Otoz moim zdaniem scenariusz jest nastepujacy:
Spolka wyplaca dywidende, prezentuje nowa strategie.
Szort wywala w rynek 4-5 mln akcji w bardzo krotkim czasie stwarzajsc wrazenie ze strategia zostala bardzo zle przyjeta przez tzw. Inwestorow i rynek.
Do tego wysyp wszelkiego rodzaju socjotechniki i wzmożenie trolli spadkowych. Narracja jest taka ze jest bardzo zle, moze byc tylko gorzej a kurs bedzie tylko spadal, a za chwile bedzie katastrofa. Chodzi o wywolanie paniki i efektu kuli snieznej. Tym sposobem szort uzywajac stosunkowo niewielkiego poczatkowego wolumenu liczy na wywolanie efektu kuli śnieżnej, panike i odkup po taniości wyszortowanych akcji.
Moim zdaniem wystarczy rzut oka na ortex, utilization, etc.
Zobaczcie ilu troskliwych o wasze pieniadze nagle wyskoczylo z krzakow. Jak akcje bylo po 30 albo 25 jakos ich nie bylo. Dopiero jak jestesmy na minimach to wieszcza ze trend spadkowy bedzie trwal wiecznie. Otoz nie bedzie. Gramy tutaj to samo co na cps rok temu a ilosc trolli to idealny anty-wskaznik.
Jednak kazdy podejmuje decyzje samodzielnie..
Mnie zastanawia reakcja rynku po 06.03 - czyszczą słaby PL, porządkują strategię, porządkują rynki, chcą wypłacać coraz większą (w tym incydentalną) dywidendę, uchwalili skup do 10% akcji (m/w za 200 mln Euro).
I co? Kurs leci jak kamień w wodę. To co mieli podać żeby wzrosło? Że zrobią festyn dla inwestorów z Zenkiem i losowaniem poloneza?
Szort sprzedaje właśnie akcji za 170 mln zł (jakieś 6-7% free floatu). Akcji już nie ma od kogo pożyczać i jeśli nie zaczną sprzedawać pozycje długie to zacznie się wspinaczka, a takie ruchy z dna mogą być gwałtowne i papier może zrobić 30% w tydzień. Oby.
Pepco i Zaba to teraz najlepsza okazja, tylko trzeba wyczuć dobry moment aż się shorty wysypią. Reszta gpw już napompowana Złapałem wcześniej po 15,60 i jeszcze zjechało, ale już mam to na zero :)
Wydaje mi się że poniżej 15 na pepco i 20,50 na żabie nie uwalą...
Na cps czekalem rok, z 10 jest 15 pln a bedzie wiecej.
Na pepco zrobie tak samo.
Sypiac miliony akcji w rynek da sie spuscic kurs z 17 do 14.
Pytanie za ile te miliony akcji beda potem do odkupienia.
Lekcja z orlenu nic szortow nie nauczyla - sypali z 54 na 45, odkupuja po 60. Tutaj jest 200 mln euro w kasie na skup akcji.
Ja cierpliwie poczekam az ta kasa zacznie isc w rynek i zasysac tanie akcje. A czy one beda teraz po 15.xx czy 14.xx to nie jest dla mnie duza roznica. Dokupuje i zakopuje.
No rejczel, niech lata od bandy do bandy i w tych zakresach ja kupuję:D Kurs od szczytu spadł o prawie tyle procent ile miał upadły większościowy akcjonariusz Pepco. Atmosfera jest nawet inna wokół spółki, nawet wy na forum inaczej się zachowujecie niż wcześniej, komentatorzy inaczej mówią, w mediach ciekawsze informacje, sama spółka uważa kurs za zbyt niski, skup, nowa strategia, taka bardziej serdecznościowa ale jednak dywidenda żeby zaznaczyć obecność, potencjał sprzedaży nierentownej części biznesu, widmo lepszej sytuacji gospodarczej "ogólnie" itd itd itd Na pierwszym planie jest negatyw ale w tle czuć po cichu jakieś ruchy w drugą stornę. Zapewne zajmuje to trochę czasu żeby mogło się wydarzyć coś jak na CCC tylko w dwukrotnie mniejszej skali. Jeżeli nawet ktoś zechce sprzedać spółkę jednak to i tak nie po takich cenach jak obecnie. Taka sytuacja by oznaczała wydy.manie wszystkich, a to nie jest opłacalne dla nikogo kto ma decydujący wpływ na cenę sprzedaży pakietu i nie sa to na pewno shorty.
Syndyk steinhofa wyraznie powiedział ze sprzedaż po aktualnej cenie ich nie interesuje. Po to wydaja 200 mln euro na skup akcji zeby podbic wycene pod abb i sprzedaz pakietu wiekszosciowego.
Szort gra teraz przeciwko syndykowi i przeciwko 200 mln euro. Pytanie kiedy bedzie clash, kto ma wiecej kasy i kto wygra na koncu.
Stawiam na kleske szorta (ale nie koniecznie juz teraz).
Orlen jak spadł to na 3 dni i pompa Góra a ten śmieć 2023 roku był po 17 i z małymi podbojami wraca do bazy na 17 to wogle zupełnie co innego tam dywidenda 6 zł spółka polityczny rudy ciśnie pod wybory żeby mu nie wytykać.
Zależy czy nadal im pójdzie tak łatwo jak ostatnio i będzie dalej leciało po 1-2 -% codziennie . Narazie jadą bez żadnej korekty a już 20 % mają od ostatniej górki .
Szort jeszcze ma czas na zabawę także sypie ostatkami żeby jak najniżej kupić zniechęca i na tym właśnie jego Gra polega że spadek ma być przez kilka dni
PPK w to nie zainwestuje bo spółka ma zostać sprzedana . Jedynie gra toczy się w jakiej cenie to sie odbędzie . Bo jak tak dalej pójdzie to za 200 mln euro wykupią całość i sami sie zdejmą z giełdy .P.S drugi kernel