Dnia 2025-03-31 o godz. 10:09 ~-wlazlem- napisał(a):
> Dnia 2025-03-30 o godz. 21:33 ~Merit napisał(a):
> > Dnia 2025-03-30 o godz. 20:19 ~-wlazelm- napisał(a):
> > > Dnia 2025-03-30 o godz. 13:18 ~Berni napisał(a):
> > > > Robią to na co im prawo pozwala. Rozumiem że jakbyś ty prowadził taki wielomilionowy biznes to byłbyś świętym Mikołajem i rozdawałbyś zyski akcjonariuszom. Wszystkie grabie grabią do siebie , nie od siebie
> > >
> > > W ogóle czytałeś posty wyżej? Coś wiesz o tym co tu się wyprawia od paru lat? Zadajesz pytania, czy tylko potrafisz wiejskie mądrości prawić?
> >
> > Dnia 2025-03-30 o godz. 11:17 ~Wiem napisał(a):
> > > Nie do końca winilbym Mercator. To ogólna patologia naszej giełdy. GPW powinno to zmienić, abyśmy przestali być trzecim światem.
> >
> > To że przepisy są patologiczne , nie oznacza że patologię należy stosować , transparentne spółki podają wyniki jeśli je mają nawet przed zakończeniem okresu rozrachunkowego tak jak w przypadku Kęt , przecież to szacunki , a nie wyniki końcowe . Niestety przychylam się do opinii Merita , że Monika Żyznowska powinna być wyrzucona z hukiem z Rady emitentów , co ona tam robi ? przy górnolotnych celach :Działania Rady Emitentów koncentrować się będą na trzech kluczowych obszarach: poprawie transparentności rynku, promocji rynku kapitałowego oraz budowaniu zaufania inwestorów.
> >
> > Oglądam tenis i czy przy okazji zapoznałem się z ww. tekstami.
> > Ubawiłem się serdecznie. Tylko tyle macie do powiedzenia.
> > Temat jest szerszy i w ramach deregulacji, dekoncentracji i dekapitalizacji GPW jako Spółki i GPW jako reprezentanta szerokiego wymaga głębszej diagnozy niż tylko rzucania hasłami bez konkretów o "poprawie transparentności rynku, promocji rynku kapitałowego oraz budowaniu zaufania inwestorów."
> > 20 lat w Korpusie Służby Cywilnej, 34 lata łączenia teorii z praktyką inwestowania i oglądania jak zmieniały się przepisy dot. funkcjonowania giełdy oraz Organów takich jak Rada Emitentów Giełdowych, bycia członkiem RN ponad 10 Spółek, w tym Przewodniczącym Spółek prywatnych i publicznych mogę powiedzieć krótko więcej innowacyjności, kreatywności i konkretów zamiast ogólników dot. Kasyna i "perfumerii".
> > Na dziś wystarczy, czas na profesjonalistów, zawodowców tenisowych.
> > Ale na koniec dnia dobrze się ubawiłem Panowie. Dziękuję.
> >
> > Ps.
> > @wlazłem - przy takiej postawie/podejściu do rynku finansowego to powinieneś już dawno wyleźć z giełdy.
>
>
Coś Ci powiem kolego, zaufanie traci się raz, głupi nie jesteś, to wiesz jak to idzie dalej. Nie Ty kolego mi będziesz mówił co mam robić;) Zaglądam tu z sentymentu i lubię na pseudo filozofa poszczekać, czytaj: knur w gumiakach. > Ps.
> Postaw sobie kapliczkę.
Od 34 lat inwestuję na GPW, wchodzę i obserwuję jaka jest praktyka realizacji Kodeksu Dobrych Praktyk przez Min. MAP, KNF i GPW, które uchwalają prawo, powołują Rady Nadzorcze i Zarządy spółek np. GPW, a te powołują członków Rady Emitentów Giełdowych.
Zamiast "szczekać" wejdź na poniższy wątek i merytorycznie - bez "sentymentu" spytaj :
https://www.bankier.pl/forum/temat_kapitalizacja-437-milionow,70469307.html 1/ Kiedy nastąpi wykonanie uchwały ZWZ dot. umorzeniu akcji?
Ile trzeba czekać, aby właściwe organy zareagowały na "transparentność" Mercatora w tej sprawie?
2/ Jak długo autorytetami ekonomicznymi i biznesowymi zasiadającymi w Radzie Emitentów Giełdowych, będą "miszczowie kompetencji", którzy chwalą się spadkiem kapitalizacji z 7 mld zł. na 400 mln.
Takich arystokratów inwestycyjnych jak Zaleska, Sobolewski, Dietl u nas ci dostatek.
Ostatnio jak Dietl powiedział, że on nie jest arystokratom inwestycyjnym, ale brał arystokratyczne wynagrodzenia jako Prezes GP to napisałem krótko - za takie słowa, będąc członkiem niezależnym Rady Giełdy wyrzuciłby bym go z funkcji w ciągu sekundy po ujawnieniu tego przekazu. I wyleciał, ale z opóźnieniem.
3/ Kiedy zamiast ilości spółek na GPW zacznie się mówić o ich jakości ?
4/ Kiedy zamiast 5 Funduszy, w których skoncentrowany i zarządzany jest 75% kapitału uczestników OFE i PPK, powstanie 18 mln Prywatnych Piramid Kapitałowych (PPK) prowadzonych samodzielnie i odpowiedzialnie przez inwestorów mniejszościowych (drobnych)?
A co to miało być z tą kapliczką?
Zamiast stawiać innym kapliczki, spytaj siebie co za 10 lat stanie się z giełdą, gdy z OFE na ramach suwak wyjedzie 8 mln uczestników (wg. danych GUS) oraz z giełdy wyparuje co roku ponad 10 mld złotych?
Moja Prywatna Piramida Kapitałowa (PPK) działa, zgodnie z zasadą "Moja głowa to mój kapitał ...... "