Wartość docelowa spółki to od 114 zł do 167 zł po odcięciu dywidendy. Dlaczego.
Zysk za I kw. 2025 to 4,24 zł w porównaniu do zysku 2,45 za I kw. 2024r., wzrost 73%. Spadek przychodów I kw. 4% jest sprawą drugorzędną.
Prognozowany zysk za 2025r. 11,34zł w przypadku zysków w kolejnych kwartałach, jak w 2024r. 16,98 zł, gdyby we wszystkich kwartałach zysk był zbliżony do i kw. 2025r. 16,72 zł, gdyby wzrost zysków w kolejnych kwartałach był taki, jak w I kw. 2025r.
Zatem wartość po odcięciu dywidendy powinna wrócić do minimum 114 zł docelowo.
Obecna wartość spółki 114 zł +15 zł (dywidenda) = 129 zł.
I taka cena akcji powinna się pojawić. Jeśli nie, to raczej jest jakiś trup w szafie niż "zmowa" pod kombinacje, w tym krótką sprzedaż lub cfd. Niestety, trupy w szafie bywają i potrafią ukrywać się długo.
Niemniej 129 zł jest obecnie przybliżoną wartością spółki.
Nikogo nie namawiam do niczego i nie jest to profesjonalna analiza. Proszę nie kierować się powyższym w decyzjach, tylko własnym wyczuciem i kalkulacją.
Niemniej po przeczytaniu komentarzy o wartości merytorycznej zbliżonej do kłótni dzieci w piaskownicy, w celu powstrzymania odruchu wymiotnego, napisałem com napisał.
Pozdrawiam inwestorów i spekulantów (w końcu to to samo).
Ja jestem ciekaw na jakiej podstawie podałeś wartości od 114 do 167? To są jakieś losowe wartości czy jakoś je wyliczyleś? Krótkiej sprzedaży moim zdaniem tu od dawna nie ma, za małe wachania kursu i za duże potencjalne dywidendy by ktoś zdecydował się trzymać szorty. Do tego mała płynność (chociaż mocno się ostatnio poprawiła) żeby fundusze chciały się w to bawić. Druga sprawa to trolebez akcji, kto by siedział i wypisywał takie farmazony na spółce która od 3 lat kręci się w okolicy 80zł, raz wyżej raz niżej.
Spółka ma pewny downside że względu na niepewność odnośnie wzrostu płatności ale zbliża się gierka która po raz pierwszy od HC ma szansę to zmienić w krótkim terminie więc pod to będzie gra i zgadza się z wyliczeniami, ponad 120 powinno być w wakacje
Wartość spółki jest zawsze adekwatna do wyceny rynkowej.
W tym przypadku rynek wycenia ją na około 74 zł za 1 akcję. Wasze myślenie jest błędne i życzeniowe.
Trzeba jeszcze wiedzieć, że wartość można określać na kilka sposobów. W przypadku inwestycji najistotniejszy jest, na podstawie generowanych lub możliwych do generowania zysków. To, jak rynek, czyli wiele podmiotów, w tym nie posiadające jakiejkolwiek wiedzy, kierujące się emocjami, lub manipulujące dla własnych celów, "wycenia" wartość przez dokonanie transakcji w danym momencie, ma niewielki wpływ na cenę osiągniętą w przyszłości.
Dyskusja nie ma sensu. Podałem fakty i sposób ich interpretacji pod kątem wyceny wartości.
Poczekaj do odcięcia dywidendy, wówczas bedzi Ci latwiej zrozumieć jak zobaczysz 74 zł na liczniku.
Otwórz sobie notowania jutro.
Będziesz tzw hakowcem. I potrwa to Oj potrwa. Z 2 hossy przejdą Ci koło nosa to się nauczysz prwidło kalkulować "wartość" na przyszłość.
Obecnie rynek wycenia spółkę na ok. 100 zł. Co każdy może sprawdzić odczytując aktualną cenę akcji. W takiej sytuacji pieprzenie o 74 zł jest niepoważne. Na jakiej podstawie twierdzi pan, że rynek wycenia na 74 zł.
Być może za kilka dni "rynek" wyceni spółkę na 74 zł, ale równie dobrze może wycenić na 144 zł.
Podałeś potencjalne zyski w wysokości 11-17zł za 2025r. Moim zdaniem nijak to się ma do widełek o potencjalnej wycenie które podałeś. Tak był skup i z obiegu znikło blisko mln akcji, a wycena się nie zmieniła, ba na koniec roku się obniżyła i aktualnie po trochu sobie rośnie
Znaczy się, że zostałem zrozumiany. Co do zysków niepotencjalnych, a faktycznych za 2025r., konkretnie I kw., podane jest w raporcie 4,24 zł. Pozdrawiam.
Dla tych co chwilę juz tu siędza i przezyli Zużałka sprawa jest jasna. Spółka przeszła restrukturyzację. Wychodzi na prosta, przychody się ustabilizowały, po raz pierwszy od 6 lat wchodzi nowa gra TH. Dodatkowo za 6 miesięcy mamy koniec earnout dla Rortos , prezes zapowiedział po tym czasie zwiększony marketing/ skalowanie Wing of Heroes. Ograniczyli koszty. Jest wizja. Sa plany rozwojowe na 2026 i dalej, możliwe przejęcia. Stopy procentowe będą powoli spadać, kapitał w związku z tym przejdzie z obligacji/lokat częsciowo na GPW. Najprawdopodobniej mamy teraz akumulację pod przyszłe długotrwałe wzrosty. A jest co odrabiać na TSGAMES
ps. ja dokupuję za dywidendę, a jeśli spółdzielnia zbije kurs na przełomie lipca sierpnia to jeszcze dobiorę i czekam na 2026 rok. Jeśli spółka wejdzie w trend wzrostowy, to najlepsze co można będzie zrobić to ręce pod tyłek i czekać jak najdłużej