Popatrz sobie na ten wykres, potem przewertuj trochę wątki z tego forum z ostatnich 5 lat i zwróć szczególną uwagę na to, kto i co pisał w okolicach szczytów tego wykresu, a było tych szczytów tu kilka przez te 5 lat i może znajdziesz sam jakąś analogię, która pomoże Ci w podejmowaniu przyszłych decyzji na bazie tej analizy . . .
https://stooq.pl/q/?s=pkp&c=5y&t=l&a=ln&b=1
ps. żeby nie popełniać tych samych błędów w przyszłości, trzeba najpierw zrozumieć te z przeszłości . . .
ja widzę co tu się dzieje :))))
znam charakterystykę RSI ... a Ty jakoś w ogóle nie wypowiadasz się o ryzykach z niej wynikających.
Jeżeli uczciwie piszesz to pisz obiektywnie ... każdy tu przedstawia subiektywne zdanie a merytoryki jak na lekarstwo :))))))
nie wierzysz w fundamenty czy co?
I wiem że nie jesteś inwestorem :)))
ale znam parę historii kiedy RSI ludzi wysadziło z akcji a zyski poszłyby wtedy w 1000- ce procent :)))))
Dnia 2025-07-23 o godz. 18:59 ~Krótki napisał(a): > > > nie wierzysz w fundamenty czy co? > =============================
mnie one totalnie nie interesują i tak jak kiedyś kilka razy już tu pisałem: zawsze kupuję gdy RSI H4 jest poniżej 20 i zawsze zaczynam już sprzedawać (najczęściej po 1/3 ) gdy RSI H4 jest powyżej 72 . . .
> > ale znam parę historii kiedy RSI ludzi wysadziło z akcji a zyski poszłyby wtedy w 1000- ce procent :)))))
--------------------------------------------- wysadziło ich przy RSI H4 = 80 i potem nie było żadnego schłodzenia, przy którym można było wrócić niżej, tylko dalej szło w 1000-ce procent ?
Ale chyba nadal mylisz inwestowanie z zarabianiem. Są spółki do inwestowania i są spółki do grania a decyzję która jest która podejmujesz po wstępnej ich analizie. Pokaż mi spółki, które po osiągnięciu RSI 75-80 nie miały potem korekty albo schłodzenia się i żeby nie można było wrócić niżej. Jest chyba rzeczą oczywistą że ilość akcji którą chcesz w taki sposób grać musisz dostosować do wolumenów na takiej spółce. Innymi ilościami obracam tutaj innymi ilościami obracam na WIG20 . . .
a nie wiem dlaczego taką teorię stworzyłeś że inwestowanie to nie jest zarabianie :)))))) ...
inwestowanie służy rozwojowi rzeczy w którą właśnie inwestujesz w celu uzyskania zysków? czyż nie? :)))
Można wszystko inwestować ... np też czas ...
Po co inwestujesz swój czas pisząc na forum? :))))))
rozumiem że Ty tego nie inwestujesz tylko zarabiasz tym... czy tak? :))))))
Uzyskanie zysków na giełdzie nie jest moim celem, a tylko produktem ubocznym, konfrontacji mojej intuicji z rynkiem. Dla mnie to nie jest inwestycja - to tylko zabawa
powiem Ci tak... w pewnym momencie w życiu nic nie będzie miało znaczenia poza jednym :))))
czy będziesz sam czy nie :))))
zarabiaj i baw się dobrze :)))
fajnie że tu czasem podpowiadasz i lansujesz swoje podejście.
dystans który niewątpliwie masz jest wynikiem wielu doświadczeń ...
myślę że i dobrych i złych...
jak tak szczerze opowiadasz ... traktujesz to jako konfrontację intuicji z rzeczywistością i masz dystans do tego wszystkiego i luz ... to opowiedz coś z drugiej strony medalu... na pewno uwiarygodni to Twoją osobę a chyba Ci na tym trochę zależy bo często przytaczasz swoje poprzednie wypowiedzi aby wybrzmiało że podejmujesz słuszne decyzje :))))
rozumiem że Ty się nie mylisz ... RSI i wój :))))