• 100 mln zł EBITDA do 2026! Jutro rakieta Autor: ~Analityk [185.237.22.*]
    To się nazywa plan! Zakończyli etap inwestycji i teraz zamierzają zbierać owoce – widać, że mają to dobrze przemyślane. Podoba mi się takie podejście i wierzę w to. Dla mnie mocny long i jutro rakieta.
    Na plus też to, że cła Trumpa nie mają na nich wpływu – w przeciwieństwie do k CCC czy LPP, którzy mogą to mocno odczuć.
  • Re: 100 mln zł EBITDA do 2026! Jutro rakieta Autor: ~helpi [46.112.102.*]
    Cła Trumpa Pomogą. Słaby dolar to tańsze zakupy. Mocniejsze Euro to większy Zysk. Najważniejszy jest jednak towar! Towar objęty cłami do USA musi gdzieś znaleźć swoje Nowe miejsca zbytu. I to jest okazja życia dla ANR. Wietnam, Indie, Tajlandia czy Malezja. Kraje gdzie szyje się dla całego świata.
  • Re: 100 mln zł EBITDA do 2026! Jutro rakieta Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    _helpi_ dokładnie tak samo uważam, zresztą pisałem to juz chyba we jakims wcześniejszym wątku. To samo dotyczy CCC i LPP. Polskie firmy odzieżowe na pewno nie stracą na amerykańskich cłach na Azję. Teraz, wysokie cła zostały juz tylko na Chiny, ale 10% zostało na wszystkie kraje. Zdecydowanie oznacza to tańsze zakupy dla naszej odzieżówki, i pewnie nie tylko. Gorzej z firmami produkującymi w Polsce, te będą miały trudniej. Trump dąży do osłabienia dolara i do niższych stóp procentowych. W przypadku taniego dolara to mu się na pewno uda - może nawet za bardzo. Polityka prowadzona w taki sposób może podważyć zaufanie do dolara na dłużej. Byłoby bardzo wskazane, gdyby euro zaczęło odgrywać większą rolę w międzynarodowym systemie finansowym. To długotrwały proces, ale możliwe, że właśnie sie rozpoczął.
    Tani dolar, to nie tylko tanie zakupy, ale tez tani fracht. Możliwe, że też niższe koszty finansowe (akurat nie w przypadku Answear). Krowa jest bardzo stfrustowana tym co się działo z Answear w ostatnich dwóch latach latach. Cóż, akwizycja PRM nie przebiegła tak gładko jak byśmy chcieli, ale to już przeszłość. jestem bardzo ciekaw wyników za Q1, to już 20 maja. Pogoda nie pomaga, ale można spodziewać się całkiem dobrych wyników. Marża z Q4 może zostac utrzymana, nawet przy niższych przychodach. Liczę, że kurs Answear właśnie rozpoczął trend wzrostowy. Sytuacja finansowa spółki trochę przypomina punkt w ktorym CCC było dwa lata temu. Wierzę, że analogicznie do historii CCC, kurs Answear będzie zachowywał się analogicznie.
  • Re: 100 mln zł EBITDA do 2026! Jutro rakieta Autor: ~Xxx [31.61.182.*]
    W 1 kw. Marża brutto wzrosla o 32% w przychodach co faktycznie może dobrze wróżyć. Zobaczymy jak będzie odebrany raport.

Podkreślają że marka coraz bardziej rozpoznawalna a sprzedaż w samej Pl wzrosła o chyba coś koło 40% w tym roku. Zapowiada się dosyć dobrze tylko ten program mnie martwi.
    Pozdrawiam
    Ale Program ma każda spółka. To Max. 170 tys. akcji za rok obrotowy. W zależności od wyniku Max. lub mniej. 510 tys. akcji za 3 lata - nie ma dramatu.
    No może i tak ale jakość mi to źle wygląda. Jak oceniasz wyniki i początek roku, czy jest coś na co zwróciłeś uwagę? Rynek Pl rośnie i to solidnie, tam mysle
  • Re: 100 mln zł EBITDA do 2026! Jutro rakieta Autor: ~Cymes [31.0.78.*]
    Na tak dużą spółkę obroty w tym roku blisko 2 mld program jest nawet skromny. Pamiętaj, że za ostatnie 2 lata managerowie nie dostali żadnej akcji, bo były olbrzymie inwrstycje. Jeszcze rok dwa tak dalej i rozejdą się po rynku. Program uważam za rozsądny
    Esotiq Henderson też należy do grupy answer?
    To co. Jutro na ANR i GPW jest POMPA? Cła zawieszone na 90 dni poza Chinami. SP500 rośnie o +8%. Szaleństwo.
    Zgadza się!!
  • Re: 100 mln zł EBITDA do 2026! Jutro rakieta Autor: ~Krowa [77.73.16.*]
    Tja, najpierw wzrosnie, pozniej lekko w dol, a zamkniecie jak da Bóg neutrslnie, jak znam te spolke
    Frapuje mnie dzisiejsza ilość 34k o 16:01 po 22,85. Ciekawe co klient miał na myśli? Załóżmy, że miał już info. Co to oznacza? Że będzie drożej? A kto sprzedał nagle taką ilość? DOMKNIĘCIE kolanem Shorta o którym pisałem? Czyli w górę lecimy a musiał z terminu odkupić!? Takie dywagacje.
    Bardzo podoba mi się ten raport, pomijając że wyniki za Q4 wyższe od konensusu, to najważniejszy jest mocny wzrost marży. Duże inwestycje w marketing zaczynaja przynosic efekty. Wraz ze spadkiem stóp procentowych (pierwsza obniżka już w maju jest przesądzona), można oczekiwać mocniejszej konsumpcji. Kursy walutowe są sprzyjające. Obecnie nie widzę zagrożeń dla solidnego wyniku netto w kolejnych kwartałach. A raport za Q1 już 20 maja. Ciężko powiedzieć, czy założenia programu motywacyjnego w kolejnych latach zostaną spełnione, ale 40 zł za akcję w 2025 roku, moim zdaniem powinno zostac osiągnięte. Czytam z niedowierzaniem Wasze opinie, jakoby wyniki nie miały wpływu na kurs spółki.... bo to ktoś rozgrywa kurs, bo tu rządzi spekuła.... Przecież korelacja wyników z kursem jest oczywista. Ostatniich 6 kwartałów było trudnych to i kurs był nisko. Teraz wyniki ewidentnie zostały poprawione. Moim zdaniem tendencja w wynikach zostanie utrzymana, co już po wynikach Q1 (jeśli EBITDA będzie powyżej 30 mln) powinno bez problemu ustawić kurs na stałe powyżej 30 zł. A prawdę powiedziawszy, przy utrzymaniu się wzrostów na szekorkim rynku, uważam, że jeszcze w kwiatniu pęknie 30 zł.
    Nie chwali
    dnia przed zachodem ... Pożyjemy zobaczymy.
    _helpi_ prosze, trochę więcej optymizmu :-). Wyniki w 99% z czasem znajdują odzwierciedlenie w kursie akcji. Wyniki za Q4 są bardzo dobre. Stopy już maju pójdą w dół. Wyniki za Q1 nie będą tak dobre, pogoda jeszcze nie pomaga, ale te zakupy przesuną sie na koniec kwietnia i na maj. PRM wszedł w rentowność. Nie widzę zagrożeń dla wyników Answear w tym roku. A skoro zarząd uchwalił takie progi w programie motywacyjnym, to przecież nie dlatego, żeby sobie nie wypłacić premii. Będzie dobrze. Wreszcie.
  • Re: 100 mln zł EBITDA do 2026! Jutro rakieta Autor: ~krowa [193.41.230.*]
    W tym roku EBITDA musi wynieść przynajmniej 80 mln zł, a kurs akcji osiągnąć przynajmniej 40 zł. Przyszły mroku cel to przynajmniej 100 mln zł, a kurs 50 zł, zaś w 2027 r. to 120 mln i kurs 60 zł. Tę wizję budowy pozycji lidera rynku mody premium i high-end w Europie Środkowej chcemy realizować poprzez marki Answear i PRM" - powiedział prezes.
  • Re: 100 mln zł EBITDA do 2026! Jutro rakieta Autor: ~krowa [193.41.230.*]
    Dnia 2025-04-10 o godz. 13:24 ~krowa napisał(a):
    > W tym roku EBITDA musi wynieść przynajmniej 80 mln zł, a kurs akcji osiągnąć przynajmniej 40 zł. Przyszły mroku cel to przynajmniej 100 mln zł, a kurs 50 zł, zaś w 2027 r. to 120 mln i kurs 60 zł. Tę wizję budowy pozycji lidera rynku mody premium i high-end w Europie Środkowej chcemy realizować poprzez marki Answear i PRM" - powiedział prezes.

dodam od siebie, chciałabym chciałabym... a życie pokaże
    I jeszcze jedno, o czym zapomniałem wspomnieć w poprzednich postach: w styczniu kurs Answear dotknął 29 zł. Teraz dostalismy świetny raport za Q4 i mamy kurs 27 zł. To oczywiście w pewnym stopniu ceł Trumpa, ale ten wpływ będzie minimalizowany wraz z podpisywaniem przez USA porozumień handlowych. To byłoby absolutnie nie logiczne, gdyby kurs Answear do końca kwietnia nie osiągnął 30 zł. Dalsze wzrosty oczywiście uzależniam od kolejnych wyników, ale jak już pisałem wcześniej - jestem przekonany, że ten rok będzie dla Answear bardzo dobry (tani dolar, droższe waluty regionu, możliwe zakońcenie działań wojennych na Ukrainie, pewne obniżki stóp procentowych).
  • Re: 100 mln zł EBITDA do 2026! Jutro rakieta Autor: ~Xxx [37.47.246.*]
    Cały czas jestem na pokładzie, a teraz ładnie przyznać się kto został? Może tak, czy ktoś został!
    Pozdrawiam!!
  • Re: 100 mln zł EBITDA do 2026! Jutro rakieta Autor: ~Xxx [37.47.246.*]
    Muszę przyznać że cele mają ambitne i myślę że do zrealizowania pod jednym warunkiem- marża jak i stopy w dół do tego jeszcze warte podkreślenia że w obecnym roku mniejsze inwestycje.
    Do _Xxx_ ten wzrost EBITDA założony w programie motywacyjnym wcale nie uważam za przesadnie ambitny. Zauważ, że to wzrost od 25% do 20%. Zobacz jaki był wzrost EBITDA w latach 2019-2022. Dopiero lata 2023-2024 to gorszy okres, ale wiadomo co się działo. Wyniki z ostatniego kwartału pokazują, że spółka wróciła na ścieżkę szybkiego rozwoju. Już wyniki Q3 wskazywały, że jest lepiej. Uważa, że ten program motywacyjny jest tak skrojony, żeby zarząd z całą pewnością dostał premię. Wiem, że oprócz wartości EBITDA wymagany jest też wzrost kursu akcji, ale wystarczy policzyć sobie z EBITDA i z marży, jakie może być zysk netto i jaki to daje wskaźnik C/Z przy zakładanym na każdy rok kursie akcji i wyjdzie Wam, że to wcale nie są ambitne poziomy. Po prostu kurs obecnie jest bardzo zdołowany. Były obawy, że spółka przeinwestowała, że PRM będzie ciążyła wynikom. Stąd mieliśmy taki kurs akcji. Obecnie te obawy odchodzą. A w związku z pozytywnymi dla spółki zmianami na rynku walutowym, spadającymi stopami procentowymi i wynikającym z tego spodziewanym wzrostem konsumpcji oraz efektami silnej kampani marketingowej z 2024 roku, wzrost EBITDA rzędu 25% rocznie, uważam za całkowicie realny.
  • Re: 100 mln zł EBITDA do 2026! Jutro rakieta Autor: ~Xxx [37.47.252.*]
    W sumie masz rację i nawet spółka chce się rozwijać w takim tempie po wcześniejszych inwestycjach. Teraz duża część pójdzie we wzrost marży a co za tym idzie wzrost wyników. Naprawdę jestem dobrej myśli i widać że sukcesywnie robią krok po kroku to co sobie założyli.
[x]
ANSWEAR -0,38% 26,40 2025-11-28 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.