzedają prawie 20% taniej.
  • Re: POLNA: Potencjał wzrostu kursu +348% !!! Autor: fan06 [77.115.123.*]
    tak to jest, jak ktoś kupił 100 - 200 szt. w poniedziałek po 17, 18 zł. Pewnie myślał, że tutaj od razu będzie jazda, a tymczasem .... no i sprzedają jeden z drugim z niewielką stratą. Tymczasem na Polnej trzeba mieć cierpliwość i nie wymiękać, jak spadnie o 2 czy 3 zł.
    Mała korekta do tych uproszczonych wyliczeń: Przy założeniu utrzymywania się poziomu długu i gotówki na poziomie constans, cena wyjścia z POLNEJ wynosi 43,20 zł.
    UWAGA: W podanej cenie nie uwzględniłem efektu akwizycji, którego na dzień dzisiejszy nie znam.
    jak dobrze pójdzie, to i tak te 43,2 będzie trzeba pomnożyć tak na oko razy dwa po materializacji tego i owego... :)
  • Re: POLNA: Potencjał wzrostu kursu +348% !!! Autor: Jethro-Tull [85.89.173.*]
    Tak ku pamięci. Mój tekst z końcówki września, ale zmieniło się naprawdę niewiele - przynajmniej jeśli chodzi o kurs akcji.
    Jethro, poczekajmy do 13 listopada, jak "dobrze" zagaszą kiepskim raportem kwartalnym, to te wyceny będziemy mogli spokojnie przenieść na przyszły rok i to bliżej jego drugiej połowy... ;)

a jak się całkowicie skiepści do tego na rynku, to i 20 kilka zł w tym roku możemy nie zobaczyć... wszystko jest możliwe i pozytywnie i negatywnie, tylko niech nam się chociaż dwie niewiadome rozwiążą :)
  • Re: POLNA: Potencjał wzrostu kursu +348% !!! Autor: Jethro-Tull [85.89.173.*]
    Bolo, piszesz o kiepściuchnym wyniku za II półrocze, w tym za III-ci kwartał - o czym gadał już wszędzie gdzie popadnie Zakonek. Ja wiem, to będzie miało wpływ na bieżącą wycenę spółki, i to bez względu na metodę przyjętą do wyliczeń. Natomiast we wskaźniku, który ja przyjąłem, poza zyskiem operacyjnym liczy się wiele innych rzeczy. Właściwie ważny jest każdy element formuły, więc ostateczna wycena oparta na ilorazie EV/EBITDA różnić się będzie nie aż tak bardzo.
    Przykładowo, taka symulacja wyceny:
    Gdyby przyjąć zysk operacyjny za 4 ostatnie kwartały nie na poziomie 4.484 tys. zł (poziom obecny), a np. na poziomie 3.000 tys. zł, to wycena spółki obniży się z 43,20 do 34,60 złotych.
    Jethro, nie o to mi chodziło... ;) po prostu, jak spaprzą wkrótce b. dobrą informację o przejęciu części Ponaru kiepskimi wynikami i jeszcze może jakimś artykułem, wywiadem o tym, że branża ma problemy, że to przejęcie to dopiero da efekty za.... u-hu-hu.. to masy nie rzucą się na Polną i będą mieć w d...ie jakiekolwiek wyceny; bo średnio- i długoterminowców patrzących perspektywicznie na tak dobre spółki, jak Polna, jest Ci spory niedostatek, liczy się wciąż za bardzo tu i teraz.... niestety...

[x]
POLNA -1,84% 16,00 2017-11-27 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.