ale i tak peroniarze nie zdążą na PKP IC, bo bilety mają na Przewozy Regionalne kl.2. Niemniej mają i będą mieć wiele do powiedzenia o jadących w biznes klasie.
nie interesuje mnie CP, bo to wg mnie dla Zepaka wrzód na .... Zepak sam sobie świetnie radzi, ma kilkaset milionów w gotówce z tego co pamiętam, do tego od wielu kwartałów świetnie zarabia - konsekwentnie inwestuje w OZE - obstawiam, że w ciągu 12 miesięcy dowiemy się, co zrobi z pieniędzmi ze sprzedaży CCGT i projektu jądrowego - realnym jest budowa reaktora SMR (minimum jednego) - skoro Sołowow postai 2 reaktory, a to nie ta liga. Tu ok. 3 lata temu było ok. 40 zł za akcję, a od tej pory w firmie jest jeszcze lepiej (wyniki finansowe, wolna gotówka, doświadczenie przy projekcie jądrowym, konsekwentna realizacja inwestycji w OZE oraz zawiązane już rezerwy na rekultywację terenów pokopalnianych) - nigdy nie będzie wiadomo, czy to właściwy moment na zakup akcji (zawsze jest za tanio lub za drogo) - na GPW kupuje się przyszłość .... gdy spekulacje lub pogłoski staną się faktem, wtedy kurs odjedzie tak, że kurs będzie równoważony - takie jest moje subiektywne zdanie (zakładam, że sprzeda coś jeszcze z niedokończonych projektów, by zebrać gotówkę lub jej część na drugi reaktor SMR) - w sukces negocjacji z PGE wierzę, bo PGE publicznie się wypowiadał, że budowa tradycyjnej EJ jest dla nich priorytetem (niezależnie czy premiey r chce jedną czy dwie elektrownie), a skoro o polityku mowa, to wypowiadał się przychylnie u budowie SMR - nie widzę zagrożenia w sporze sądowym, w który dzieci wciągnęły Solorza, bo zostały skutecznie odwołane z władz spółek, w tym Zepaka - bujać kursem pewnie będzie, lecz trendu wzrostowego przez następne miesiące nie zmieni się sprzedażą po 10, 300 akcji, bo zainwestowało się pieniądze na rower wiosenny :-)))) (wzrosty i to gwałtowne są przy stosunkowo wysokim wolumenie sesyjnym) - od trzech lat mówiłem , że w Polsce nie ma miejsca na prywatną tradycyjną EJ i MIAŁEM RACJĘ, CHOĆ MNIE SZKALOWANO NA FORUM, teraz będą jęczeć, żę Solorz nie ma szans na budowę reaktorów SMR :-)))) ( ja widzę wyłącznie powody, dla których ma wysokie szanse na ten ew. projekt)
Początek ,a gdzie niby mają być te SMRy.?Elektrownia jądrowa z KHNP ma sens tylko w Pątnowie ze względu na już wybudowaną infrastrukturę przesyłową duzej mocy. Jak sprzedadzą projekt (swoją drogą dużo lepszy i tańszy niż pierwsza EJ z Westinghousem) ,to Zepak będzie musiał wyposażyć spółkę w teren po Pątnowie. Druga sprawa to po co mają budować SMRy? Już Niemcy budowały atomówki aż zieloni zaczęli się kłaść na drogi przed transportami odpadów radioaktywnych i pozamykali. Nigdy się nie zwrócą. PS. Modivo sprzedaje Embud 2 czyli Solorz a nie CP.
z tego, co wiem to infrastruktura przesyłowa jest też w sąsiedztwie innych kopalni - nawet gdyby była przestarzała, to jest tak w całym kraju i pozostaje modernizacja - zakłady energetyczne z tego co pamiętam naliczają już od dawna dodatkowe opłaty na modernizację sieci - będzie wola budowy SMR to ew. niedomagania sieci nie będą problemem nie do przezwyciężenia - a ostatecznie brak budowy SMR nie jest powodem by kurs nie osiągnął w perspektywie roku 60- 100 zł, bo w coś zainwestują środki (nie będą trzymać ok. 2 miliardów na koncie) - jest ryzyko, że udzielą pożyczki CP, która będzie korzystniejsza niż kredyt bankowy (CP to wrzód na ...) Zepaka
Nie piszę że nie będzie po 60 czy 100 zł. Na razie to nie wiadomo co sprzedają i za ile. Np czy cały CCGT ? Tam mają linie na kilkaset MW. Do sieci najpierw ma iść energia z olbrzymiej farmy PV 240 MW a reszta z gazu .Brudzew 100 ha miał 70 MW ,czyli przeliczając Przykona to jakieś 350 ha pod panelami. Sprzedają tylko CCGT czy cały projekt? Mają w co inwestpwać . Projekt w Opolskim to ok.500 MW w Turbinach.
nie jestem biegły we wszystkich inwestycjach OZE, masz precyzyjniejszą wiedzę, a co do CCGT to zakładam, że sprzedadzą wszystko włącznie z kontraktem mocowym - czytałem analizę jakiegoś biura maklerskiego i spekulowali, że mogą sprzedawać w przyszłości też inne projekty OZE, bo nie starczy im gotówki na ich skończenie - może być tak, że zamiast w SMR zainwestują w finalizację innych projektów (OZE) - to też byłaby bardzo dobra wiadomość - dodatkowo z kwartału na kwartał zarabiają i to dosyć sporo - jestem spokojny, bo spółka jest w zainteresowaniu graczy i to wpłynie na płynność handlu na GPW tym walorem, a dla nas wzrost kursu - powtórka z hossy jądrowej w 2022 roku
Ja zakładam że sprzedają CCGT z 17 letnim kontraktem mocowym , a farma Przykona (firma zależna od CCGT) będzie wyłączona i realizowana przez Zepak .W tym roku kończą też 5 farm wiatrowych wspólnie z CPSem czyli jedna na 2 miesiące.
PGE mówi o lokalizacji EJ w Koninie, nie Pątnowie, więc nie wiem, gdzie będzie ta budowa i jaką lokalizację Zepak wniósł jako aport do wspólnej spółki - informacja jest na samym końcu artykułu - wklejam link:
cały czas jedziemy, a od czasu do czasu hurtowo się dosiadują kupując bilety w wyższej cenie - wszystko już zostało powiedziane, a teraz czekamy na to ile dostaną gotówki i na co ją przeznaczą - oby tylko nie zrobili jakiegoś numeru np. pożyczka dla CP lub otrzymanie warrantów od PGE za CCGT i udziały w spółce jądrowej - taki numer zrobił CP sprzedając do CCC udziały w spółce zależnej od CCC (bodajże MODIVO się nazywa) - Solorz ma talent do komplikowania sytuacji biznesowych ... wystarczy spojrzeć na strukturę CP
nie byłem pewny nazwy tej spółki... z dwa dni temu zmieniła się narracja Tuska w sprawie ilości dużych EJ :-))) - teraz mówi o 2 EJ ... widocznie PGE mu się postawił w tej sprawie :-)))
Co się dziwić ludziom że głupoty piszą jak tak zwana elita polityczna dzień w dzień w świetle kamer opowiada coraz to lepsze bajki z krainy mchu i paproci. Jakie elity taki naród a może należy to obrócić i napisać jaki naród takie elity?
Dnia 2025-03-21 o godz. 00:14 ~Ggd napisał(a): > Co się dziwić ludziom że głupoty piszą jak tak zwana elita polityczna dzień w dzień w świetle kamer opowiada coraz to lepsze bajki z krainy mchu i paproci. Jakie elity taki naród a może należy to obrócić i napisać jaki naród takie elity?
A dalej jakie państwo ,taka giełda , i jaka giełda takie wyceny.:(