• Moje podsumowanie wyników Noble Securities i Autor: michael1 [91.221.44.*]
    Podsumowanie wyników Noble Securities (NS)  za 2024 rok 

Kapitały własne na dzień 31 grudnia 2024 r. 104,278 mln zł ( r. 23 - 91,4 mln zł) 

Wynik netto: 12,830 mln zł za rok 2024,  ( r. 23 - ponad  23 mln zł netto) 

przychody ogółem: 85,681 mln zł (23 r. - 128,9 mln zł)   z czego z działalności maklerskiej: 35,392 mln zł  przy rentowności kapitału własnego na poziomie 13,1% (w r. 23 mocne 22,6%), stopa zwrotu z aktywów 1,89%. (23 r. 2,33%). Niska wartość ROA wynika z konieczności księgowego ujęcia wartości aktywów klientów.

Istotne zdarzenia w 24 r. to nakłady na modernizację systemów IT, wdrożenie systemu WATS  oraz sprzętu komputerowego w kwocie 2,7 mln zł. 

W skrócie korzyści wynikające z nabycia NS przez Skarbiec: 

-Noble posiada 9 punktów obsługi klientów w największych miastach wojewódzkich z doświadczonym zespołem (średnia wieku dla całego NS to 42 lata) oraz zaplecze związane z dystrybucją obligacji korporacyjnych oraz produktów inwestycyjnych dla klientów Premium/Private Banking. W tym kontekście warto sprawdzić efekt przejęcie Xeliona przez Quercusa i korzyści wynikające z własnej mocnej dystrybucji oraz dalszego potencjału. 

-Jeden z najlepszych zespołów finansów korporacyjnych, maklerów giełd towarowych (potencjalny powrót do obliga giełdowego na energie), dość dobry zespół analityczny oraz doświadczony zespół maklerów (animatorów) zajmujących się obrotem na rachunek własny oraz pozostałą niezłą kadrę.

-Świetna sytuacja bilansowa, praktycznie brak zadłużenia wynikającego z obligacji własnych i kredytów, spółka produkuje gotówkę i ma zdolność do wypłaty dywidendy. 

- Synergie dla Skarbiec TFI  przy zmianie modelu z Success Fee na model dochodowości wynikający z opłaty za zarządzanie,  mocny team obligacyjny.

Główne czynniki ryzyka:

• pozew od niewielkiej grupy obligatariuszy, którzy za pośrednictwem NS nabywali obligacje Getin Banku - NS ocenia powyższe jako niezasadne z trudno „ocenialnym” wpływem w przyszłości. 

Podsumowanie 

Moja skorygowana wycen Noble Securities nie pomniejszona o rezerwę wynikająca z roszczeń dot. obligacji Getinu wynosi 110 mln zł, przy wartości kapitał własnego NS na poziomie około 104 mln zł na koniec 2024 roku. Przy cenie zapłaconej za NS na poziomie 31,3 mln zł, Skarbiec przy pełnej konsolidacji posiadanych akcji Noble Securities powinien wykazać zysk księgowy wynikający z okazyjnego nabycia (tzw. Badwill) 104 mln zł - 31,3 mln zł = 72,7 mln zł lub zbliżony (zależy od roszczeń). 

Zgodnie z MSSF 3 jeżeli wartość godziwa nabytych aktywów netto przewyższa zapłaconą cenę nabycia, różnicę uznaje się za zysk z okazyjnego nabycia i ujmuje w rachunku zysków i strat jednostki przejmującej w momencie przejęcia. Dokładny czas i rozpoznanie wyniku z tytułu przejęcia NS zależy w dużej mierze od Zarządu Skarbca. 

Moja wycena Grupy Skarbiec Holding wynikająca z mojego DCF uwzględniająca stopę wolną od ryzyka na poziomie 5,5% oraz stały wzrost FCF, efekty związane ze zmianą modelu opartego na Success Fee na model opłat stałych oraz potencjał wynikający z przejęcia NS to nie mniej niż 673 mln zł, czyli okolice 98 zł wartości godziwej przypadającej na akcje w perspektywie 3 lat.
    Trudnością z którą możemy się mierzyć jest płynność na akcjach oraz wynikające z tego tytułu mniejsze zainteresowanie funduszy inwestycyjnych, natomiast na naszą korzyść powinna wpływać projekcja obniżki stóp procentowych oraz stosunkowe dobre wyniki osiągane przez fundusze zarządzane przez Skarbiec TFI. 

Dzięki za przeczytanie, zapraszam do merytorycznej dyskusji.  
  • Re: Moje podsumowanie wyników Noble Securities i Autor: ~Rex [5.185.80.*]
    Dzięki za świetne, poparte danymi podsumowanie i przemyślenia. Miło czytać takie rzeczowe i merytoryczne komentarze. Też jestem optymistą odnośnie przyszłości i wyceny Skarbca ale niestety mogą się pojawiać czynniki negatywne, których obecnie nie jesteśmy w stanie przewidzieć.
  • Re: Moje podsumowanie wyników Noble Securities i Autor: ~mhm [188.33.44.*]
    100zł za akcję? Grubo. To może warto to skonfrontować z negatywami?

1. Zarząd od wielu lat obiecuje gruszki na wierzbie w/z z dywidendą. To nie trwa od wczoraj, ani zeszłego roku, ostatnia sensowna dywidenda była w 2018r - to tak dawno temu, że niektórzy na tym forum nie mieli jeszcze rachunku maklerskiego. W tym czasie Quercus odjechał Skarbcowi wielokrotnie do przodu. Skarbiec osiągnie kapitalizację zbliżoną do konkurencji kiedy na biurku akcjonariuszy wylądują pieniądze, a nie słowa. Przy rekomendacji 4zł kurs może pokona 30zł, w porywach.

2. Zarząd w wywiadach opowiada bajki, że "kurs powinien być 2x wyżej" i w tym samym czasie nie ma zamiaru ich skupować z rynku. Wg powyższej wyceny nawet 5x za tanie? Skoro pieniądze leżą na ulicy to czemu spółka nie chce się po nie schylić? No właśnie - bajki są ważniejsze.

3. Noble Securities w pierwszej kolejności otrzymał kroplówkę płynnościową bo co? Za kwartał się dowiemy, że był tutaj jakiś pożar pilnie gaszony.

4. Mimo gigantycznej hossy na GPW (która najpewniej właśnie dogorywa) mieliśmy obraz TFI w najlepszym wypadku "trzymania nosa powyżej poziomu wody", nie "prężnego holdingu", o jakim mówił syndyk Kubiczek. "Prężącego się" by lepiej pasowało.

5. Jak kupować akcje tej spółki skoro nie ma od kogo je kupić? Po co je kupować skoro nie ma komu je sprzedać? Obrót dzienny jest jak w osiedlowym warzywniaku za PRL, czyli nie ma akcji, nie wiadomo kiedy będą, ani czy kiedykolwiek będą. Spread pomiędzy K/S wynosi nieraz 1zł lub więcej. Spółki nie stać na animatora rynku, tak jak nie stać jej na utrzymanie PPK.

6. Główny akcjonariusz trzęsący tą spółką to instytucja o wątpliwej reputacji. Parkowanie akcji i głosowanie "na dwie ręce", to ostatnie przewinienia za które dostał gigantyczną karę od KNF. Jak widać wyrok zakończył się "fasadowym wezwaniem" po 20zł ukazującym, gdzie dokładnie ma ten wyrok, oraz osoby posiadające jeszcze te akcje.

Podsumowując

Droga nawet do 30zł będzie bardzo wyboista bo lista osób "na haku" chcących z JAKIMKOLWIEK zyskiem sprzedać ten papier jest bardzo długa. Osoby wypowiadające się publicznie w samych superlatywach pewnie same stoją już w butach.
  • Re: Moje podsumowanie wyników Noble Securities i Autor: ~sss [93.179.201.*]
    zarówno na dywidendę jak i skup akcji z rynku trzeba miec zgode wza a tu mysle nie byłoby to chyba w smak głównemu udziałowcowi

zarzad ma tu niewiele do gadania
  • Re: Moje podsumowanie wyników Noble Securities i Autor: ~pytam [92.63.45.*]
    Akcjonariusz faktycznie może być problemem, dostał jednak glejt w postaci zgody knf na te transakcję co też o czymś mówi - nie zmienia to jednak faktu, że przejęcie ns to faktyczny sukces zmieniający znacząco wycenę fundamentalną Skarbca
  • Re: Moje podsumowanie wyników Noble Securities i Autor: ~prezes [92.63.45.*]
    No nareszcie ktoś to porządnie dojrzał - dziękuję!
  • Re: Moje podsumowanie wyników Noble Securities i Autor: ~Jerry [31.0.60.*]
    Szacun za merytorykę. Ja jestem od niedawna. Wszedłem pod kupno Noble i niskie wskaźniki. Rzeczywistość jest gdzieś pośrodku stąd wyceniam wartość godziwą akcji na ok. 50 zł. Przy zapowiadanej zmianie zarządzania na 77. Nie wyobrażam sobie, że nawet nieudolny zarząd nie podniesie wyceny ponad obecny poziom. Giełda czasami nie jest efektywna ale w dłuższym okresie wartość akcji wycenią prawidłowo. Daję gdzieś 1,5 roku spółce na ogarnięcie akwizycji i wejścia ma właściwy poziom wyceny.
[x]
SKARBIEC -0,62% 32,00 2025-12-02 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.