Od razu wyjaśniam, że nie jest nim R. Karkosik. Jednak sądząc po tempie zakupów możemy się spodziwać podjazdu kursu z obecnych 14,50 zł do około 40 zł w perspektywie 3-4 miesięcy.
Gra jest warta zachodu, tym bardziej że POLNA prowadzi aktualnie rozmowy ws. przejęcia innego podmiotu z branży automatyki przemysłowej. Wartość przejmowanego pakietu akcji szacuję na 20 mln zł.
Za zakupem walorów PLA przemawiają też bardzo dobre wyniki finansowe za ostatni kwartał br.
To fakt, zainteresowanie przejmowaniem kolejnych udziałów Polnej przez poważnych inwestorów jest godne podziwu - powoduje to stopniowe kurczenie się i tak już niezbyt dużego free float. A wiadomo co się dzieje, gdy będzie coraz więcej popytu, a coraz mniej akcji do kupienia... Teraz wykres zaczyna podnosić się na razie spokojnie, nieśmiało wręcz, jakieś korekciny po drodze, konsolidacje, zbieranko (oficjalne, o którym trzeba informować, bo przekracza 5% i nieoficjalne, nie przekraczające 5% - natomiast akumulacja akcji jest faktem obserwowanym i stwierdzonym przez wielu forumowiczów).
Mądry inwestor dorabia się majątku kupując w czasie korekt kursu takiej spółki, czy ogólnie jej słabych dni. Najmniej skuteczni inwestorzy w takich momentach płaczą, użalają się, utyskują na wszystko i na wszystkich, a najbardziej na tych, którzy jednak walorem są zainteresowani; wreszcie sprzedają akcje (często bez zysku, a nawet ze stratą), po czym następuje wzrost... (patrz np. lipiec tego roku). I tak do następnej korekty... A następna przewidziana jest w okolicach 19-19,5 zł :) Teraz na razie mamy śliczną, modelową, krótką konsolidację, potrzebną, żeby kurs nabrał siły do podejścia pod wspomniany "oporek" :) Tam się pożegnamy z resztą wątpiących i wówczas zacznie się marsz na poziomy wspomniane przez Jethro... tam korekta... potem marsz wyżej... dużo wyżej...
Dzięki Bolo:) Z tym, że od razu takie wyjaśnionko:
Związku Polnej z Energomontażem bym nie upatrywał. Energomontaż ma za dużą kapitalizację. Choć ... :)
Raczej mogą być tutaj powiązania pośrednie, np. z udziałem spółki niepublicznej.
właśnie też teraz sprawdziłem... może po prostu kolejny gościu - z trochę grubszym portfelem od naszych portmonetek na drobne - docenił walor - z tych swoich dotychczasowych 2 mln w udziałach Polnej zrobi łatwo drugie 10 mln, które już ma w Energomontażu; a jak jeszcze będzie skupował dalej Polną... to trafi na listę 100 najbogatszych Polaków w końcu :)
ważne, że stabilizuje się akcjonariat - lepszy fundament do trwałych, bardzo dużych wzrostów!
Może i trochę w piątek przesadziłem , lecz zakąska była niezbyt świeża .
Zresztą te 17jak się odwlecze ze dwa dni to chyba wszyscy zapomną o mojej wpadce...
ja właśnie słyszałem brzdęk szkła, ha-ha :)
jutro "czarny" poniedziałek, czyli być może Polna swoim ostatnim zwyczajem zignoruje pijok Twoje rozporządzenie dotyczące korekty w tym dniu i może wzrośnie mocniej... we wtorek tyż... a potem "piłkarska" środa...
a w razie czego, jak się parę dni pomieli na dotychczasowych poziomach, to też nie będzie źle - dobrze jej to zrobi:)
p. R. zlecił skupowanie Polnejdobremu maklerowi - gościu ładnie przetrzymuje towarzystwo: schodzą stopniowo coraz niżej po prawej i jak już uzbiera się na dobrym poziomie więcej akcji, łyka to bez mrugnięcia okiem; dzisiaj akceptuje poziom 14,25...
a więc jak ktoś mam ochotę pozbyć się Polnej, niech wystawi więcej akcji na tym poziomie - długo tam nie pobędą
wcale bym się nie zdziwił, jakby przetrzymał ludzi ile się da, a w razie czego pod koniec pociągnie PKC tak, żeby zebrać te 3 zlecenia (945 szt.) na 14,5, a na sam koniec ściągnie z powrotem kurs w okolice 14,2 - 14,3...
nie wiadomo, jaki ma limit dziennych zakupów - nie może się ociagąć i tak bawić w nieskończoność, bo i tak musi zdążyć przed godziną "W" dla Polnej z zaplanowanymi zakupami, dlatego musi co jakiś czas mocniej szarpnąć :)
a, jak to Ty, to ok, dobre ręce :)
bo jak mają przejść w jakieś "trzęsące się rączki", to już wolę, żeby zbierał p.R. odbierając to od "miękkiej papki" - gwarancja TRWAŁYCH, dużych wzrostów :)
to jak już kupujesz po 14,5 to poczekaj i wystaw zlecenie przy tej cenie po 16:10 - żeby na fixie znów paroma akcjami nie ściągnął kursu o 2,3%... :) a ponieważ robi to 10 szt., to wystaw 50 szt. i powinno wystraczyć, a resztę zostaw na fixingi w następnych dniach :)
o, za późno, no trudno... niech sobie zbija kurs na fixie, jak mu to poprawi humor - choć miło by było zobaczyć choć maciupeniutki plusik wtym krwawym dniu na rynku :)
a, ok:) może ustawimy dyżury :)
gościu i tak jest anioł w porównaniu do tego, co robił Jakubas (przepraszam: zleceniobiorcy...) przez długie miesiące... to i tak już się kończy, bo już nie będą w stanie trzymać w ukryciu tej perły i tak się rzuci w końcu szerzej rynek na Polną i nic tego nie zmieni
to był taki żarcik :) - przyznam, trochę życzeniowy, bo szkoda, gdy gość zbija kurs paroma sztukami na sam koniec...
może wystarczy, że jak ktoś już bierze z prawej, zwłaszcza pod koniec sesji, to niech poczeka do 16:10 (a najlepiej do 16:19:50...) i wówczas dopiero wystawi to swoje zlecenie - nie będzie drożej, może nawet troszkę taniej, dużych zakupów się nie zrobi, ale przynajmniej nie będzie takiego ściągania kursu w dół paroma akcjami :)
pla, ja bym tak się nie nabijał z polanki - będzie moment, że będzie to czarny (a nie "polny") koń... kupujesz w końcu tą Polną, czy dalej wybrzydzasz?
Pablo, to dobrze, że uzupełniasz sakwy, jak pójdzie nowym zwyczajem, to facet jutro zassie mocniej :) chyba, że wprowadzi jeszcze inną prawidłowość...
bolo seven, ale ja sie z polanki nie nabijam i kupuje pomalutku, w miare swoich skromnych mozliwosci finansowych. I czekam az konik polny zamieni sie w marszalka polnego....Polna pokazala dzisiaj swoja sile.
a, to przepraszam :) kiedyś tam trochę narzekałeś na "naszą kapryśną" i niepotrzebnie skomasowałem treść Twoich wcześniejszych postów:)
dobrze, że kupujesz pomalutku, na ile p. R. pozwala - jak coś się smakowitego wystawi na dobrym poziomie, to ten już połyka :) chyba coraz częściej trzeba będzie teraz brać tylko z prawej, coraz mniej chętnych to oddawania na lewą... długo nie powinna być w tej konsolidacji, liczę, że może już jutro na trwałe wyrwie się ponad 15 zł :)
pablów pomnożyć razy 100 i mamy w piątek 20 zeta:)
chyba dobrze zrobiłeś, wiadomo, że jak przykisi, to lepiej spokojnie się ustawić z lewej, ale teraz widać, że facet już nie ma tyle czasu, co kiedyś i nie dopuszcza, żeby ktoś inny łykał nisko i dużo... czuję, że już troszkę większymi kroczkami zbliżają się smaczne informacje dotyczące Polnej :)
Kurde wpadło mi dziś ale jakieś ochłapy ktoś ładnie zbierał nie było czasu na manewr
widać ładnie pogrywa może jutro trochę odpuści bo jeszcze brakuje mi parę szt.
może pozwoli troche jeszcze skubnąć mam taką cicha nadzieję i nie tylko ja jak widać po forum.
Przepraszam masz racje brałem w piatek troche wpadło z lewej i troche szarpnąlłem z prawej
data papier ilość - cena wartość przed prowizją prowizja wartość po prowizji
11.09.2009 POLNA 90 K 14.70 1 323.00 5.16 1 328.16
11.09.2009 POLNA 43 K 14.75 634.25 2.47 636.72
11.09.2009 POLNA 233 K 14.47 3 371.51 13.15 3 384.66
11.09.2009 POLNA 160 K 14.37 2 299.20 8.97 2 308.17
11.09.2009 POLNA 54 K 14.37 775.98 3.02 779.00
dzisiaj podniósł ukryte kupno już na 14,52... on przetrzymuje sprzedających, żeby po paru godzinach wymiękali i kładli akcje po prawej coraz niżej, ale jego też można trochę przetrzymać :)
jakbyś wystawił coś znacznego, właśnie z jakieś 1K, to on przebije Ciebie o 1, 2 gr - pamiętaj, że facet ma ogromne parcie na papier - wie być może więcej, niż my się domyślamy od dłuższego czasu :) i tak, czy inaczej opłaca mu się zbierać z zamkniętymi oczami do 20 zł, a co uda mu się liznąć taniej, to przełoży się na odczuwalnie większą kasę, przy ilości jego zakupów