W pierwszym półroczu więcej niż 4 zł na akcję /wiadomości co do fatalnych wyników w drugim kwartale nie potwierdziły się!/. Zakładając, że spółka będzie w stanie przyrost kosztów trzeciokwartalnych z tytułu wzrostu kosztów energii i pochodnych w materiałach etcetera przerzucić w zamówieniach do odbiorców, to potencjalna dywidenda z roku ubiegłego oraz półrocza bieżącego wynosi~ 14 zł w rezerwie! A jak się to rozkręci ,to zobaczymy.Póki co precz z hiobowymi wieściami!
No to świetnie, gdybyś jeszcze miał możliwość, żeby szepnąć, czy brak dywidendowy jest spowodowany tym co ja pisałem na sąsiednim wątku, czy też innymi przesłankami przekonywującymi bo jak wiesz każdy z nas miał prawo zaskarżyć ten punkt walnego zgromadzenia do sądu w odpowiednim terminie, tak jak to kiedyś zrobił Janusz ale teraz nie i to jest dziwne, że akcjonariat nic nie wie a może powinien wiedzieć!? Jeśli nie możesz napisać konkretnie z jakiegoś powodu to mi wystarczy, że powiesz ogólnie iż są inne poważne /ale poza zejściem spółki z giełdy/ i to będzie musiało satysfakcjonować bo cóż innego robić. Trzymaj się większości forumowiczów i papiera oraz dobrego zdrowia!
ja wrzuciłem kilka sztuk. Kiedyś bardzo interesowałem się spółką, także Ciebie Mikuś pamiętam i jeszcze był tu kiedyś kolega, którego już z nami nie ma jeśli mnie pamięć nie myli. Postanowiłem dać NOVICIE drugą szansę... ale niech to wróci na to 94,60 :)
No to dali wyniki... i Słucha Państwa co sądzicie ...? Nie chce słyszeć tylko super opinii mogą być najbardziej krytyczne.. ale co sądzicie na obecną chwile... wyniki są gorsze ale chyba nie aż tak bardzo...
Wyniki zgodnie z szacunkami, bez zaskoczenia, za pół roku mamy 10 189 mln tys. zł zysku netto, ale najważniejsze jest to:
Środki pieniężne i ich ekwiwalenty: 6.400 tys zł (po Q1 było tylko 491 tys. zł), czyli ściągneli kasę z należności krótkoterminowych, co daje dużą szansę na wypłacenie dywidendy w tym roku.
Dnia 2025-09-12 o godz. 09:46 ~Mateusz napisał(a): > Wyniki zgodnie z szacunkami, bez zaskoczenia, za pół roku mamy 10 189 mln tys. zł zysku netto, ale najważniejsze jest to: > > Środki pieniężne i ich ekwiwalenty: 6.400 tys zł (po Q1 było tylko 491 tys. zł), > czyli ściągneli kasę z należności krótkoterminowych, co daje dużą szansę na wypłacenie dywidendy w tym roku.
To mamy kasy od cholery. Nawet Mennica w tym czasie tyle nie wydrukowała. Wychodzi po jakieś 4 melony dywidendy na 1 akcję.
Nie ode mnie, ale miałem dziś część sprzedać, bo sporo okazji gdzie indziej, a na Novita nie widzę pozytywnego scenariusza. Mam papier od 5 lat, ale nie widzę sensu by go trzymać, dywidendy brak, rozwoju brak, trochę stagnacja..
Pod co ty kupujesz tzn jakie szanse na rozwój widzisz w tej firmie?
Moim zdaniem na sprzedaż jest trochę za wcześnie bo jeśli 3 kwartał wypali, czyli obroni się kosztowo przy jednoczesnym ulokowaniu produkcji przez dział zbytu u odbiorców, to czwarty i pierwszy następnego roku nie będą złe a wtedy dywidenda będzie rekordowa a za nią kurs. Bo po to "nasi starsi bracia" prowadzą spółkę, żeby zarabiać a nie całe życie kontemplować na górze Tabor i podwyższać wartość księgową. Stąd, jeśli Mikuś mówi prawdę, to by raczej oznaczało, że ma rację ale każdy i tak musi podejmować decyzje według siebie..
Spadek przychodów ale i znaczący spadek kosztów finansowych. Oto wielka tajemnica wiary. Marża utrzymana na dobrym poziomie. Jakby sie pojawiły jeszcze jakieś perspektywy rozwoju to bym sie przyczaił a tak..
W listopadzie zobaczymy co glowny akcjonariusz powie na temat ewentualnej dywidendy z 2024 r. Ciekawią mnie wyniki za 3 kwartał.... moim zdaniem bedzie dobrze no ale zobaczymy
Dnia 2025-10-20 o godz. 13:08 ~dami napisał(a): > Jak widać wynik netto w trzecim kwartale lepszy plus minus od drugiego O 25%, czyli Jest progres mimo obawy o koszty
Zysk (strata) netto (tys.):
I Q'25 : 4 827 II Q'25 : 5 362 III Q'25 : 15 348 - 10 189 = 5 159
29 stycznia zmarł Bogus ... bo mam od jego żony smsa... jeszcze w październiku byliśmy w warszawie na obiedzie. Co do wyników... to nawet nir wiem jak mam to skomentować.... to co bedzie dywidenda w tym roku czy nie ?? No i co 4 zl dywidendy przy fobrych wiatrach....
29 stycznia ja dostałem smsa to moze faktycznie zmarł wcześniej... no cóż wracając do wątku zysk jest mniejszy niż byl rok temu kwartał do kwartału jest odrobinkę lepszy.... no cóż myślę że na tak trudnym rynku trzeba sie cieszyć z tego co jest mysle ze jak Novita płaciłaby 7 zl dywidendy byłoby to całkiem spoko... jeśli wypłacałby 8 zl wypłacałby cały zysk pełne 20 mln... a wiec mysle 2.5 mln zł ogonkiem mogą zostawić... zobaczymy... to jest dywidenda na poziomie ponad 7% wiec mysle ze spoko...
No i się pomyliłem o 1 zł coś wygrałem ??? Dami ? No dziś jak zobaczyłem troszkę dokupiłem co prawda za wysoko... bo miałem to zrobić ze 3 dni wcześniej ... no ale trudno... CCC mi za mocno spadło żebym je z taką stratą teraz sprzedawał ale wierzę że i tam słońce zaświeci :)
Mikuś, przypomnij ile Tyś stawiał na dywidendę bo nie pamiętam, jeśli już to nie przewidywałeś chyba kwotowo tylko ogólnie przedmiotowo, że się spodziewasz np. w odróżnieniu do mnie? Czytałem to szybko ale wydaje mi się, że jak dotąd kwota nie jest ustalona
To żądania akcjonariusza jest niechlujnie zrobione a na dodatek ja mam kiepskie oczy i nie dostrzegłem tam 8 zł choć faktycznie teraz przypominam sobie te Twoje 7. Zanim Ci pogratuluję, napisz gdzieś te 8 zł widział. Natomiast zakładałem że w przypadku dobrego trzeciego kwartału będzie wypłata w roku następnym i podwyżka kursu jako konsekwencja
20 000 000zł podzielic przez 2 500 000 akcji daje 8 zł dywidendy. 8 zł dzielone na 99.6 zł kursu daje 8%. Dywidenda chyba będzie wypłacona w grudniu więc będzie za co świętować :)))
Bardzo bym chciał ale niestety nie ma na to żadnej gwarancji że pęknie 20 baniek na poczet dywidendy, gdyż w odróżnieniu do lat ubiegłych , jak pamiętamy Główny akcjonariusz nie podał tym razem żądanej kwoty. Dlatego wstrzymuje się z gratulacjami dla Mikusia
Spróbujmy przewidzieć kurs bo tak czy inaczej niedługo wskaźnik dywidendy około 8% będzie powszechnie znany, na dodatek do otrzymania chyba jeszcze w tym roku 1/ porównanie dywidendowe, robię zwykle to bez względu na różnicę rodzaju działalności ale mniej więcej podobną jakość dajmy na to menedżerską z kętami dywidenda tam 56 zł u nas 7 razy mniejsza, Czyli dzielimy kurs aktualny 925 zł podzielić przez 7 to mamy gdzieś około 132, 2/ nieoficjalna Teoria prawa kursu granicznego: przewidywany roczny zysk 8 zł co ma stanowić 5% minimalnego oczekiwanego zysku stąd fundusz depozytowy jest 20 razy większy czyli 160 zł, dodać wartość księgową 50 zł mamy 210 i z tego średnia arytmetyczna 105 zł. Mamy dwa parametry 132 zł i 105 a pośrodku gdzieś 116 zł. Czy będzie mniej czy więcej?
No fajna rozkminka tylko tu jest z 5-8% free floatu który wynosi ze 200k akcji. Arkusz chętnych do sprzedaży też ubogi. Najwyraźniej jest tu sporo holdujących ale co się dziwić przy takiej stopie dywidendy r/r :)
Faktycznie, nie mam pełnej listy zleceń ale pierwsze 200 sztuk to jest na 108,50 /a przedtem autostrada/ i następne 284 sztuki w przedziale od 110 do 112, 50 złotego a później znowu przerwa. Podejrzewam że jazda zaczyna się dopiero po 116 zł w kierunku 130 czyli tak, jak wg. "rozkminki". Chyba jednak wł. kursu nie da się oszukać i ma on swoje prawa.
Dowcip w tym, że nasza publicystyka Ekonomiczna w tym Giełdowa się Novitą nie zajmuje a za nią duży relat.% akcjonariuszy giełdowych. Warto zwrócić uwagę, że bieżąca dywidenda nie jest żadną nadzwyczajną dywidendą, tak jak to były ostatnio dodatkowe dywidendy Dzieciątkowe /grudniowe/ a jedynie jest dywidendą zwyczajną ,która zapadnie na nadzwyczajnym walnym zgromadzeniu. W ten sposób w doświadczeniu tutejszych akcjonariuszy mamy ciąg dywidend rocznych, które jak wiadomo stanowią miód dla ich duszy również z powodów okresowych perspektyw wzrostu kursu. Z powyższego skłaniam się ku Twojej prognozie plus 5 zł a jak będzie pokaże przyszłość.
Obstawiam że dadzą czyte 8 zl i ani grilosza wiecej zostawia na przyszły rok i bedzie 7 zl tak to widzę... w tamtym roku zarobili 20 mln w tym roku również... wiec spokojnie tak obstawiam juz nawet przyszly rok.