żadna ilość - w jedną sesję to uzupełni bez problemu ! problem nie jest w tym a w tym jak jest zawarta umowa ? i tu pytanie do osób poinformowanych - na jaki okres czasu zawierane są takie umowy ? czy pożyczone akcje trzeba sprzedać czy mozna je trzymać ?
Podobnie jest na JSW, tam short musi odkupić 15 mln akcji, a tylko sama "uliczna drobnica" zablokowała 8,5 mln (tzw. akcja +100 zł). Tam na forum jest 2-3 analityków, którzy na bieżąco codziennie podają komunikaty jak trudno jest shortowi odkupić korzystnie akcje. Jeśli jesteście zainteresowani to czytajcie ich analizy (ile danego dnia short mógł odkupić, ile musiał pożyczyć na wysoki %, ile poniósł kosztów, jak to działa (kiedy i czy musi odkupić akcje), itp. bardzo ciekawe informacje jak short "pracuje na giełdzie"). Nie trzeba mieć akcji JSW, aby poznać tajniki operacyjne shortów. Polecam !
JSW to czysto spekulacyjna spółka , to spółka , która liczy na farta ,że ceny węgla koksowego pójdą 200% w górę , gdy tal się dzieje o jest kasa, to zyski zgarniają górnicy w formie podwyżek i premii , gdy tego nie ma , spółka generuje gigantyczne straty . 40 tyś chłopa do wykarmienia
jeśli ceny węgla nie zmienią się , przyjdą chude 3 lata , to będzie potrzeba pomoc państwa ,
akcje JSW mogą być i po 5 zł albo po 2 zł - nie warto
za dużo razy JSW oszukała rynek , nikt poważny tego nie kupi , tylko spekulacyjnie gdy ceny węgla k. pójdą w górę
Nie mówiłem żeby kupować JSW (nie jestem nagonem). Mówiłem, że tam jest 2-3 analityków, który opisują tajniki gry shortów. Mam akcje PGE (jestem na sporym +), a tutaj jest cisza. Nikt nie analizuje gry shortów na bieżąco. Po prostu brakuje mi tutaj takich informacji. Więc, czytam na tamtym forum, zagrywki shortów i porównuje do stanu co się tutaj dzieje. Tylko tyle i aż tyle.
jeden z analityków z forum jest na X tam bardziej się rozpisuje łącznie z ilościami pożyczonych akcji - dane z ortexu funkcjonuje tam jako Informacje Giełdowe @GPW_Trader2022
Liczbę akcji które są w zleceniach i nie można ich pożyczyć można śledzić na stronie: https://gragieldowa.pl/spolka_arkusz_zl/spolka/PGE Np. po 9 zł jest 214 922 szt, co stanowi 4,15 % wszystkich akcji wystawionych sprzedaży. Na godz. 16.32 było wystawionych do sprzedaży łącznie 3 605 444 mln akcji.
W interesie akcjonariusza jest wystawienie posiadanych przez siebie akcji do sprzedaży po bardzo wysokim kursie np. 50 zł, z bardzo odległym okresem ważności zlecenia np. 30.12.2025. Wówczas broker/dom maklerski nie może pożyczyć Państwa akcji funduszom, które następnie sprzedają pożyczone akcje by wywołać panikę, odkupują w trakcie paniki i oddają domowi maklerskiemu. Różnica jest ich zyskiem. Dom maklerski nic nie traci a zarabia bo akcje pożyczył na określony procent np. 12% lub więcej. Żadna lokata nie daje takiego zysku, a co więcej broker utrzymuje tylko niewielki bufor tyle ile dziennie akcji jest sprzedawanych, bo i tak wrócą w tej części do niego. A wystawienie zlecenia do sprzedaży np. po 50 zł powoduje, ze tych akcji JUŻ POŻYCZYĆ NIE MOŻNA. Aktualnie fundusze pożyczyły 100% wszystkich akcji jakie były do pożyczenia. Biura maklerskie w ten sposób otrzymują bardzo duże przychody, bez kosztów i ryzyka. Ale jeżeli pożyczyli akcje, a inwestorzy wystawią je do zlecenia, wówczas muszą natychmiast skupić brakujące czyli pożyczone akcje z rynku. Samo wystawienia zlecenia inwestora nic nie kosztuje. Można w każdej chwili modyfikować lub usunąć.
kurs konsoliduje się od 5 lat , jakim cudem kurs ma teraz lecieć na pysk ? To na czym chce short zarobic ? Na kołeczkach po 50 gr .! spółka zarabia co kwartał pieniądze , po czym w 4q pokazuje odpisy i zakrywa cały zysk roczny osobiście inwestuje tutaj na wybicie 10zł z zasięgiem 14 - 15 zł . Polska gospodarka rośnie , zapotrzebowanie na energię będzie rosło . 30 mld zł za taką spółkę jest adekwatne , 15 mld NIE