Ja obstawiam po wynikach :) Ale ładnie w miarę to idzie, szkoda że taki mały obrót bo mogą zrobić zwalę. Teraz tylko 2x obniżka stóp i zaraz wiatrakiem zakręcą :)
Ty faktycznie liczysz, że 20 będzie w maju po wynikach ? To niby jakie mają być te wyniki? Doleci do wyniku troszkę więcej z 2 transzy sprzedaży w Porcie Praskim ale i tak mniej niż z 1 transzy. Wyniki obniżek stóp % najwcześniej będą widziane w wynikach za 4 kwartał a jak dla mnie kurs sie zachowuje, jakby dyskontował już te 2 obniżki w maju i lipcu.
A co będzie jak RPP nie obniży stóp w maju ? Sądzę, że z 10% korekty jak nic zobaczymy jeszcze w maju jeśli taki scenariusz się zrealizuje.
W wyniku będzie sprzedaż akcji i bardzo ładny zysk z tego, oczywiście powiesz, że to bez znaczenia, bo wszyscy wiedzą, że to jednorazowe.. a ja stwierdzam, że się mylisz, i kręcisz kółka, i tak tez posty piszesz.. w maju nie obniżą? nie, wcale.. podniosą do 10%...
Pozyjemy, zobaczymy.
Mnie to ani ziebi ani grzeje bo ponizej wartosci ksiegowej nic nie sprzedam(24 pln) wiec i tak i tak bede czekal.
Wez tylko pod uwage ze na bankach trwa ostra dystrybucja a cps nadal jest sporo ponizej fair value.
Spadał z 35 a przed spadkami energetyki nie bylo na pokladzie a dodatkowo nadal tylko czesciowo kontrybuluje do dywidendy (rozruch drzezewa)...
Wiec obstawialbym okolice 20pln w okolicy raportu za Q1. Ale to takie moje gdybanie - na bananie wszystko jest mozliwe. Dla mnie nadal za malo zeby zegnac sie z naszym dobroczynca Zygmuntem...
Tak jak spadki potrafia byc irracjonalne tak samo wzrosty. Ja widze opór w okolicach 19,60-20pln do osiagniecia przed wynikami w maju, na stosunkowo niskim obrocie. Co do stóp to Jaszczomb w poniedzialek mowi, ze nie ma przestrzeni a w środe, że może 2x po 50pb do końca roku. Wiec nie kazdy widzi te obnizki poki pierwsza sie nie urealni. Wzrosty moga byc nie tyle pod wyniki, ale co delewarowanie w drugiej polowie 25' i moze wzmianki nt. Powrotu do dywidendy w 26'.
PS. Chcialoby sie rzec, ze po przelamaniu 20 lecimy na 25-28, ale wedlug mnie to jeszcze potrwa, i poki nie zacznie pachniec wspomniana dywidenda nie ma co na to liczyc. Ciekawe jaka planuja strategie na kolejne lata jesli chodzi o OZE. Aktualne projekty na wykonczeniu, co dalej?
Na razie zaprzestają dalszej rozbudowy OZE, spłaca dług, celem była 500 mln powtarzalnej Ebitdy i to osiągną :). Może w kolejnych latach i będzie dywidenda w nagrodę co wywinduje kurs na ath? Trzeba czekać , warto czekać