• XTB a CCC Autor: ~SprytnaKasia [139.28.41.*]
    Popatrzcie co dzieje się na kursie XTB - zero reakcji na fatalne wyniki, a jest tam tylko jeden short BlackRock z 0,61%. Pomyślcie co tu się stanie jak zacznie się paniczny odkup
  • Re: XTB a CCC Autor: ~Pax [178.43.57.*]
    Dnia 2025-10-30 o godz. 09:27 ~SprytnaKasia napisał(a):
    > Popatrzcie co dzieje się na kursie XTB - zero reakcji na fatalne wyniki, a jest tam tylko jeden short BlackRock z 0,61%. Pomyślcie co tu się stanie jak zacznie się paniczny odkup

To, co się dzieje jest irracjonalne. CCC po niezłych wynikach (przecież nie napiszę, że dobrych lub znakomitych) spada o 40%. Natomiast XTB po złych wynikach (przecież nie napiszę, że fatalnych) zaczyna rosnąć. Gdzie tu logika ? Pytanie - co będzie jak CCC pokaże dobre ((przecież nie napiszę, że rewelacyjne) wyniki za 3 kw. ? Zacznie rosnąć, czy może znowu spadać ?
  • Re: XTB a CCC Autor: ~Bart [193.143.72.*]
    Mi to wygląda na potwierdzenie że nasza giełda nie ma absolutnie nic wspólnego z jakimkolwiek 'wolnym rynkiem' tylko jest najzwyczajniej w świecie sterowana przez wielkie fundusze które sobie tutaj ustalają kiedy i jak zarabiają.

CCC spadło o 40% po dobrych wynikach bo ktoś sobie tak wymyślił, pożyczył 12 mln akcji, wrzucił na rynek i zaczął dołować kurs, bo takie miał widzimisię.

A co z XTB to nie wiem, ale zakładam ze tam też macza paluchy wielki kapitał.
  • Re: XTB a CCC Autor: ~PTRKis [194.42.110.*]
    Obawiam się że cała ta podbitka idzie pod uwalanie pod wyniki za 3q. Wcale cudowne nie muszą być, a oni zrobią swoje. Shorty wchodziły też przy 150 to raczej nie po to żeby tracić.
    Patrząc na to że żaden póki co nie zamyka krótkich pozycji to może tak być.

Z jakiegoś powodu nie chcą zrealizować zysku, chociaż kurs jest już nisko bo zjechali o prawie 100 zł.
  • Re: XTB a CCC Autor: ~Jelop [37.248.171.*]
    Nawet przy dobrych czy wręcz bardzo dobrych wynikach shorty uznają że przecinki nie zostały postawione w tym miejscu w którym być powinno i będzie powód do uwalenia
  • Re: XTB a CCC Autor: ~SprytnaKasia [139.28.41.*]
    To już Ci tłumaczę z jakiego powodu - żeby zamknąć shorta to trzeba okupić określoną ilość akcji. We wtorek obrót 75 mln wywindował kurs 0 ponad 6%. Już wiesz na czym polega problem?
    Ja wiem na czym polega krótka sprzedaż, nie musisz mi tłumaczyć.

Mnie zastanawia właśnie to, obrót 75 mln, ewidentnie kurs nie bardzo chce spadać poniżej 140 a zdołowali go z 220 więc jeżeli stawiali szorty w przedziale 220-180 to i tak są dość sporo na plus.

A pomimo tego żaden nie zamknął w znaczącym stopniu pozycji, przez ostatnie dni wolumen jest dość wysoki, kurs rośnie czyli jest zainteresowanie papierem ze strony innych graczy a nasi ulubieńcy hazardziści-szorciarze siedzą i czekają.
  • Re: XTB a CCC Autor: ~SprytnaKasia [139.28.41.*]
    Pozycji short powyżej 0,5% jest obecnie 7,61%, to jakieś 900 mln. A gdzie pozycje pod progiem? A Ty mówisz że ostatni obrót 75 mln dziennie pozwala spokojnie zamknąć shorty? Weż proszę następnym razem kalkulator do ręki zanim coś napiszesz.
    Nigdzie nie napisałem że obrót 75 milionów spokojnie pozwala zamknąć WSZYSTKIE krótkie pozycje.

Napisałem że zastanawiające jest to że pomimo takiego obrotu i dołowania kursu ŻADEN z szorciarzy nie zamyka w ZNACZĄCYM stopniu pozycji.

Bo póki co więcej dobierają niż zamykają a jak zamykają to jakieś minimalne ilości.

Czaisz teraz?
  • Re: XTB a CCC Autor: ~Mat [193.160.246.*]
    Ca cdr jeden szorcik trzymał ponad 1% pozycji która brał w większości przy 120-110zl a kurs juz siedział 180zl. Zamkną potem wszystko ale kurs juz przebił 200zl.
  • Re: XTB a CCC Autor: ~Pax [178.43.57.*]
    To potrzebny jest trigger w postaci ogłoszenia skupu akcji własnych. I po ptokach ;))
  • Re: XTB a CCC Autor: ~Rerefasola [188.146.33.*]
    Miszcz od zerowej ilusci akcji, ptrkis juz pesymista? A dopiero co widzial 300 zeta i kazal kurs obserwowac. Czytajmy go pilnie, tak szybko zdanie zmienia
  • Re: XTB a CCC Autor: ~PTRKis [194.42.110.*]
    Co do CCC - spolki jestem optymista, ale co do tej spekuly i akcji shortow już nie
[x]
CCC -3,60% 136,75 2025-11-12 16:19:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.