• 12.6 dywidendy Autor: ~PTRKis [194.42.110.*]
    No to teraz zjazd z 10% na kursie
  • Re: 12.6 dywidendy Autor: ~Dywidenda [84.38.17.*]
    + 5,76 zaliczki. Razem 18,36 zł :) ok. 10%!
  • Re: 12.6 dywidendy Autor: ~Bafet [91.224.144.*]
    Naganiczu na spadki, czyżbyś się nie obkupił w akcje :). Za późno, teraz jedziemy na północ. Dywidenda 18,36 pln = 10% brutto.
  • Re: 12.6 dywidendy Autor: ~Zbyszko_z_Rynska [37.47.216.*]
    Ale to nie jest tak, że skoro teraz dają zaliczkę, to w przyszłym roku będzie niższa? No bo trzeba będzie o tę zaliczkę pomniejszyć. To z czego tu się cieszyć. Za ten rok jest 12,6 te 5,76 to z przyszlego roku, więc jeżeli w przyszłym roku przyznają 13 zł, to fe facto dostaniesz niecałe 8.
    Przez 3 lata: 2023-25, zbieram zirka about 50 pln brutto dywidendy (19,2 za 23' + 18.36 za 24' + co najmniej 12 pln za 25' który zapowiada się nie gorzej pod względem wyników niż 24') dla mnie nieźle. Długa pozycja na spółce dywidendowej daje zarobić. W następnych latach też pewnie nie będzie dramatu. Banki zawsze wychodzą na swoje. PEO i tak jest niedowartościowane, biorąc pod uwagę wskaźniki choćby PKO BP czy mBanku.
  • Re: 12.6 dywidendy Autor: ~Zbyszko_z_Rynska [37.47.216.*]
    Ok, ale to nie jest odpowiedź na moje pytanie. Czy ja źle napisałem, że same minusy zebrałem, czy po prostu boli, że rynek wycenia tę informację podobnie jak ja?
    Mają 1.3 dużej bańki w rezerwowym za 24'. Wynik za 25' powinien być na poziomie 24'(przy założeniu braku obniżki stóp, lub obnizki symbolicznej w końcu roku) czyli znowu masz 12-13 pln dywidendy podstawy plus może bonus - liczmy bezpiecznie 12 pln dywidendy za 25'. Jak pisałem, jak ktoś trzyma ten walor, z 3 lat 2023-25' powinien zebrać 50 pln brutto samej dywidendy.

Dlaczego wycena nie idzie wyżej (ponad 200 pln) przy tak niskim jak na banki C/Z? Fundalmentalnie podstawy były już w ubiegłym roku, natomiast PEO nie jest tak kochanym przez inwestorów bankiem jak PKO czy mBank. Poza wieloma innymi przyczynami, obstawiam taki a nie inny sentyment. Natomiast wcale to nie oznacza, że sufit 200 pln nie zostanie w tym roku, przed DD, przebity.
  • Re: 12.6 dywidendy Autor: ~Zbyszko_z_Rynska [83.11.196.*]
    Ok, czyli dobrze myślę, że prawdopodobny scenariusz na kolejny rok jest taki: ok 12-13 zł dywidendy, minus zaliczka, którą wypłacą w tym roku, to daje ok 7 zł dywidendy, chyba, że dorzucą coś z kapitału zapasowego (w co wątpię, w perspektywie obniżek stóp pod koniec tego roku i w roku kolejnym, ale ok hipotetycznie jest to możliwe). Więc z czego ta radość, że w tym roku 18, skoro odbije się to na przyszłym? Z resztą rynek tak jak pisałem chyba podobnie tę sytuację chyba ocenia.
  • Re: 12.6 dywidendy Autor: ~Marek [89.67.20.*]
    Już nam odcięło dywidendę, patrząc na spadek od ostatniego szczytu. Wczorajsza niefortunna wypowiedź ministry o opodatkowaniu "mam z nieba" banków też się przyczyniła do dzisiejszego spadku kursu.
    Prywatne, nieuzgodnione z nikim wynurzenia pani wiceministry z PL2050, które za chwilę, po ,,udanych'' wyborach prezydenckich rotacyjnego marszałka, zostanie wchłonięte przez KO, sa funta kłaków warte. Ta partia nie przebije progu w następnych wyborach i podzieli los Nowoczesnej i poprzednich przystawek PO. Także nie przejmowałbym się tym zanadto, tematu nie ma, tym bardziej, że z czegoś inwestycje w gospodarkę, w tym nasza zbrojeniówkę muszą być finansowane. Zobaczycie jak Kierownik wszystkim koalicjantom przykręci śrubę od czerwca. Na razie są potrzebni, żeby Trzaskowski wygrał w 2 turze.
    Nie wiem jak u Ciebie z liczeniem, ale przewidziana zaliczka z kapitału dywidendowego została wypracowana z zysku w 2024. Jeśli 2025 będzie podobny pod względem zysku do roku poprzedniego, a powinien być, to powinni wypłacić co najmniej 12 pln dywidendy za 25' i dodatkowo kolejną zaliczkę jak w bieżącym roku (to zależy juz od polityki banku/knf/sytuacji etc). Nie wiem skąd koncepcja odliczenia zaliczki z 2024 od dywidendy za 2025 w 2026 r. (przy wspomnianym założeniu podobnego poziomu zysku). Oczywiście to wszystko jest jak wróżenie z fusów, zobaczymy jakie będą wyniki, czy nie wtrąci się rząd etc etc
  • Re: 12.6 dywidendy Autor: ~WsiowyGłupek [37.47.110.*]
    Jedziemy na 150. Oj będzie sie działo.
  • Re: 12.6 dywidendy Autor: ~Zbyszko_z_Rynska [83.11.196.*]
    A róbta co chceta, Wasze pieniądze :) Jak ktoś chce inwestować w bank, który w 2 lata urósł o 100% tuż przed cyklem obniżek stóp procentowych, to co mi do tego. Generalnie masz rację, jak kupiłeś akcje w 2023, jak piszesz wyżej, zaraz zgarniesz trzecią dywidendę, a do tego jeszcze zarobiłeś grubo na wzroście kursu to szacunek, gratuluję udanej inwestycji, ale brać to teraz po 180 czy nawet jak spadnie po 160 zł to już spore ryzyko wg mnie. Oczywiście bank spoko i go obserwuję, się nie za tę cenę, jak spadnie w okolice 130-140 to się zastanowię, jak nie, to serio widzę dużo ciekawsze okazje inwestycyjne :)
    Po pierwsze nikt tu nikogo do niczego nie nakłania. Twoje pieniądze, Twoja decyzja. Na PEO siedzę od co najmniej 10 lat, ten walor w tym czasie był poniżej 60 pln jak i powyżej 190 pln - siedzę longterm, dobieram i zbieram dywidendę. Prawdę mówiąc wycena akcji w danym momencie jest dla mnie wtórna (choć nie powiem, że nieistotna). Spółka zajmuje nie więcej niż 7-10% portfela, co oczywiście zmienia się w czasie. Natomiast rozumiem rozterki kółeczkowiczów, osób które nie parkują na dłużej na spółkach. Co do potencjału PEO, moim zdaniem od lat niedoszacowana przez rynek. Aktualne fair value (za simply wallstreet) to 340 pln. No ale wiadomo, rynek wie lepiej :)
  • Re: 12.6 dywidendy Autor: ~konrado24 [84.115.228.*]
    ale dlaczego mialby spasc jesli co roku dobra dywidende placi? tez chce by spadlo, ale czy to realne?
  • Re: 12.6 dywidendy Autor: ~Desideratum [31.61.176.*]
    https://www.youtube.com/watch?v=oxSwWc3v1DU
[x]
PEKAO -0,15% 194,25 2025-11-13 17:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.