Wydaje mi się, że przy takich poziomach ceł po obydwu stronach jakakolwiek wymianq handlowa między nimi całkowicie stanie. Nikt nie kupi a zarazem nikt nie sporzeda 100 proc. Droższego towaru. Eksporterzy i importerzy po obydwu stronach dostana po tyłkach totalnie. Ciekawi mnie jakie będą nowe szacunkowe dane dot tak wysokich cel na wpływ PKB tych krajów.
Pewnie część przejdzie, ale zanim łancuch dostaw zdołają sie dostosować do nowych realiow ile padnie fjrm. Ile ludzi skończy na ulicy ? Na pewno będą za to okazje. Okazje do tanich przejęć firm, nieruchomosci wiszących na kredytach czy wreszcie na przecenionych rynkach i in
Spadki indeksów na Wall Street mogą wpłynąć na spadek wzrostu gospodarczego w USA
Marcin Mierzwa
9 kwietnia 2025, 14:38
Zachowanie indeksów giełdowych w USA ma dużo większe znaczenie dla gospodarki niż nam tutaj w Polsce się wydaje. Amerykanie bezpośrednio lub pośrednio w blisko 60% całej populacji inwestują na giełdzie. Stąd silne znaczenie dla wzrostu gospodarczego ma tutaj tzw. wealth effect, czyli potencjalny wzrost popytu konsumpcyjnego w wyniku zwiększenia poczucia bogactwa wynikającego ze wzrostu kursów akcji oraz na odwrót. Na efekt ten zwracam uwagę Ed Yardeni w swoim ostatnim wpisie. Jeden z największych optymistów w ostatnich latach wśród amerykańskich analityków brzmi coraz bardziej pesymistycznie.
ok Na każdym forum tak radzisz? czy tylko tutaj na CPS? Będąc uczciwym, to powinieneś to wszędzie wklejać. Może tylko posty na CPSie tak komentujesz, strasząc tragedią.
Nie radzę tylko przytaczan słowa mądrzejszych od Ciebie to po pierwsze. A po drugie przytaczam je na tym forum , bo tutaj jestem zapakowany. Po trzecievczy ty jesteś tak glupiutki i naiwny, że sadzisz iż jakikolwiek wpis na tym forum jest wskazówka dla grubasów ( Fundy, shorty itd ) Czy ty sądzisz naprawde że ich analitycy i komitety inwestycyjne nie czytają m.in. i takich informacji które tu przytoczyłem? ZAL. Jak masz tak głupio pisać, to lepiej pobaw się w piaskownicy.
Ogólnie się zgadzam. Tu pewnie będzie 20 w tym roku. Ale przy wynikach shorty mogą znów spuścić 10% w dół.
Otoczenie im sprzyja.
A Cps to nie jedyna okazja na giełdzie.