Czy akcje z ostatniej emisji zostały już w końcu opłacone? Ma ktoś jakieś informacje, bo w końcu powinien to być także pewien zastrzyk gotówki dla spółki
Ale to nie jest kwestia kto normalny obejmie, jak podpisujesz umowę, zobowiązanie że kupisz coś ode mnie za daną kwotę i się z tego nie wywiążesz, to masz u mnie dług, na tym to polega. Inwestorzy podjęli błędną decyzję, ale z pieniędzy trzeba wyskoczyć, albo zapłacić jakąś karę umowną. Jak zamawiasz towar, to zobowiązujesz się do jego odbioru nawet jeśli w międzyczasie będzie w promocji.
Tak, ale nie rozumiesz że małe społeczki na NC mają inne zwyczaje? Ci inwestorzy to on sam, Żona i ewentualnie najbliższy krąg znajomych. Dlatego tamta umowa poszła w niepamięć, a już leci emisja po 10 gr. Często na NC tak robią, że są jacyś inwestorzy którzy obejmą akcję wyżej niż notowania, żeby ktoś z ulicy się nabrał, albo że warunkiem jest dojście do 1 zł jeszcze w tym roku...typowe zagranie żeby ktokolwiek z ulicy jeszcze od nich coś kupił
Oczywiście.W bieżącym raporcie,który rubasznie,za Tłumaczem Google,tytułuję „ Szlak Piorunów” jest już mowa o serii J. Te po 57gr miały serię I.Ot gładko sobie przeszli dalej.Seria I pozostaje już tylko niespełnionym marzeniem,dlatego napisałem,że to były tylko farmazony Ukiego.
11. Podjęcie uchwały w sprawie przyjęcia w Spółce programu motywacyjnego, emisji warrantów subskrypcyjnych imiennych serii D z prawem do objęcia akcji zwykłych na okaziciela serii J oraz pozbawienia w całości dotychczasowych akcjonariuszy prawa poboru warrantów subskrypcyjnych imiennych serii D w związku z programem motywacyjnym, warunkowego podwyższenia kapitału zakładowego w drodze emisji akcji zwykłych na okaziciela serii J, pozbawienia w całości dotychczasowych akcjonariuszy prawa poboru akcji zwykłych na okaziciela serii J oraz w sprawie zmiany Statutu Spółki. 12. Podjęcie uchwały w sprawie upoważnienia Zarządu Spółki do podwyższenia kapitału zakładowego w ramach kapitału docelowego oraz w sprawie zmiany Statutu Spółki wraz z możliwością wyłączenia przez Zarząd Spółki prawa poboru akcji emitowanych w ramach kapitału docelowego w całości lub w części za zgodą Rady Nadzorczej.
No oczywiście, już są projekty uchwał z emisją na walne zgromadzenie. Gdzie można zgłosić fakt nieopłacenia poprzedniej emisji, do KNF?
Według informacji z 24.07.24r Objęcie i opłacenie akcji w wykonaniu praw z warrantów powinno nastąpić w terminie nie późniejszym niż do dnia 31.12.2024 roku.
Cena emisyjna akcji, do których objęcia uprawnieni są Inwestorzy, wynosić będzie 0,57 zł za akcję.
I dopiero w kwietniu 2025 zawarto aneks do tej umowy, o przedłużeniu okresu za opłatę akcji. W takim wypadku prezes bezwględnie miał obowiązek upomnieć się o należne pieniądze.
Dlaczego to działanie na szkodę akcjonariuszy? Bo spółka nadal nie była dokapitalizowana tymi pieniędzmi, a jednocześnie akcje te widniały już jako rozwodnienie kapitału, czyli zysk przypadający na akcję, będący podstawą wyceny spółki, został zaniżony. Jednocześnie z raportu wynika, że spółka nie ma nadwyżek finansowych, wobec czego nie upomnienie się o swoje pieniądze, to psi obowiązek prezesa.
Ja liczę na sprawiedliwość, espi o emisji akcji ma bezpośrednie przełożenie na kurs akcji i jest podstawą wyceny spółki. Nie można sobie od tak rzucać informacji o emisji, w ramach testów.
Wysyłam właśnie zgłoszenie do KNF, na całe szczęście chatGPT potrafi profesjonalnie opisać sprawę.
Pamiętacie może na jakiej podstawie ustalono cenę emisyjną na 0,57zł, bo coś mi się kojarzy że była to jakaś średnia kursowa, ale nie umiem tego nigdzie znaleźć.
Resztę gier?! Przecież VGS od słynnego Giants Uprising gdzie utopili kilka baniek nic nie wydali...jak będziesz pisał do KNF to dodaj, że Uki szortowal własną Spółkę...to też jest ciekawy temat.
Pożyczył komuś swoje akcje, nie jest pierwszym który tak zrobił i to legalne, ale coś mi się kojarzy że po też pożyczce, kurs emisji był ustalany na podstawie średniej kursowej, a ten wiadomo spadł przez to, ale nie umiem znaleźć takiego info.