Pisałem o wynikach rocznych ELTvsATREM w mln(jednostkowe): 2020; 13,52vs2,316 2021; 9,564vs6,176 2022; 23,086vs2,53 2023; 40,737vs5,954 2024; 37,56vs15,6 Jak dla mnie ELT gra w innej lidze, w ostatnich latach 1. kwartał dla ELT jest najsłabszy i o czym to mówi?, w cały rok ELT pewnie zarobi to co atrem x2, C/Z: 10 vs 17,4 - gdzie ELT ma historycznie ponad 2x większe zyski. Nie mówiąc o ryzyku z 1 dużym kontraktem czy finansowaniem, a jak każdy widzi ATREM daje % dużą dywidendę przez co bd miał droższe finansowanie, ELT zatrzymuje większą część zysku do tego ma lepszy dostęp do finansowania ze względu na większą skalę. Ale róbta co ta chceta hihihihi
Jestem prawie pewien że za 2025r Atrem będzie miał lepsze wyniki roczne a już napewno wyższą dywidendę. Zapomniałeś chyba że wyniki elektrotimu w zeszłym roku były nadmuchane przez sprzedaż spółki.Ale robta co chceta hihihi
Co było nadmuchane? Nie wiesz o czym piszesz. Podałem wyniki jednostkowe, ELT sprzedał ZEUSa za marginalna kwotę, a zabieg księgowy o którym piszesz był widoczny wynikach skonsolidowanych (i nie polegał na dodatkowym zysku tylko przesunięciu wyników w poszczególnych kwartałach) , zyskiem ze sprzedaży jest to, ze ZEUS już nie ciąży (nie przynosi strat). Spółki robią podobne rzeczy przy czym ELT ma większą skalę do tego większy udział w kontraktach związanych z obronnością. Jeżeli Atrem bd miał rekordowy rok to ELT też.
Widzieli wyniki elektrotim :) o tym właśnie pisałem że mieli nadmuchane wyniki w zeszłym roku przez zdarzenie jednorazowe. Oni działają na malutkiej marży. Wyniki na poziomie atrem a kapitalizacja elektrotim 2xwyzsza. Ale robta co chceta hihihi
A co za problem aby obie rosły. Jak była hossa gamingowa to dziesiątki spółek z tej kategorii leciało w kosmos. A tu mamy tylko dwie, miejsca starczy na wzrosty dla każdej, przepychanka nie ma sensu. Najlepiej mieć obie.