Z takim podejściem to bym pomyślał o grze w totolotka.
Ale tak poważnie, to w zdecydowanej większości GPW służy do wydrukowania drobnych inwestorów z pieniędzy. Po przykrywką pięknych planów, które w 99% nie są realizowane puszczaj emisje w rynek. Finał jest taki, że cwaniaki mają kasę i żyją na bogato a drobni z akcjami czekają na cud i realizację obietnic. Ot, cały Polski rynek kapitałowy.
Dnia 2025-07-08 o godz. 16:21 ~Poldi napisał(a): > A dlaczego fatalny ? Wytłumacz ! > Firma funkcjonuje,przynosi zyski. > Zarząd dzieli się zyskami z akcjonariuszami.To fakty. > Czego trzeba więcej.
ja Ci odpowiem pewnie wiele osób chce zarobić nie tylko na dywidendzie tylko też na wzroście wartości akcji. Sama dywidenda w wysokości około 5-7% w dniu ogłoszenia może nie być satysfakcjonująca dla inwestorów, zwłaszcza że po odcięciu dywidendy nie mogą sprzedać swoich akcji bo nawet nie wyjdą na zero. Dobra spółka bardzo szybko odrabia "odcięcie" dywidendy w notowaniach. Tutaj sytuacja jest odwrotna i kurs spada. I jeśli cofniesz sobie wykres o rok i ktoś w lipcu zainwestował w spółke to po kursie około 3,8 dzis ma 3,45 +0,25 to i tak jest po niżej koszów wejścia. A gdzie podatek od dywidendy, prowizje, opłaty i ryzyko. Bo mając to samo na lokacie czy w obligacji gdzie ryzyko jest bliskie zeru nikt nie wybierze akcji. Tyle żę tutaj jest strata, a na obligacjach jest zysk. oczywiście zaraz ktoś napisze że on to kupił po 2zł wiec zarobił, ale ja mu zaraz mogę pokazać ze 300 wpisów już sprzed 3 lat jak to kurs miał być po 20zł.