• Typy do inwestowania - krótko- lub średnioterminowo Autor: bolo7 [89.78.115.*]
    Proponuję, żebyśmy podawali nasze typy, co pomoże każdemu rozsądniej zainwestować swoje środki, poza tym, co ma w Polnej. Nie chodzi mi o to, żeby było to miejsce jakiejś rywalizacji, komu udało się taniej kupić i drożej sprzedać, ale podanie wszystkich właściwych za i przeciw, ostrzeżeń, przewidywań co do wzrostów, a każdy będzie podejmować sobie sam decyzję, czy wchodzi, w którym momencie, kiedy wychodzi. Zakładam, że tu uda nam się wytworzyć podobne pole rzetelnej wymiany informacji, jak dotyczących Polnej. A kilkanaście(dziesiąt) mózgów, doświadczeń, "nosów" itd. - to maksymalna eliminacja ryzyka i maksymalne zwiększenie szans wyczucia spółki przed wzrostami. A więc podaję pierwsze typy:
    1. IDM - wyczajony przez Germany.
    2. Reinhold.
  • Re: Typy do inwestowania - krótko- lub średnioterminowo Autor: slonce_karpat [83.4.166.*]
    Z nadwyżek finansowych po sprzedaży jednej ze spółek (nie Polnej:) ) zakupiłem w ostanich dniach:

MOJ
    HELIO
    POLCOLORIT
    KOPEX

w dalszym ciągu trochę gotówki jeszcze posiadam...kolejny typ to ALCHEMIA...ale nie wiem, czy będę miał tyle cierpliwości co na Polnej by ją kupić...
  • Re: Typy do inwestowania - krótko- lub średnioterminowo Autor: ~pijok [79.185.143.*]
    Może o zabrzmi mało oryginalnie ale co mi tam :
    JW Constr. (krótko)
    Petrolinvest ( średnio)
  • Re: Typy do inwestowania - krótko- lub średnioterminowo Autor: bolo7 [89.78.115.*]
    super słońce, jak tak każdy poda parę spółeczek (lub choć jedną), które gdzieś tam obserwuje, albo ma określony sentyment do nich, to weźmiemy je wszystkie na widelec (nie żeby się nawzajem piętnować, tylko, żeby sobie nawzajem pomóc), żeby ostatecznie wybrać kilka najlepszych do wejścia jeszcze we wrześniu, postaramy się określić rozsądny pułap ustawiania się z lewej, a potem, na bieżąco będziemy monitorować, żeby określić najlepszy moment wyjścia... może coć się nam z tego wykroi:)
  • Re: Typy do inwestowania - krótko- lub średnioterminowo Autor: bolo7 [89.78.115.*]
    pijok, nie musi to być ani oryginalne, ani fajne, każdy ma swoje typy i koniec; i zakładamy, że nawet, jak ktoś poda coś fatalnego, co potem przyliczy jakąś zwałę, albo kiszonkę, ale podawał to w dobrej wierze, to nie szydzimy z siebie nawzajem;
    chodzi o stworzenie naprawdę jakiejś formy panelu opartego na zaufaniu - nie wiem, jak Wy, ale ja nie jestem w stanie śledzić zbyt wielu spółek na raz, a z kolei większość informacji na forach spółek albo jest niewiarygodna, albo bezwartościowa...
  • Re: Typy do inwestowania - krótko- lub średnioterminowo Autor: coolturalny [88.156.190.*]
    Witam.

Proponuje poza w/w spoleczkami dwie kolejne:
    1. Bogdanka- ladnie urosla od debiutu, ale ma ogromne mozliwosci dalszego wzrostu, obecnie w konsolidacji. Niedlugo ma zawitac w mWig40. Co tu duzo pisac, najlepsza kopalnia w Polsce. Mam tam swojego czlowieka :)
    Uwazam ze 100 zl za jedna akcje spokojnie mozliwe w krotkim czasie.

2. Rozwazam Budimex - obecnie nad nim pracuje. Duza spoleczka, niedowartosciowana, z mozliwosciami. Szeroki portfel zamowien. Szczegoly podam po rozpracowaniu.

Ponadto IDM i Jutrzenka ?, ale po obnizce ;)
  • Re: Typy do inwestowania - krótko- lub średnioterminowo Autor: adamsp [85.222.38.*]
    Mój typ średnioterminowy - JAGO

Ew. drugi - STARK DEVELOPMENT

Wklajam tu mój wątek z innego postu :

Bolo, już raz chyba poruszaliśmy ten temat ... mam na myśli wątek dot. rzetelnych informacji a nie naganiania w żadną ze stron.

Ja miałbym na myśli forum / bloga założonego przez któregoś z nas, oczywiście do dostępem dla zainteresowanych ( czyt. lista mailowa ) i możliwością wymiany informacji.

Ja niestety jeśli chodzi o spreparowanie takiego forum nie mam wiedzy, ale może ktoś się podejmie wyzwania.

Oczywiście temat do przemyślenia ;)
  • Re: Typy do inwestowania - krótko- lub średnioterminowo Autor: kaktus83 [87.96.82.*]
    MOJ - dla ludzi o mocnych nerwach - wyniki miał dobre ale kurs kiszonka jak na polance.
    Warfama - srednio terminowo powinna piac sie w gore ale jak przyjdzie ca korekty to pewnie bedzie mozna kupic w okolicach 1,8.
    IDMSA - srednio tak samo, choc licze na zakupy w okolicach 2 zl.
    POLNA :)))
    Boryszew ? Mialem po 3,2 i wyskoczylem przed 4 zl :((( C/WK 0,3 zysk netto w II kwartale 20 mln ZL wobec straty rok temu.
  • Re: Typy do inwestowania - krótko- lub średnioterminowo Autor: ~darush [79.187.170.*]
    MOJ - mialem pakiet tej spolki 2 lata sie meczylem udalo mi sie sprzedac odradzam kupno..

SSI - papier godny uwagi
  • Re: Typy do inwestowania - krótko- lub średnioterminowo Autor: Jethro-Tull [85.89.173.*]
    Hardex - argumenty:

1) Krajowy lider w produkcji płyt pilśniowych metodą "mokrą",
    2) Niska kapitalizacja
    3) Nadpłynność bieżąca i szybka
    3) Niska wycena P/BV (0,68)
    4) Stosunkowo niewielkie FF
    5) Aktualnie branża przeżywa kryzys ze względu na zastój w budownictwie i meblarstwie. Pomimo tego spółka (chyba jako jedyna z branży) generuje zyski.
    6) Sporo wolnej kasy (ok 15 mln zł). Możliwość akwizycji.
    7) Historycznie rzecz biorąc, Hardex ma zdolność do generowania ZN na poziomie 9 mln zł rocznie. Przy liczbie akcji 1139 tys. sztuk, daje to EPS = 7,9. Przy cenie 40 zł P/E = 5,1

Polecam, ale nie zmuszam.
  • Re: Typy do inwestowania - krótko- lub średnioterminowo Autor: ~benek [88.199.56.*]
    szanowny kolego tull,ale z Ciebie żartowniś,polecasz nam śmiecia[hardex] którego nie można ani kupić ani sprzedać,w razie obsuwy wig zostajesz z ręką w nocniku
    Ja Wam polecam kolastyne po korekcie na ok 65-70 gr.Wg mnie szykuje się przejęcie
  • Re: Typy do inwestowania - krótko- lub średnioterminowo Autor: ~sk [79.162.204.*]
    Dnia 2009-09-08 o godz. 09:56 Jethro-Tull napisał(a):
    > Hardex - argumenty:

1) Krajowy
    > lider w produkcji płyt pilśniowych metodą
    > "mokrą",
    2) Niska kapitalizacja
    3)
    > Nadpłynność bieżąca i szybka
    3) Niska wycena P/BV (0,68)
    4)
    > Stosunkowo niewielkie FF
    5) Aktualnie branża przeżywa
    > kryzys ze względu na zastój w budownictwie i meblarstwie.
    > Pomimo tego spółka (chyba jako jedyna z branży) generuje
    > zyski.
    6) Sporo wolnej kasy (ok 15 mln zł). Możliwość
    > akwizycji.
    7) Historycznie rzecz biorąc, Hardex ma zdolność
    > do generowania ZN na poziomie 9 mln zł rocznie. Przy
    > liczbie akcji 1139 tys. sztuk, daje to EPS = 7,9. Przy
    > cenie 40 zł P/E = 5,1

Polecam, ale nie zmuszam.

Popieram ale jedno małe ale
    Mała płynność
  • Re: Typy do inwestowania - krótko- lub średnioterminowo Autor: ~benek [88.199.56.*]
    Jeszcze chciałem dodać że na najbliższe tygodnie to polecam gotówke,bo szykuje się zwała na wigach !
  • Re: Typy do inwestowania - krótko- lub średnioterminowo Autor: Jethro-Tull [85.89.173.*]
    Kup se te kremiki. Popłyniesz w ich mazi:)
    Aktualny skład mojego portfela: PLA 3/4, HDX 1/4.
    A skład mojego to 100% kasy
    100% kasy na procencie w banku. Like babcia Fela:)
  • Re: Typy do inwestowania - krótko- lub średnioterminowo Autor: adamsp [85.222.38.*]
    w materacu like babcia Fela ;)
    Adam, to jest propozycja do rozważenia faktycznie później, jak nie da rady tu na forum; mam swoje powody, żeby to robić - jeśli da radę - tutaj, bo wtedy nie odcinamy innych głosów - zakładam, że nie wszyscy z dawnej ekipy S25 mogą mieć wystarczającą wiedzę, a z kolei są osoby, które nie były wówczas w naszej grupie mailowej, a tu zabierały głos i mogą mieć coś do powiedzenia... a może tez nowe osoby, przecież jak ktoś będzie nowy, to zweryfikujemy jego wypowiedzi, może ktoś będzie taką osobę znał z innych forów itd...
    ja uważam, że dyskusji nie zaszkodzi, pod warunkiem, że będzie merytoryczna, a nie prześmiewcza (benek)...

benek, kurczę... już byś się nie przyznawał, że masz 100% keszu, bo wiadomo, że teraz będziesz wszędzie gdzie tylko da siał strach, żeby ludzie jednak zaczęli wywalać... wielu ma jeszcze w pamięci sajgon z jesieni tametgo roku i mogą działać zbyt emocjonalnie, ale pamiętaj, ża tamto już się tak szybko nie powtórzy!!!
    Bolo , zgadzam się z Tobą w 100 % - ja też nie chce odcinać się od wiedzy innych ( nowych ) , którzy też mają coś do powiedzenia.

Ale należy brac pod uwagę wtrącanie sie przypadkowych osób i trucie....

Jeśli jakikolwiek poziom będzie zachowany to nie ma problemu - przecież nie musimy się "wynosić" , ale zawsze ( prawie zawsze tak jest ) że jak jest za dużo osób to wśród nich znajdzie się jeden ( oby tylko jeden ) który będzie pier....ł głupoty i denerwował.

To jest tak jak z imprezą pod nieobecność rodziców w domu.
    Niby każdy stara się trzymać fason, każdy każdego pilnuje , a i tak znajdzie się jeden, który przed powrotem rodziców do domu puści pawia w przedpokoju....

Ja jestem ( szczerze ) pozytywnie nastawiony ;)

• Re: Typy do inwestowania - krótko- lub średnioterminowo Autor: ~technik lotów [79.190.182.*]
    Viaguara krótko,średnio i długoterminowo, zakładając, że dwie ostatnie opcje nie umrą naturalną (i nagłą) śmiercią.Dziś duży jednorazowy obrót na dnie(mam nadzieję), niski nominał w stosunku do kursu debiutu, ładny wykres. Zagrożenie - kiepskie wyniki cały czas, podaż jeszcze tańszych akcji (tu musiałbym sprawdzić, a nie chce mi się ..:). Szybkie zmiany kursu, oby we właściwym kierunku.
  • Re: Typy do inwestowania - krótko- lub średnioterminowo Autor: ~mosiu [89.74.250.*]
    ała...
    Drodzy koledzy sroce spod ogona nie wypadłem,a ze względu na sympatje do polnej dobrze radze ich akcjonariuszą.Idzie zwała sprzedawajcie póki są dobre ceny z poważaniem Benek
    dobrze benek, dobrze, jak to wszystko na rynku się potoczy, to tak naprawdę nikt nie wie i nikt nie da sobie ręki obciąć; można wywalać gorące kartofle, ale nie perły, które powoli zaczynają przebłyskiwać...
    Troszke się pomyliłem,bo zpomniałem iż jestem posiadaczem paru kilo ELKA
    germany, znasz najlepiej IDM i sam wiesz, czy chce Ci się wysiadać na chwilę, czy nie; ale ten wykres IDM wcale mi się nie zaczął podobać (świece i nie tylko) i wygląda coraz bardzijej naprawdę tak, jakby miało zejść przynajmniej w okolice 2 zł, choć nie wiem, czy tutaj koniecznie musi się zatrzymać... rozważ to sobie, czy nie warto Ci potem za tą samą kasę odkupić sporo więcej akcji, wszak IDM jest bardzo płynny, a przewidywany spadek dosyć znaczny...
  • Re: Typy do inwestowania - krótko- lub średnioterminowo Autor: ~germany12 [86.63.118.*]
    bolo dzieki za rade własnie dzis myslałem troszke na tym chyba wyskocze chic bym wolał pod koniec wrzesnia mi tez zaczyna sie to nie podobac wyglada tpo troszke na ubieranko
    jesteś szczęściarzem, bo zrealizujesz solidne zyski, a wcale nie musisz ewakuować się pekacem, bo tam jest taki ruch i płynność, że chyba dasz radę wypchnąć jeszcze powyżej 2,5 zeta jutro dla przykładu...
    a potem sobie wszysycy wspólnie ustalimy najwłaściwszy moment wejścia i jak się dobrze wejdzie, to będzie do wyhaczenia 50-70% bez problemu w krótkim czasie, jakby ktoś nie chciał koniecznie wchodzić długoterminowo;
    a jakby się udało opchnąć do tego czasu Polną, to już jazda na całego:)
  • Re: Typy do inwestowania - krótko- lub średnioterminowo Autor: slonce_karpat [83.4.168.*]
    Przewidywałem wejście w Alchemie w październiku...ale to ostatnia spółka od K. która nie wybiła...może już czas ją kupić???...
    tak na szybko: przykisiła w bardzo długiej konsolidacji, wynikami raczej rozczarowała, a z kolei pani prezes zakupiła b. duży pakiet akcji ostatnio... - obserwujesz ją słońce od dłuższego czasu? o co tam biega? gdyby nie te wyniki, to mógłby okazać się to bardzo łakomy kąsek po wybiciu ponad 7,2-7,3, czyż nie?
  • Re: Typy do inwestowania - krótko- lub średnioterminowo Autor: pablo7 [91.94.167.*]
    to ja z zysku z HAWE kupilem RELPOL
    z wykresu też może wyglądać ciekawie... pod warunkiem, że się tam nie zrealizuje główencja z członkami... dzisiaj nie mam czasu, żeby dłużej popatrzeć... co tam Pablo się dzieje na Relpolu? dlaczego miałby wybić? jakieś zagrożenia, szanse?

jak skończymy podawać swoje typy, to trzeba by to wszystko jakoś zebrać do kupy i wybrać maksymalnie najlepszych 5 spółek i już je wtedy bardzo dokładnie obserwować, dzielić się uwagami na bieżąco, sugestiami, ustawiać się, i zarabiać:)
  • Re: Typy do inwestowania - krótko- lub średnioterminowo Autor: slonce_karpat [83.29.215.*]
    wynikami finansowymi nie błyszczy....

http://alchemiasa.pl/archiwum-aktualnosci/alchemia-z-zyskiem-po-i-polroczu.html

ale sprawa opcji jest z ING dogadana:

http://hutnictwo.wnp.pl/alchemia-dogadala-sie-z-ing-bsk-ws-opcji,84393_1_0_0.html

zakończył się skup akcji własnych w czerwcu:

http://hutnictwo.wnp.pl/alchemia-zakonczyla-buy-back,83691_1_0_0.html

Plus długie kiszenie, daje szansę na wzrost ceny...

Myślę, że w ciągu 5-6 miesięcy może dać zarobić 50-60%. O ile oczywiście wszystko nie zjedzie nagle w dół.

• Re: Typy do inwestowania - krótko- lub średnioterminowo Autor: slonce_karpat [83.29.215.*]
    i chyba się zaczęło....:(
    ruszyło się i zdechło... wróciło do klina, powinno jeszcze trochę pokisić tam i skorygować... coś jest jednak na rzeczy i od tej pory będę bacznie obserwował ten papier, bo jest możliwe trwałe wybicie ALC - myślę, że wówczas te kilkadziesiąt % będzie szybciej do zrealizowania, niż przez kilka miechów:)

mam nadzieję, że do tego czasu uwolnię te swoje grosiczki, które mi póki co ugrzęzły w Reinholdzie...

germany, opchnąłeś IDM? :)
  • Re: Typy do inwestowania - krótko- lub średnioterminowo Autor: slonce_karpat [83.4.177.*]
    tak to na Alchemii wyglaa...czasem kilka procent ku górze w ciągu 2-3 godzin...a potem spadanko...ale w sumie to niech jeszcze poczeka na moją gotówkę:)....
  • Re: Typy do inwestowania - krótko- lub średnioterminowo Autor: coolturalny [87.96.28.*]
    Bolo Reinhold kisi to fakt, życze jednak zwyżki :)

Ja proponuje Bogdanke, choć ostanio skorekciła to ma ogromne szanse na wybicie z tego pułapu na 70 - 73 zł min, docelowo na 100 zł. Ale to dla wytrwałych. Chociażby z członków S25 Polnej ;)
    mam tego Reinholda, lecz go na razie chyba Wam nie polecam...
    to mój pierwszy eksperyment powakacyjny, liczyłem na lepszy efekt oczekiwanych wówczas wyników, a tu kaplica... jak tak dalej pójdzie, to prędzej zrealizuję swoje zlecenia na Polnej... :)

fajnie, że mamy już trochę propozycji spółek, może jeszcze ktoś coś wrzuci i trzeba by się jakoś zebrać, podsumować to, wybrać kilka z największą szansą na wzrosty i już możnaby wtedy założyć nowy wątek, żeby na bieżąco dzielić się ważnymi spostrzeżeniami dotyczącymi naszych "wybrańców", które pozwolą każdemu podejmować najwłaściwsze decyzje:)
    choć mam tego Reinholda, to nikomu z Was na razie nie polecam... to taki mój pierwszy eksperyment powakacyjny na szybko, oczekiwałem lepszego efektu wyników, a tu na razie kaplica... jak tak pójdzie, to prędzej zrealizuję zlecenia na Polnej... :)

fajnie, że jest już parę podanych przykładów spółek do obserwacji, będzie trzeba się zebrać w sobie, jakoś to podsumować, ocenić i wybrać tylko kilka najlepszych do wzrostu; chyba, że jeszcze jakieś propozycje się pojawią do naszego portfela:)

o, widzę, że pojawił się jednak prawie 2 godziny później pierwszy post, którego napisałem, a przy wysyłaniu wysłało go w kosmos i mnie wywaliło z Bankiera... :)
  • Re: Typy do inwestowania - krótko- lub średnioterminowo Autor: ~nowy_tu_i_tam [213.158.199.*]
    moje typy to:
    -Drop - niziutki ff, znów zaczyna się tam ruch, a spółka lubi kilkunasto procentowe ruchy w górę
    -Ekoexport - po ogromnym spadku od debiutku, spólka zaczyna stawać na nogi, zajmuje się b.przyszłościową dziedziną i w perspektywie kilku tygodniowej, może paro miesięcznej powinna dać solidnie zarobić
    -Hefal - dla ryzykantów, możliwe na dniach bardzo silne wybicie, bo spadki wytracają impet i obrót przy nich maleje.
    - Intelwise - dla mnie perła z NC - przynosi zyski, rozwojowa dziedzina, wygrywa konkursy, działa ekspansywnie za granicą, chwilowo nie ma na niej ruchu, ale myślę, że jak i Immoest swego czasu - kupić, zakopać na parę miesięcy nie ruszać, a potem zbierać wysokoprocentowe plony;)

pzdr
  • Re: Typy do inwestowania - krótko- lub średnioterminowo Autor: ~mickymic [85.14.80.*]
    witam,
    ja typuję (na koniec wrzesnia): LCC, VST i później IEA,WXF (z początkiem pażdziernika), a pomiędzy PLA ;)
    pozdrawiam
  • Re: Typy do inwestowania - krótko- lub średnioterminowo Autor: ~mickymic [89.171.152.*]
    chodziło oczywiście o listopad a nie październik
    zagrałem DT na IDM teraz wszystko w rękach Jankesów miałem zostać pare godzin ,jednak chyba do poniedziałku[staneło jak wryte]
    jeszcze dokupie. IDM.W poniedziałek
    2,5 a może 2,7,jest trendy
    Obserwowałem Dude i Orła
    Te walory na pózniej ,albo nie
    Dobrze jak Jankesi zaczynają na małym minusie.
    No i dokupiłem.Potem zobaczymy
    Mamy już trochę spółek do analizy :)
    Może tak, sporo zaproponowałem ten wątek, to może popracuję w tym tygodniu nad spółkami podanymi w całym wątku - chyba, że ktoś wolałby zrobić to za mnie - chętnię sceduję tą robótkę...

Jak nie będzie innego chętnego, to postaram się - jeśli nie zrobi mi się jakiś kocioł w firmie - wybrać 5 najlepszych według mnie spółek: TOP5. Podam kryteria, jakimi się przy tym posługiwałem. I wtedy, jak ktoś będzie miał inny lub inne typy, lepsze, to poda uzasadniając i jak będzie lepszy, to wywalimy spółkę z mojego TOP5 i wrzucimy nową propozycję. W ten sposób jest szansa, że uda nam się wybrać w miarę sensowne spółki do obserwacji. Zależy mi na wybraniu maksymalnie 5, żeby dobrze ogarnąć bardzo dokładną ich obserwację. Wówczas założę nowy wątek, na którym będziemy dzielili się na bieżąco uwagami, ostrzegali nawzajem przed jakimiś zagrożeniami zwiastującymi spadki, albo newsami, po których mogą nastapić wzrosty... Oczywiście każdy będzie wchodził i wychodził kiedy będzie chciał. Chodzi tylko o to, że pomóc sobie nawzajem w podejmowaniu najtrafniejszych decyzji inwestycyjnych :)

Jak ktoś ma inną propozycję od przedstawionej powyżej, to walić śmiało:)
    I wyszedłem z długiego DT na IDM,ALE LOGIKA TECHNICZNA WSKAZYWAŁA ZOSTAC, BO POWINNO ZROBIĆ SIĘ WYBICIE PO wyrażnym W
  • Re: Typy do inwestowania - krótko- lub średnioterminowo Autor: ~germany12 [86.63.118.*]
    A ja siedze dalej
[x]
POLNA -1,84% 16,00 2017-11-27 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.