• Wyniki za pojedynczy kwartał nie mają dużego znaczenia (dla mnie) Autor: ~Cierpliwy [45.130.83.*]
    Dla kolarzy i naganiaczy ma. Oni mnie jednak nie interesują choć zabawnie czasami poczytać.

Średnioterminowo jednorazowo słabszy kwartał może być „przełknięty”, jeśli trend wzrostu bazy klientów i aktywów jest utrzymany.
    Długoterminowo kluczowe jest, czy XTB potrafi utrzymać tempo pozyskiwania klientów i dywersyfikować źródła przychodów (np. oferta akcyjna, ETF-y, nowe rynki). W tym ujęciu pojedynczy wynik kwartalny ma mniejsze znaczenie – ważniejsza jest strategia i utrzymanie przewagi konkurencyjnej. Co pokazały już historyczne wyniki kwartalne.

Dla mnie same pojedyncze wyniki kwartalne mają znaczenie drugorzędne. Ważniejsze są:
    • trend pozyskiwania klientów – czy baza klientów rośnie w tempie dwucyfrowym rocznie, jaka część z nich jest aktywna?
    • retencja i aktywność klientów – czy nowi klienci zostają i handlują?
    • dywersyfikacja przychodów – XTB mocno zależy od zmienności na FX i indeksach, ale jeśli rośnie udział akcji, ETF-ów i innych produktów, biznes staje się stabilniejszy.
    • skalowalność – XTB ma model, w którym przy rosnącej liczbie klientów koszty nie rosną proporcjonalnie, co daje długoterminowy efekt dźwigni operacyjnej. Mało kto o tym pamięta.
    • geografia – ekspansja na nowe rynki mogą bardziej wpłynąć na kurs niż jeden słabszy/wyższy kwartał.
    • regulacje - obserwacja zmian regulacyjnych, które mogą być problemem lub atutem dla XTB.

Patrzę na kwartalne raporty głównie po to, by upewnić się, że trend wzrostu i strategia są nienaruszone. Sam wynik jednego kwartału (nawet świetny lub bardzo słaby) zwykle nie zmienia fundamentalnej wyceny – chyba że sygnalizuje pęknięcie trendu (np. spadek liczby klientów albo istotny problem regulacyjny). Jestem na XTB od 11 zł. Zostaję i czekam na projekty i produkty zaplanowane na 2026 rok i ich konsekwentne wdrażanie (uwzględniając wymagania regulacyjne, gdzie nie wszystko jest w 100% zależne od XTB)

Powodzenia w Waszych inwestycjach.

• Re: Wyniki za pojedynczy kwartał nie mają dużego znaczenia (dla mnie) Autor: ~Ali [78.30.97.*]
    Urzekła nas twoja historia
  • Re: Wyniki za pojedynczy kwartał nie mają dużego znaczenia (dla mnie) Autor: ~Jaca [193.37.32.*]
    Raczej twój komentarz. Beznadziejny, ale nic lepszego pewnie nie mogłeś wymyślić. Co widać po liczbie łapek w górę i w dol. 

Cierpliwy, pełna zgoda. Ja trzymam i nigdzie się na ten moment nie wybieram. Akcje spłacone z dywidendy, luz. Trolle spadkowe też są potrzebne. Takie urozmaicenie na forum. 
  • Re: Wyniki za pojedynczy kwartał nie mają dużego znaczenia (dla mnie) Autor: ~Pit [188.146.162.*]
    Supcio ze wy wszyscy tutaj macie akcje spłacone z dywidendy i ogolnie luzik. Prawda jest taka, ze w głębi duszy żałujecie straconych szans i gniecie was od środka taki spadek.
  • Re: Wyniki za pojedynczy kwartał nie mają dużego znaczenia (dla mnie) Autor: ~Luzik [85.203.21.*]
    Wiesz jaki masz problem? Żyjesz z postów a ja z dywidendy. Pokrywa mi z naddatkiem roczne wydatki, w tym ze 3 podróże. Ale wiesz czemu cieni nie żałuję? Bo każda decyzja w życiu niesie za sobą konsekwencje. Ty wybrałeś pisanie postów, dlatego jesteś/będziesz biedny i zgorzkniały. Tka jest konsekwencja twoich decyzji. Trzym się,

Cierpliwy, 100% zgoda.
[x]
XTB -3,54% 69,74 2025-11-13 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.