• Żyznowcsy wiedzą że Kęty podały szacunmki za I kw. 2025 Autor: ~miszcz [91.123.188.*]
    Wy nie potraficie dać szacunków za IV kw 2024 . Wam kury szczać prowadzać, a nie biznes robić .
  • Re: Żyznowcsy wiedzą że Kęty podały szacunmki za I kw. 2025 Autor: ~Wiem [5.173.184.*]
    Nie do końca winilbym Mercator. To ogólna patologia naszej giełdy. GPW powinno to zmienić, abyśmy przestali być trzecim światem.
  • Re: Żyznowcsy wiedzą że Kęty podały szacunmki za I kw. 2025 Autor: ~miszcz [185.246.208.*]
    Dnia 2025-03-30 o godz. 11:17 ~Wiem napisał(a):
    > Nie do końca winilbym Mercator. To ogólna patologia naszej giełdy. GPW powinno to zmienić, abyśmy przestali być trzecim światem.

To że przepisy są patologiczne , nie oznacza że patologię należy stosować , transparentne spółki podają wyniki jeśli je mają nawet przed zakończeniem okresu rozrachunkowego tak jak w przypadku Kęt , przecież to szacunki , a nie wyniki końcowe . Niestety przychylam się do opinii Merita , że Monika Żyznowska powinna być wyrzucona z hukiem z Rady emitentów , co ona tam robi ? przy górnolotnych celach :Działania Rady Emitentów koncentrować się będą na trzech kluczowych obszarach: poprawie transparentności rynku, promocji rynku kapitałowego oraz budowaniu zaufania inwestorów
  • Re: Żyznowcsy wiedzą że Kęty podały szacunmki za I kw. 2025 Autor: ~-wlazlem- [93.159.17.*]
    Trafiło się ślepej kurze w gumiakach i teraz trza się męczyć:(
  • Re: Żyznowcsy wiedzą że Kęty podały szacunmki za I kw. 2025 Autor: ~Berni [5.184.248.*]
    Robią to na co im prawo pozwala. Rozumiem że jakbyś ty prowadził taki wielomilionowy biznes to byłbyś świętym Mikołajem i rozdawałbyś zyski akcjonariuszom. Wszystkie grabie grabią do siebie , nie od siebie
  • Re: Żyznowcsy wiedzą że Kęty podały szacunmki za I kw. 2025 Autor: ~-wlazelm- [93.159.17.*]
    Dnia 2025-03-30 o godz. 13:18 ~Berni napisał(a):
    > Robią to na co im prawo pozwala. Rozumiem że jakbyś ty prowadził taki wielomilionowy biznes to byłbyś świętym Mikołajem i rozdawałbyś zyski akcjonariuszom. Wszystkie grabie grabią do siebie , nie od siebie

W ogóle czytałeś posty wyżej? Coś wiesz o tym co tu się wyprawia od paru lat? Zadajesz pytania, czy tylko potrafisz wiejskie mądrości prawić?
  • @miszczu & wlazłem - transparentność, promocja, zaufanie do Kasyna!!! Autor: ~Merit [83.28.150.*]
    Dnia 2025-03-30 o godz. 20:19 ~-wlazelm- napisał(a):
    > Dnia 2025-03-30 o godz. 13:18 ~Berni napisał(a):
    > > Robią to na co im prawo pozwala. Rozumiem że jakbyś ty prowadził taki wielomilionowy biznes to byłbyś świętym Mikołajem i rozdawałbyś zyski akcjonariuszom. Wszystkie grabie grabią do siebie , nie od siebie
    >
    > W ogóle czytałeś posty wyżej? Coś wiesz o tym co tu się wyprawia od paru lat? Zadajesz pytania, czy tylko potrafisz wiejskie mądrości prawić?

Dnia 2025-03-30 o godz. 11:17 ~Wiem napisał(a):
    > Nie do końca winilbym Mercator. To ogólna patologia naszej giełdy. GPW powinno to zmienić, abyśmy przestali być trzecim światem.

To że przepisy są patologiczne , nie oznacza że patologię należy stosować , transparentne spółki podają wyniki jeśli je mają nawet przed zakończeniem okresu rozrachunkowego tak jak w przypadku Kęt , przecież to szacunki , a nie wyniki końcowe . Niestety przychylam się do opinii Merita , że Monika Żyznowska powinna być wyrzucona z hukiem z Rady emitentów , co ona tam robi ? przy górnolotnych celach :Działania Rady Emitentów koncentrować się będą na trzech kluczowych obszarach: poprawie transparentności rynku, promocji rynku kapitałowego oraz budowaniu zaufania inwestorów.

Oglądam tenis i czy przy okazji zapoznałem się z ww. tekstami.
    Ubawiłem się serdecznie. Tylko tyle macie do powiedzenia.
    Temat jest szerszy i w ramach deregulacji, dekoncentracji i dekapitalizacji GPW jako Spółki i GPW jako reprezentanta szerokiego wymaga głębszej diagnozy niż tylko rzucania hasłami bez konkretów o "poprawie transparentności rynku, promocji rynku kapitałowego oraz budowaniu zaufania inwestorów."
    20 lat w Korpusie Służby Cywilnej, 34 lata łączenia teorii z praktyką inwestowania i oglądania jak zmieniały się przepisy dot. funkcjonowania giełdy oraz Organów takich jak Rada Emitentów Giełdowych, bycia członkiem RN ponad 10 Spółek, w tym Przewodniczącym Spółek prywatnych i publicznych mogę powiedzieć krótko więcej innowacyjności, kreatywności i konkretów zamiast ogólników dot. Kasyna i "perfumerii".
    Na dziś wystarczy, czas na profesjonalistów, zawodowców tenisowych.
    Ale na koniec dnia dobrze się ubawiłem Panowie. Dziękuję.

Ps.
    @wlazłem - przy takiej postawie/podejściu do rynku finansowego to powinieneś już dawno wyleźć z giełdy.
  • @miszczu & wlazłem - transparentność, promocja, zaufanie do Kasyna!!! Autor: ~Niesprzedam [82.139.57.*]
    To, że córka jest w radzie emitetów i robi to co robi, to jedno ale co na to inni członkowie tej rady? Wszyscy to akceptują?
    To na wuja ta rada jest?
    To pytanie retoryczne.

Oni mają płacone za bycie w tej radzie czy to za friko jest?
  • @miszczu & wlazłem - transparentność, promocja, zaufanie do Kasyna!!! Autor: ~-wlazlem- [212.244.241.*]
    Dnia 2025-03-30 o godz. 21:33 ~Merit napisał(a):
    > Dnia 2025-03-30 o godz. 20:19 ~-wlazelm- napisał(a):
    > > Dnia 2025-03-30 o godz. 13:18 ~Berni napisał(a):
    > > > Robią to na co im prawo pozwala. Rozumiem że jakbyś ty prowadził taki wielomilionowy biznes to byłbyś świętym Mikołajem i rozdawałbyś zyski akcjonariuszom. Wszystkie grabie grabią do siebie , nie od siebie
    > >
    > > W ogóle czytałeś posty wyżej? Coś wiesz o tym co tu się wyprawia od paru lat? Zadajesz pytania, czy tylko potrafisz wiejskie mądrości prawić?
    >
    > Dnia 2025-03-30 o godz. 11:17 ~Wiem napisał(a):
    > > Nie do końca winilbym Mercator. To ogólna patologia naszej giełdy. GPW powinno to zmienić, abyśmy przestali być trzecim światem.
    >
    > To że przepisy są patologiczne , nie oznacza że patologię należy stosować , transparentne spółki podają wyniki jeśli je mają nawet przed zakończeniem okresu rozrachunkowego tak jak w przypadku Kęt , przecież to szacunki , a nie wyniki końcowe . Niestety przychylam się do opinii Merita , że Monika Żyznowska powinna być wyrzucona z hukiem z Rady emitentów , co ona tam robi ? przy górnolotnych celach :Działania Rady Emitentów koncentrować się będą na trzech kluczowych obszarach: poprawie transparentności rynku, promocji rynku kapitałowego oraz budowaniu zaufania inwestorów.
    >
    > Oglądam tenis i czy przy okazji zapoznałem się z ww. tekstami.
    > Ubawiłem się serdecznie. Tylko tyle macie do powiedzenia.
    > Temat jest szerszy i w ramach deregulacji, dekoncentracji i dekapitalizacji GPW jako Spółki i GPW jako reprezentanta szerokiego wymaga głębszej diagnozy niż tylko rzucania hasłami bez konkretów o "poprawie transparentności rynku, promocji rynku kapitałowego oraz budowaniu zaufania inwestorów."
    > 20 lat w Korpusie Służby Cywilnej, 34 lata łączenia teorii z praktyką inwestowania i oglądania jak zmieniały się przepisy dot. funkcjonowania giełdy oraz Organów takich jak Rada Emitentów Giełdowych, bycia członkiem RN ponad 10 Spółek, w tym Przewodniczącym Spółek prywatnych i publicznych mogę powiedzieć krótko więcej innowacyjności, kreatywności i konkretów zamiast ogólników dot. Kasyna i "perfumerii".
    > Na dziś wystarczy, czas na profesjonalistów, zawodowców tenisowych.
    > Ale na koniec dnia dobrze się ubawiłem Panowie. Dziękuję.
    >
    > Ps.
    > @wlazłem - przy takiej postawie/podejściu do rynku finansowego to powinieneś już dawno wyleźć z giełdy.

Coś Ci powiem kolego, zaufanie traci się raz, głupi nie jesteś, to wiesz jak to idzie dalej. Nie Ty kolego mi będziesz mówił co mam robić;) Zaglądam tu z sentymentu i lubię na pseudo filozofa poszczekać, czytaj: knur w gumiakach.
    Ps.
    Postaw sobie kapliczkę.

• Re: @miszczu Autor: ~Mniejszościowy [37.47.85.*]
    Rada Emitentów a kurs akcji na giełdzie / Prezes Monika Żyznowska?
  • Re: @miszczu Autor: ~Long [91.216.213.*]
    Królowie GPW
  • @wlazłem - wchodzisz z sentymentu, poszczekać i stawiać kapliczki!!! Autor: ~Merit [83.28.141.*]
    Dnia 2025-03-31 o godz. 10:09 ~-wlazlem- napisał(a):
    > Dnia 2025-03-30 o godz. 21:33 ~Merit napisał(a):
    > > Dnia 2025-03-30 o godz. 20:19 ~-wlazelm- napisał(a):
    > > > Dnia 2025-03-30 o godz. 13:18 ~Berni napisał(a):
    > > > > Robią to na co im prawo pozwala. Rozumiem że jakbyś ty prowadził taki wielomilionowy biznes to byłbyś świętym Mikołajem i rozdawałbyś zyski akcjonariuszom. Wszystkie grabie grabią do siebie , nie od siebie
    > > >
    > > > W ogóle czytałeś posty wyżej? Coś wiesz o tym co tu się wyprawia od paru lat? Zadajesz pytania, czy tylko potrafisz wiejskie mądrości prawić?
    > >
    > > Dnia 2025-03-30 o godz. 11:17 ~Wiem napisał(a):
    > > > Nie do końca winilbym Mercator. To ogólna patologia naszej giełdy. GPW powinno to zmienić, abyśmy przestali być trzecim światem.
    > >
    > > To że przepisy są patologiczne , nie oznacza że patologię należy stosować , transparentne spółki podają wyniki jeśli je mają nawet przed zakończeniem okresu rozrachunkowego tak jak w przypadku Kęt , przecież to szacunki , a nie wyniki końcowe . Niestety przychylam się do opinii Merita , że Monika Żyznowska powinna być wyrzucona z hukiem z Rady emitentów , co ona tam robi ? przy górnolotnych celach :Działania Rady Emitentów koncentrować się będą na trzech kluczowych obszarach: poprawie transparentności rynku, promocji rynku kapitałowego oraz budowaniu zaufania inwestorów.
    > >
    > > Oglądam tenis i czy przy okazji zapoznałem się z ww. tekstami.
    > > Ubawiłem się serdecznie. Tylko tyle macie do powiedzenia.
    > > Temat jest szerszy i w ramach deregulacji, dekoncentracji i dekapitalizacji GPW jako Spółki i GPW jako reprezentanta szerokiego wymaga głębszej diagnozy niż tylko rzucania hasłami bez konkretów o "poprawie transparentności rynku, promocji rynku kapitałowego oraz budowaniu zaufania inwestorów."
    > > 20 lat w Korpusie Służby Cywilnej, 34 lata łączenia teorii z praktyką inwestowania i oglądania jak zmieniały się przepisy dot. funkcjonowania giełdy oraz Organów takich jak Rada Emitentów Giełdowych, bycia członkiem RN ponad 10 Spółek, w tym Przewodniczącym Spółek prywatnych i publicznych mogę powiedzieć krótko więcej innowacyjności, kreatywności i konkretów zamiast ogólników dot. Kasyna i "perfumerii".
    > > Na dziś wystarczy, czas na profesjonalistów, zawodowców tenisowych.
    > > Ale na koniec dnia dobrze się ubawiłem Panowie. Dziękuję.
    > >
    > > Ps.
    > > @wlazłem - przy takiej postawie/podejściu do rynku finansowego to powinieneś już dawno wyleźć z giełdy.
    >
    > Coś Ci powiem kolego, zaufanie traci się raz, głupi nie jesteś, to wiesz jak to idzie dalej. Nie Ty kolego mi będziesz mówił co mam robić;) Zaglądam tu z sentymentu i lubię na pseudo filozofa poszczekać, czytaj: knur w gumiakach.
    > Ps.
    > Postaw sobie kapliczkę.

Od 34 lat inwestuję na GPW, wchodzę i obserwuję jaka jest praktyka realizacji Kodeksu Dobrych Praktyk przez Min. MAP, KNF i GPW, które uchwalają prawo, powołują Rady Nadzorcze i Zarządy spółek np. GPW, a te powołują członków Rady Emitentów Giełdowych.
    Zamiast "szczekać" wejdź na poniższy wątek i merytorycznie - bez "sentymentu" spytaj :
    https://www.bankier.pl/forum/temat_kapitalizacja-437-milionow,70469307.html 

1/ Kiedy nastąpi wykonanie uchwały ZWZ dot. umorzeniu akcji?
    Ile trzeba czekać, aby właściwe organy zareagowały na "transparentność" Mercatora w tej sprawie?
    2/ Jak długo autorytetami ekonomicznymi i biznesowymi zasiadającymi w Radzie Emitentów Giełdowych, będą "miszczowie kompetencji", którzy chwalą się spadkiem kapitalizacji z 7 mld zł. na 400 mln.
    Takich arystokratów inwestycyjnych jak Zaleska, Sobolewski, Dietl u nas ci dostatek.
    Ostatnio jak Dietl powiedział, że on nie jest arystokratom inwestycyjnym, ale brał arystokratyczne wynagrodzenia jako Prezes GP to napisałem krótko - za takie słowa, będąc członkiem niezależnym Rady Giełdy wyrzuciłby bym go z funkcji w ciągu sekundy po ujawnieniu tego przekazu. I wyleciał, ale z opóźnieniem.
    3/ Kiedy zamiast ilości spółek na GPW zacznie się mówić o ich jakości ?
    4/ Kiedy zamiast 5 Funduszy, w których skoncentrowany i zarządzany jest 75% kapitału uczestników OFE i PPK, powstanie 18 mln Prywatnych Piramid Kapitałowych (PPK) prowadzonych samodzielnie i odpowiedzialnie przez inwestorów mniejszościowych (drobnych)?

A co to miało być z tą kapliczką?
    Zamiast stawiać innym kapliczki, spytaj siebie co za 10 lat stanie się z giełdą, gdy z OFE na ramach suwak wyjedzie 8 mln uczestników (wg. danych GUS) oraz z giełdy wyparuje co roku ponad 10 mld złotych?
    Moja Prywatna Piramida Kapitałowa (PPK) działa, zgodnie z zasadą "Moja głowa to mój kapitał ...... "

[x]
MERCATOR -0,88% 39,60 2025-11-14 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.