• Intercars - 480 mln kredytu na 2 lata przy tak wysokim lewarze!!! Autor: ~zork [85.222.86.*]
    ciekawe która spółka może się jeszcze pochwalić takim osiagnięciem w tym roku? banki musiały go porządnie zaudytować, więc muszą mieć silne fundamenty
  • Re: Intercars - 480 mln kredytu na 2 lata przy tak wysokim lewarze!!! Autor: ~bob [83.22.247.*]
    Banki są tam zaangażowane na dużą kasę ( w kredtytach i jako fundusze) i boją się ją stracić dlatego będą tego trupa do końca kredytować aż same w to gówno wpadną - nic się te banki nie nauczyły i widać że kryzys nas czeka głęboki jeszcze
  • Re: Intercars - 480 mln kredytu na 2 lata przy tak wysokim lewarze!!! Autor: ~zork [85.222.86.*]
    no jasne... a rosnąca sprzedaż, wyniki, udział IC w rynku to pewnie efekt wymiany przez banki dobrych licencyjnych części na "no name-y" IC we flocie samochodowej całej polskiej bankowość... oby dalej tak ratowały tego "trupa"
  • Re: Intercars - 480 mln kredytu na 2 lata przy tak wysokim lewarze!!! Autor: ~bob [213.158.196.*]
    Jaka rosnaca sprzedaż - w porównaniu z zeszłym rokiem spadek - tylko w złotówce wygląda to na wzrost - realnie to spadek w porównaniu z zeszłym rokiem (przypominam o przeliczniku Euro/PLN w porównaniu z zeszłym rokiem) a w porównaniu z buńczucznymi zapowiedziami prezesunia to klęska zważając na nadal oczekiwaną synergię z dawnym JC o którym tak wiele rozprawiano. Ogólnie firma tylko z zewnątrz dla laików jakich pełno w bankach wygląda ładnie a prawda jaka jest widzą tylko wewnątrz i paru fachowców z rynku
  • Re: Intercars - 480 mln kredytu na 2 lata przy tak wysokim lewarze!!! Autor: ~zork [85.222.86.*]
    bob, skoro tak to sprzedałbyś coś, bo kompletnie podaży nie ma
  • Re: Intercars - 480 mln kredytu na 2 lata przy tak wysokim lewarze!!! Autor: ~bob [213.158.196.*]
    Ale merytorycznie się zorku nie umiesz wypowiedzieć - fakty cię powalają. A co do braku podaży głupich nie sieją sami się rodzą.
    bobie, twoje powierzchowne, a czasami dziecinne wnioski, które powtarzasz jak mantrę skomentowałem merytorycznie w temacie "aaale wzrost". Nie zauważyłem byś przedstawił jakieś nowe argumenty na obronę twoich tez. Niedługo pewnie się przekonamy kto miał rację, co do wyników i kondyncji IC
  • Re: Intercars - 480 mln kredytu na 2 lata przy tak wysokim lewarze!!! Autor: ~do bobo [85.222.86.*]
    i jak bobie oceniasz lipcową sprzedaż (170mln) i jej wzrost w stosunku do czerwca (155mln) o prawie 10% przy jednoczesnym ostrym zjeździe waluty w tym miesiącu?
  • Re: Intercars - 480 mln kredytu na 2 lata przy tak wysokim lewarze!!! Autor: ~jaśmin [79.162.114.*]
    Może wypowiem się za Bob-a...

Co z tego że jest taki wzrost (10%)- każdy kto pracuje w motoryzacji wie że każda hurtownia osiąga wzrost pomiędzy 15-25% (licząc lipiec do czerwca co wynika z tego że kwiecień, lipiec i październik to najlepsze miesiące w roku)...
    Resumując IC zanotowało spadek.... (ale zawsze lepiej pisać o rekordach)......
    Oczywiście, że tak. Poza tym lipiec ma dwa dni handlowe więcej niż w czerwcu. Nie ma tu też nic do rzeczy spadek kursu euro bo stało się to właśnie w lipcu i rynek nie zdążył tego zdyskontować - ceny są dalej przeliczane na podstawie dużo, o ponad 25% wyższego kursu niż przed rokiem - dlatego te wzrosty o których intercarsowcy tak pieją to de facto spadek w porównaniu z zeszłym rokiem w realnej walucie - czyli w ilości towaru sprzedanego. Najbardziej mi się podoba to że jedynym powodem radości tych gości jest to że znów nabrali (lub co bardziej prawdziwe zaszantażowali bankructwem) parę banków i te dały im kasę na przeżycie - jest się czym cieszyć i szczycić. Prawda jest taka że niedługo historia się powtórzy bo koszty rosną znacznie bardziej niż obroty .
    jaśmin, bob, to dlaczego w zeszłym roku wzrost lipiec do czerwca to tylko 1%? dodatkowo średnio eur w lipcu09 do czerwca 09 spadło o 4,6%, a pomiędzy lipcem i czerwcem 08 o 3,4%.

co do tezy o spadku sprzedaży ic rok do roku w walucie polecam sięgnąć po katalogi zachodnich traiderów te sprzed roku i dziesiejsze. w kryzysie ceny walutowe niektórych asortymentów mocno poleciały

a co do banków, to może pko tak działa, ale ten klub, który kredytuje ic, gdyby widział ryzyko bankructwa w okresie kredytowania nigdy nie dałby kasy na średni okres tylko co najwyżej doiłby ic na aneksach przedłużając dług na kolejne miesiące/kwartały

a na podstawie czego bobie wnioskujesz wzrost kosztów? insiderem jesteś? bo po skokowym wzroście marży w I kw 09 w stosunku i do IV 08 i I 08 coś tego nie widać
    Nie chce mi się ciebie zorku uczyć o co chodzi ale ostatni raz:
    W zeszłym roku ceny w złotówkach spadały jak ulęgałki bo taka była konkurencja i większośc myślała że złoty się będzie umacniał bez końca i dlatego z miesiąca na miesiąc ceny w złotówkach trzymały się przelicznika PLn/Eur i to powodowało spadek obrotu w złotówkach nawet lipca do czerwca. W tym roku rynek liże rany po spadku złotego i nie obniża cen mimo spadającego Euro.
    Co do twoich traiderów to oni są chyba z Afryki bo w Europie ceny części samochodowych raczej poszły w górę z powodu tego że producenci mają znacznie mniej zamówień z przemysłu samochodowego i powoduje to że wytwórcy części produkują w znacznie krótszych seriach co (może wiesz a jak nie to się ucz) powoduje że produkcja jest znacznie droższa. Nikt z producentów części nie obniżał cen a wręcz odwrotnie.
    Co do banków to znów twoja niewiedza mnie poraża - żeby coś wyjąć trzeba włożyć i dać trochę oddechu jednocześnie pilnując i krótko trzymać przy mordzie mając swojego człowieka w firmie - i stąd te warunki które IC musi spełnić. Teraz będzie na pewno podnoszenie marży (co spowoduje spadek sprzedaży) wyrzuci się kilku ludzi a koniec i tak wiadomy bo przed IC ściana.
    O dramatycznym wzroście kosztów w IC wiedzą wszyscy w tej branży i nie trzeba być specjalnie utalentowanym wywiadowcą - szkoda że ty tego nie wiesz zorku bo pewnie byś się zastanowił czy warto tam jeszcze być i pisać co szef rozkaże.
    Wzrost marży w początkowym okresie 2009 to również pokłosie różnic w przelicznikach walutowych - ładnie to wygląda ale jest sztuczne i wraca do normy gdy spada Eur.
    Do tego wszystkiego dochodzi gigantyczna korupcja w dziale zakupów w IC; wielkie oszustwa pomiędzy filiantami i centrum oraz vice versa; tragiczne złodziejstwa w magazynach które wykaże pierwsza poważna i rzetelna inwentaryzacja etc
    Ot i wszystko zorku - pryskaj bo koniec bliski i nie wciskaj ciemnoty innym. Fachowcy i tak wiedzą o co biega, banki się przekonają a akcjonariusze jak zwykle za to wszystko zapłacą.
  • Re: Intercars - 480 mln kredytu na 2 lata przy tak wysokim lewarze!!! Autor: ~jaśmin [91.94.231.*]
    Zork!
    Nie będę się skupiał na tym co już napisał Bob. Dodam tylko to co jest nowe w dyskusji!
    Po pierwsze: Jeśli chodzi o kredytowanie to sytuacja przypomina mi trochę przypadek Rockefelera z USA, który to w pewnym momencie swojej kariery znajdował się w podobnej sytuacji kredytowej jak IC i podobne jak IC zrobił - powiedział wierzycielom że albo dadzą mu kolejny kredyt (na spłatę starych zobowiązań) albo nic nie dostaną jeśli on zbankrutuje (czy nie widzicie dodatkowo zbieżności z niezabezpieczonymi obligacjami IC??)...
    Rockefelerowi się udało a IC?
    Cóż zobaczymy za dwa lata jak przyjdzie termin ostatecznej spłaty tego kredytu (wbrew pozorom teraz banki mają lepszą sytuację gdyż na całym majątku IC jest ustanowione zabezpieczenie)!!!!
    Co do marży to każdy nawet domorosły ekonomista wie że jak towary kupione są po niższym kursie Euro a sprzedaż jest robiona po kursie wyższym to generowana marża jest wyższa (sytuacja do czerwca tego roku) natomiast obecnie mamy dokładnie odwrotną sytuację - zakupy z poprzednich miesięcy są w wysokim Euro (IC jako jeden z niewielu hurtowników utrzymywał wysokie stany magazynowe) natomiast Euro z dnia na dzień drastycznie tanieje. Co się stanie?
    Możliwe są dwa scenariusze:
    1. Marża % spadnie pomiędzy 5-15% (czyli realnie będą mieli po spadku około 15-25%) - w co osobiście wątpię - patrzcie punkt poniżej
    2. IC podniesie ceny lub nie zmieni kursu Euro co praktycznie na jedno wychodzi - w takim przypadku po raz kolejny w historii IC za ich kłopoty płacić będą ich Klienci czyli Warsztaty, Sklepy i Klienci detaliczni.... W tym przypadku marża też nieznacznie spadnie ale nie aż o tyle jak w punkcie 1.

Zdziwię się tylko jeśli tym razem rynek ( Wszyscy Klienci) na to nie zareaguje, gdyż biorąc pod uwagę plany IC (całkowita eliminacja Sklepów - po co mają być niewygodną konkurencją dla ich filii i chęć całkowitego uzależnienia Warsztatów - łącznie z wprowadzeniem opłat za możliwość zakupów u takiego "renomowanego dostawcy"!!!! lub wprowadzeniem "opłaty sieciowej" (żeby nie być gołosłownym wystarczy zwrócić uwagę na obecne wysokie obciążenia Klientów - zwroty, obostrzenia itp) będzie to zagrażało ich egzystencji w przyszłości!!!

Reasumując IC to agresywny gracz na motoryzacyjnym rynku dodatkowo pozbawiony wszelkich skrupułów i bez honoru (znam kilka sytuacji gdzie prominentne osoby z obecnego zarządu obiecywały różnym osobom pewne kwestie a później wykazywały się zadziwiającą amnezją tylko po to aby kogoś na potrzebę chwili omamić i oszukać na przysłowiowe kilka złotych oczywiście wszystko w imię "W IC słowo mówione jest więcej warte niż słowo pisane!" powtarzane na każdym kroku i przez wszystkich jak mantra)....

Jeśli na takich podwalinach ma stać IC (ogłaszane wszem i wobec jako potęga na Europę wschodnią i Środkową...) to przepraszam ale ja wysiadam.......
    Są na szczęście jeszcze inni dostawcy, którzy nie wyznają strategii spalonej ziemi i dla których człowiek znaczy więcej niż tylko cyfry i to ile można biednego Klienta "złupić" - oryginalny zwrot włodarzy z IC....
    bobie, dzieki za lekcje. mam dużo "ale" do postawionych tez, ale widzę, że raczej nic obiektywnego nie usłyszę, bo wyczuwam w tobie i jaśminie głos ledwie dyszącej "konkurecji" , która drży o jutro, czekając bezsilnie na kolejne "cięcie" ze strony ic. lub ewentualnie głos "skrzywdzonych" pracowników lub kooperantów, co też raczej nie wpływa pozytywnie na obiektywizm.
    wiedząc z praktyki, jak restrykcyjnie obecnie banki podchodzą do kredytowania, zawierzę jednak ich "audytowi", bo tu niestety postawione przez was teorie brzmią już kompletnie abstrakcyjnie, co każdy praktyk najlepiej oceni.
    osobiście, obstawiam, że wyniki w II kwartale i całym 2009 roku będą świetne, co powinno się przełożyć na jakieś 30-50% wzrostu kursu. i tyle mnie obecnie interesuje, a czy ktoś tego dokona "agresywnie" ,czy też "ze skrupułami i honorem" przyznam szczerze, że ma dla mnie mniejsze znaczenie. business is business...
    Oj zorku widać żeś młody i głupi i jak ci raz zamieszają w głowie to sam sobie nie możesz poradzić - jedyne co ci mogę poradzić to się staraj rozumieć to co się koło ciebie dzieje i się ucz i jeszcze raz ucz się - nie zamykaj głowy na madre sugestie bo zrobisz z niej zakuty czerep a z tego się nie wychodzi.
    bobo, światłości, pochodnio mądrości ty nasza!!! od razu przeczuwałem, ale po tym komencie jestem już całkowicie pewny, żeś wielki mędrzec. chwała ci!!!

a tak na serio, mały, nadęty buraczek i głąb kapuściany z ciebie... i tyle...
  • Re: Intercars - 480 mln kredytu na 2 lata przy tak wysokim lewarze!!! Autor: ~obserwator [78.8.111.*]
    Popieram w 100%opis Jasmina to prawda sam uczestniczyłem w takich zapewnieniach. IC nie liczy się z ludźmi, firmami, liczy się tylko marża i zysk. Kto stanie na drodze jest zniszczony?Zero ludzkiego spojrzenia tylko wynik, po trupach do celu.Bardzo smutne i przykre. Większości ludzi z IC niema w sobie pokory ani szacunku dla innych.Grupa bufonów zadufanych w sobie i twierdząca, iż są najlepsi, jedyni a reszta to jedno wielkie zero.Przepraszam, jeśli kogoś uraziłem, ale czasami prawda jest smutna i boli.
  • Re: Intercars - 480 mln kredytu na 2 lata przy tak wysokim lewarze!!! Autor: ~do obserwatora [85.222.86.*]
    "...liczy się tylko marża i zysk..." - wspaniała rekomendacja

coraz bardziej mi się ten papier podoba
    Niepotrzebnie się denerwujesz i unosisz - to ci nie pomoże. Tylko praca nad sobą, nauka, więcej tolerancji i myślenia zamiast zadufanego w sobie i IC postrzegania świata. Rozglądaj się dookoła i myśl - może unikniesz losu wielu idiotów - choć ci blisko.
    świete słowa. i tego ci bobo również z całego serca życzę...

obiecuję, że więcej się już nie zniżę się do twego poziomu
  • Re: Intercars - 480 mln kredytu na 2 lata przy tak wysokim lewarze!!! Autor: ~gazrurka [195.128.228.*]
    Rzeczywiście, można by powiedzieć, że IC może przysłonić świat, zwłaszcza że robi w jeden miesiąc tyle obrotu co jego konkurencja w rok, ale skoro zostało tu na tym forum rzetelnie stwierdzone że to kolos na glinianych nogach, to konkurencja powinna już zatrudniać ludzi żeby przejąć cały udział IC w rynku, bo będzie się czym dzielić. To może zacząć trzeba inwestować w FOTA S.A., bo ta spółka ma chyba największe szanse na przejęcie tortu po IC? Co o tym sądzisz BOB jako główny analityk na tym forum?
    ok, teraz po tym poście i po wejściu na wątek foty wszystko rozumiem.

bob, ty cały czas o focie piszesz tylko wątki pomyliłeś. a ja myśląc oczywiście o IC próbowałem cię przekonać, że jest jednak rozwój, dochodowość rośnie skokowo i w efekcie kurs musi wzrosnąć...

spojrzałem w wasze (foty) sprawozdania:
    - dlaczego wam sprzedaż, wyniki nawet nominalnie na pysk lecą?
    - dlaczego, tak jak rzekomo IC, nie zaszantażujecie banków (zwłaszcza ING) upadłością? na pewno uwierzą, bo macie przecież pernamentne straty, jeszcze większy niż IC ogólny i prawie wyłącznie krótkoterminowy lewar = typowy zwijający się biznes

ale wiesz co, uspokoiłeś mnie. zastanowiałem się skąd w tobie ta nienawiść i to zaangażowanie w pisaniu irracjonalnych rzeczy o IC, ta agresja do inwestorów, którzy widzą perspektywy przed tą spółką...

już myślałem, że może twój ojciec bił cię w dzieciństwie, a teraz kupuje tylko w ic zamiast w focie lub ktoś z ic kobietę ci uwiódł lub jakaś kobieta (lub facet) z ic odrzucił twoje zaloty... już się zastanowiałem jak ci pomóc

ale teraz widzę, że twoje postępowanie wynika pewnie jedynie z frustracji i niemocy w obliczu siły konkurenta
  • Re: Intercars - 480 mln kredytu na 2 lata przy tak wysokim lewarze!!! Autor: ~bob [83.27.133.*]
    Poptarz jak mnie rozszyfrowałeś - taki kmiotek a taki detektyw klękajcie narody. A merytorycznie oprócz inwektyw to już ani dudu, zadufany kmiotku.. Nie wysilaj się na pomoc mnie zastanów się jak sobie pomóć i zdjąć to bielmo z oczu - powodzenia - ucz się, jak mawiał Lenin - uczyć się, uczyć się i jeszcze raz uczyć się.
    Ps Jakoś nie widzę nalotu inwestorów z perspektywami :-)))
    dzieki druhu za bardzo merytoryczny koment :-)

skoro właśnie lenin, ten "wybitny" teoretyk ekonomii i finansów jest twoim mentorem, coraz lepiej cię i sytuację w focie rozumiem

ps. a co do inwestorów i zmian kursu osobiście nie narzekam. jak zaczynałem pasjonującą dyskusję z tobą, IC bylo w okolicach 50 zł, a teraz już 72. jak na miesiąc całkiem nieźle, a dopiero przed nami wyniki za II kw, które sądząc po zapowiedziach raczej nikogo nie rozczarują
  • Re: Intercars - 480 mln kredytu na 2 lata przy tak wysokim lewarze!!! Autor: ~jaśmin [87.96.100.*]
    zoreczku!

Po pierwsze: Dlaczego nie odniosłeś się do mojego wcześniejszego postu merytorycznie?
    Brak argumentów? Czy niewygodne fakty warto może przemilczeć??
    Po drugie: Dlaczego zarzucasz innym stronniczość będąc samemu blisko zarządu IC o czym już oczywiście nie wspominasz??
    Po trzecie: Gdzie byliście (Ty i zarząd IC) gdy akcje taniały lawinowo z 140 na 20?? Co zrobiliście aby uchronić akcjonariuszy przed takimi wielkimi stratami ?? (zawsze lepiej pisać o "wspaniałym" wzroście z 50 na 72...) Ludzie potracili na tych operacjach wiele środków ale pewnie Wy jesteście usatysfakcjonowani bo zarobiliście krocie kupując "w odpowiednim momencie" co idealnie koresponduje z waszą polityką spalonej ziemi...

I tak całkiem na koniec:
    Cieszę się niezmiernie że w końcu IC wypowiedziało oficjalnie swoje stanowisko:
    1. "głos ledwie dyszącej "konkurecji" , która drży o jutro, czekając bezsilnie na kolejne "cięcie" ze strony ic" - jawna arogancja do innych podmiotów działających na rynku
    2. "głos "skrzywdzonych" pracowników lub kooperantów" - super! Widać jak liczycie się ze wszystkimi pracownikami i kooperantami...Wszyscy którzy was opuścili to rządni zemsty krwiopijcy i nieprzydatne osoby! Gratulacje! Słyszycie obecni pracownicy IC? nie ważcie się czasami odejść bo wtedy Wy będziecie na tej zaszczytnej liście....
    3. "..a czy ktoś tego dokona "agresywnie" ,czy też "ze skrupułami i honorem" przyznam szczerze, że ma dla mnie mniejsze znaczenie. business is business..."
    I tu właśnie widać różnicę pomiędzy prawdziwym biznesmenem a kimś kto się dopadł do "koryta" odpowiednimi środkami.. Prawdziwy biznesmen liczy się z opinią innych i nie pozwoli sobie na zadrę na swoim honorze ale przecież skoro zawsze tak działał to dlaczego teraz ma być inaczej???
    Ogólnie trafne jest powiedzenie: "Z chama nie zrobisz Pana"...

Ps. Prośba zorku napisz dla wszystkich ilu to wyrzuciliście, ilu wykorzystaliście, ilu okłamaliście bo jak widać na tym forum są osoby którym to imponuje i są gotowe na podstawie tych informacji "dokupić waloru" a co za tym idzie może dzięki temu kurs akcji skoczy na 80zl??
    Jaśmin, po kolei

1. "Dlaczego nie odniosłeś się do mojego wcześniejszego postu merytorycznie?"

przyznam, że nie bardzo widziałem jakieś dodatkowe merytoryczne kwestie w twoich komentarzach, do których do tej pory się nie odnosiłem (w tym lub innych wątkach), a które by były na tyle sprzeczne z moją oceną sytuacji.

a) przyznaję, że tylko bardzo ogólnie skrytykowałem twoje i boba teorie dotyczące podejścia banków do ic. nie znam dobrze cytowanego przez ciebie przypadku rockefelera, ale nie wierzę, żeby banki dały mu (i ic) kasę bez rzetelnej oceny biznes planu prowadzonej przez niego (i ic) działalności i bez analizy wrażliwości przedłożonych prognoz finansowych z uwzględnieniem ziszczenia się szeregu możliwych ryzyk itd.
    gdyby banki dawały sie tak zastraszać klientom, którym pożyczyli pieniądze, na świecie bankrutowałyby wyłącznie koncerny, które w ogóle nie korzystają z dźwigni finansowej, finansując swoją działalność wyłącznie kapitałem własnym, tj. najdroższym z możliwych. każdy przecież podmiot prowadzący racjonalną politykę finansową (tj. z wykorzystaniem dźwigni finansowej) staje co jakiś czas przed koniecznością refinansowania długu i pewnym ryzykiem, że banki uznają, że jego sytuacja jest zbyt kiepska i ryzykowana by go dalej kredytować. zwłaszcza na długi okres.
    w przypadku ic banki tak nie uznały, pomimo, iż obecnie stosują bezsprzecznie najbardziej rygorystyczne od wielu lat kryteria oceny ryzyka.
    wbrew temu co twierdzisz, za dwa lata zapewne czeka ic kolejny taki "audyt" ze strony bankow, bo bez sensu byłoby gdyby ta firma na siłę (ograniczając przede wszystkim rozbudowę sieci i rozwój) starała się spłacić w tym terminie cały dług (zamiast go znowu refinansować).
    osobiście uważam, że dobrze, że ic nie skredytowało sie też na dłuzszy okres, bo istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że w między czasie sytuacja na rynku bankowym się poprawi i można bedzie uzyskac lepsze warunki.

b) co do natomiast twoich scenariuszy dotyczących marży to generalnie się z tobą zgadzam, lecz nie tyle wątpię, że marże spadną, ale bardzo liczę na to, że ic je utrzyma na wysokim poziomie i wygeneruje świetne wyniki w tym i następnym roku.
    skoro konkurencja jest bardzo rozdrobniona i w poważnych kłopotach finansowych (widać to zwłaszcza po dramatycznych sprawozdaniach foty, w kontekście których tym bardziej należy docenić wysokie dynamiki sprzedaży i solidne zyski ic) uważam, że trochę bez sensu byłoby gdyby dominujący podmiot na rynku rozpoczął wojnę cenową....
    hmmm :-) no chyba, że jest tak jak insynuujesz, i że siędzą tam żądni krwi agresorzy, którzy z sadystycznych pobudek zdecydują się dorżnąć ledwie dyszących już "konkurentów" :-)
    co do twojego "zdziwię się, jeśli tym razem rynek (Wszyscy Klienci) na to (wyższe marże) nie zareaguje...". a jak mają zareagować klienci? zaczną złomować w ramach protestu wszystkie psujące się samochody i kupować nowe?

więcej zagadnień dla merytorycznej odpowiedzi w twoim poście nie znajduję, bo wybacz, ale twoje oskarżenia i refleksje o charakterze etyczno-moralnym na poważny, merytoryczny komentarz nie zasługują.
    bo jak można komentować takie ogólnikowe, anonimowe pomówienia, być może wynikające wyłącznie z twoich osobistych traum i przeżyć lub subiektywnej oceny?
    dodam, że opinie moich znajomych z branży (spoza ic) twoich oskarżeń odnośnie nieetycznego prowadzenia biznesu przez ic nie potwierdzają.
    jak czujesz się oszukany,skrzywdzony przez ic idź do telewizji, prasy, do sądu... tak postepuje "honorowy biznesmen", a nie tak jak ty opluwa konkrenta z ukrycia.

2. "Dlaczego zarzucasz innym stronniczość będąc samemu blisko zarządu IC o czym już oczywiście nie wspominasz??"

co do zarzutu stronniczości (a w zasadzie braku obiektywizmu) wobec ciebie i boba, przyznam, że ciężko jest mi znaleźć inne od przedstawionych (w lekko "spoetyzowanej" formie) wytłumaczeń dla takiego zaangażowania w opluwanie ic.

muszę cię natomiast zmartwić, ale bynajmniej, prócz relatywnie niedawno dokonanej inwestycji kapitałowej (stąd moje pewne zaangażowanie w wskazywanie innym inwestorom pozytywów), nie jestem związany z ic. w związku z tym cały twój wywód przypisujący tej firmie pewną filozofię biznesową na podstawie moich opinii jest dużym nadużyciem, abstrahując już od tego, że twoja interpretacja moich sformułowań jest przeważnie chybiona, a wyciągnięte na podstawie tego wnioski to demagogia w czystej postaci.
    nie doszukuj się aż takiej głębi w moich sformułowaniach, gdyż stanowią one jedynie lekko "spoetyzowaną" formę przedstawienia ciężkiej sytuacji "konkurencji" ic (co jest faktem), badź też wyraz wyłącznie moich osobistych, przyznam, że dość liberalnych poglądów dotyczących zarabiania pieniędzy na inwestycjach w akcje.

3. odnośnie twojego trzeciego punktu, to prawie każdy podmiot i inwestor giełdowy doświadczył przedstawionych przez ciebie wahań kursów. przyznam, że nie śledziłem ic i nie analizowałem przyczyn spadków jego kursu w 2007-2008 roku, gdyż dopiero po I kw tego roku zwrócił on moją wiekszą uwagę świetnymi wynikami.
    Przyznasz, że niewiele było bowiem podmiotów, które wykazały w tym okresie zasadniczo lepsze wyniki i sytuację zarówno w stosunku do I kw roku ub, jak i IV kw 08, a także na tle podmiotów z braży (fota). Uwzględniając to oceniam, że przecena spółki, która miała miejsce na pewno w duzym stopniu na fali ogólnej awersji do branży motoryzacyjnej, jest zbyt głęboka i warto to wykorzystać.
    Nie zauważyłem też coś w komunikatach, żeby jak to zarzucasz, decydenci z ic handlowali na jakąś dużą skalę akcjami spółki
  • Re: Intercars - 480 mln kredytu na 2 lata przy tak wysokim lewarze!!! Autor: ~jaśmin [91.94.122.*]
    Zorku!

Cieszę się niezmiernie że zależy Ci na "obiektywnej ocenie" i że raczyłeś choć częściowo poruszyć argumenty Ci przedstawione!

Wyjaśnię ci tylko kilka kwestii:
    1. 'przyznam, że nie bardzo widziałem jakieś dodatkowe merytoryczne kwestie w Twoich komentarzach, do których do tej pory się nie odnosiłem (w tym lub innych wątkach), a które by były na tyle sprzeczne z moją oceną sytuacji."
    - To po co teraz to komentujesz?

2. "przyznaję, że tylko bardzo ogólnie skrytykowałem twoje i boba teorie dotyczące podejścia banków do ic."
    - Czy ja gdzieś napisałem że zgadzam się ze wszystkimi opiniami boba??

3. "nie znam dobrze cytowanego przez ciebie przypadku rockefelera, ale nie wierzę, żeby banki dały mu (i ic) kasę bez rzetelnej oceny biznes planu prowadzonej przez niego (i ic) działalności i bez analizy wrażliwości przedłożonych prognoz finansowych z uwzględnieniem ziszczenia się szeregu możliwych ryzyk itd.
    gdyby banki dawały sie tak zastraszać klientom, którym pożyczyli pieniądze, na świecie bankrutowałyby wyłącznie koncerny, które w ogóle nie korzystają z dźwigni finansowej, finansując swoją działalność wyłącznie kapitałem własnym, tj. najdroższym z możliwych. każdy przecież podmiot prowadzący racjonalną politykę finansową (tj. z wykorzystaniem dźwigni finansowej) staje co jakiś czas przed koniecznością refinansowania długu i pewnym ryzykiem, że banki uznają, że jego sytuacja jest zbyt kiepska i ryzykowana by go dalej kredytować. zwłaszcza na długi okres.
    w przypadku ic banki tak nie uznały, pomimo, iż obecnie stosują bezsprzecznie najbardziej rygorystyczne od wielu lat kryteria oceny ryzyka.
    wbrew temu co twierdzisz, za dwa lata zapewne czeka ic kolejny taki "audyt" ze strony bankow, bo bez sensu byłoby gdyby ta firma na siłę (ograniczając przede wszystkim rozbudowę sieci i rozwój) starała się spłacić w tym terminie cały dług (zamiast go znowu refinansować).
    osobiście uważam, że dobrze, że ic nie skredytowało sie też na dłuzszy okres, bo istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że w między czasie sytuacja na rynku bankowym się poprawi i można bedzie uzyskac lepsze warunki."

a) o przypadku Rockefelera poczytaj w literaturze
    b) ogólnie większość Twoich opinii o bankach tu przytoczonych jest trafna ale
    przypomnę Ci tylko kilka faktów:
    - dlaczego wcześniej IC korzystało z tylko krótkoterminowego finansowania (nie wiedzieli że można inaczej? Nie mogli z tego skorzystać bo banki tragicznie oceniały ich kondycję?? Czynnik psi??)
    - jak mają się do siebie ustanowione obecnie zabezpieczenia z tymi z poprzednich kredytów? (kiedy banki są w lepszej sytuacji wcześniej czy teraz??)
    - czy banki posiadają różne kryteria przyznawania kredytów dla IC i Foty? (Z Twoich poprzednich postów wynikają bzdury - z jednej strony jest jak piszesz że IC spełnia te surowe kryteria to jest niesamowicie perspektywiczna firmą a gdy piszesz o Focie to ten fakt pomijasz - przecież wg Twojego rozumowania powinieneś tak też pisać o Focie - oni tez korzystają z kredytów i już od dawna mają zdecydowanie dłuższe ich terminy [13mln ING - do 2013, 40mln Bank Handlowy do 24.102010] to tylko ostatnio opisane transakcje)
    - kiedy dla firmy jest większe zagrożenie że firma nie dostanie prolongaty kredytu - gdy ma kilka mniejszych czy jak ma jeden większy? Wyobraź sobie prostą sytuację - obecne konsorcjum banków rezygnuje z prolongaty (lub żąda zdecydowanie większych marż co prawie na jedno wychodzi) i żąda spłaty całości - Czy jakikolwiek inny bank wiedząc o tym zdecyduje się na przyznanie IC jakiegokolwiek kredytu??

4. "no chyba, że jest tak jak insynuujesz, i że siędzą tam żądni krwi agresorzy, którzy z sadystycznych pobudek zdecydują się dorżnąć ledwie dyszących już "konkurentów" :-)"

- przecież o tym Ty pisałeś - przypomnę Ci: "...na kolejne "cięcie" ze strony ic." ale widać po Twojej wypowiedzi że cała konkurencja powinna teraz odetchnąć z ulgą gdyż nic jej nie grozi :) Co więcej już powinni zacierać ręce gdyż przy takim poziomie marż o jakim piszesz oferta IC będzie nierynkowa a co za tym idzie łatwiej im będzie zwiększać sprzedaż.... Przy okazji mała dygresja: konkurencja IC to nie tylko Fota - poczytaj fachowe opracowania na ten temat!

5. "co do twojego "zdziwię się, jeśli tym razem rynek (Wszyscy Klienci) na to (wyższe marże) nie zareaguje...". a jak mają zareagować klienci? zaczną złomować w ramach protestu wszystkie psujące się samochody i kupować nowe?"

- Definicję Klienta miałeś powyżej i szkoda że o niej zapomniałeś - przypomnę Ci raz jeszcze: Warsztaty, Sklepy i Klienci detaliczni. Raz jeszcze: Sklepy i Warsztaty (Klienci detaliczni nie stanowią dużego udziału w sprzedaży - w końcu IC to hurtownia więc ich dalej w opisie pominę). Jak myślisz co zrobi właściciel np Sklepu jeśli dojdzie do wniosku że IC mu zagraża w dalszej egzystencji?? Będzie dalej zamawiać w IC bo .....?? Czy też zrezygnuje z handlu z nim lub drastycznie go ograniczy i zacznie zdecydowanie więcej kupować w "rozdrobnionej" konkurencji?? Zaręczam Cię natomiast: na pewno nie zaczną złomować samochodów w ramach protestu!!

6. "więcej zagadnień dla merytorycznej odpowiedzi w twoim poście nie znajduję, bo wybacz, ale twoje oskarżenia i refleksje o charakterze etyczno-moralnym na poważny, merytoryczny komentarz nie zasługują."

- Dla Ciebie nie, co akurat mnie nie dziwi natomiast pozwól aby inni sami dokonali własnej oceny! Ja uważam że to ważne biorąc pod uwagę że zarządzają "Twoimi" środkami ulokowanymi w ich akcje. Skoro mogą tak zrobić z innymi to mogą też to zrobić bez skrupułów z Twoimi aktywami - nie liczysz się dla nich!
    Jako kolejny przykład podam Ci np traktowanie dostawcy Sachs - zawsze była niepisana zasada (pewnie w myśl zasady że "Słowo mówione ma w IC większą wartość niż słowo pisane") pomiędzy IC a Sachs że (pewni dostawcy konkurencyjni wobec Sachs w ofercie IC się nie znajda nigdy) - dodam tylko że kilka lat temu Sachs za uszy uratował IC od bankructwa udzielając sporego kredytu - gdy nawet banki tego zrobić nie chciały. Czy obecnie ta reguła jest respektowana? Ale po co wypełniać swoje zobowiązania... Choć pewnie Ty to pochwalisz bo tak jest trendy!!!

7. "jak czujesz się oszukany,skrzywdzony przez ic idź do telewizji, prasy, do sądu... tak postepuje "honorowy biznesmen", a nie tak jak ty opluwa konkrenta z ukrycia."

- A czy ja napisałem że to mnie taka sytuacja spotkała, lub że jestem konkurentem?
    Dodatkowo określenie "a nie tak jak ty opluwa konkrenta z ukrycia" wcale ale to wcale nie świadczy o tym że jesteś w IC......
    A skąd wiesz czy oni właśnie tak (jak opisałeś) nie zrobią??
    Nie czytałeś posta Obserwatora??

8. "muszę cię natomiast zmartwić, ale bynajmniej, prócz relatywnie niedawno dokonanej inwestycji kapitałowej (stąd moje pewne zaangażowanie w wskazywanie innym inwestorom pozytywów), nie jestem związany z ic."

- czy posiadanie akcji nie powoduje stronniczości opinii (pewnie z pakietu menadżerskiego)?
    Dodatkowo:
    - dlaczego nie wspominasz o SPADKU obrotów w 2009 (czerwiec do maja o 2%)? Przecież wg Twojej teorii z miesiąca na miesiąc powinno być więcej a nie mniej!! Pewnie z ukrytego obiektywizmu..... :)
    - jak wyjaśnisz swoją "znajomość katalogów z cenami traiderów" skoro w IC nie jesteś? Pewnie pracujesz w konkurencji i chcesz aby Twojemu Pracodawcy się lepiej wiodło więc chwalisz IC.... Czy aby na pewno?? Dodam tylko że w motoryzacji jak w każdej innej branży handlowej ceny są w większości dla kontrahentów różne i nie są ogólnie dostępne...
    - nie pisałeś o "cięciach" ze strony IC w konkurencję??
    - nie opisałeś sytuacji na linii Fota - ING?? Przypomnę Ci tylko że twierdziłeś że Fota szantażowała ING upadłością - ciekawe skąd się o tym dowiedziałeś - pewnie na targu z warzywami....
    - nie pisałeś o "flustracji i niemocy w obliczy konkurenta"???

9. "to prawie każdy podmiot i inwestor giełdowy doświadczył przedstawionych przez ciebie wahań kursów. przyznam, że nie śledziłem ic i nie analizowałem przyczyn spadków jego kursu w 2007-2008 roku, gdyż dopiero po I kw tego roku zwrócił on moją wiekszą uwagę świetnymi wynikami."

- Czy jeśli spółka spada o ponad 7 razy [140 - 20] (gdy w analogicznym okresie no WIG 20 bedący swoistym barometrem rynku spadł tylko o około 50-60%) nie jest zastanawiające? Czy nie świadczy o słabości firmy i jej problemach?
    Abyś znów mnie nie posądził o stronniczość dodam iż owszem masz rację mówiąc o tym że "może to być okazja" ale może to też być realna ocena rynkowa! Na tą chwilę pewnie będzie to okazja (o ile już się nie skończyła i nie nastąpi nagła korekta) gdyż IC ma finansowanie na 2 lata (chyba że przegną i z 820mln zdecydowanie wzrośnie nietrafionymi inwestycjami) ale jeśli nawet ten okres przetrwają co potem??
    - Skoro "inwestujesz" w spółkę to na pewno ją analizujesz dokładnie więc powinieneś znać przyczyny tak drastycznego spadku jej kursu. Proszę opisz to dokładnie bo pisanie o "awersji do branży motoryzacyjnej" to właśnie demagogia i chyba jedyna możliwa próba wytłumaczenia oczywistego - odbioru rynku!

10. "Nie zauważyłem też coś w komunikatach, żeby jak to zarzucasz, decydenci z ic handlowali na jakąś dużą skalę akcjami spółki"
    - A emisji akcji menadżerskich nie było?
    - "włodarze IC" nie kupowali akcji jawnie i niejawnie?

Jaśmin,

podziwiam twój upór. cały weekend pisałeś ten elaborat, do 2 w nocy z niedzieli na poniedziałek? żony, kochanki nie masz, że ślęczysz po nocach przy kompie smarując na ic?
    nie mam sumienia cię dalej prowokować, skazywać na kolejne nieprzespane noce, w konsekwencji kłopoty prywatne, zawodowe..., zatem krótko

ad1 - z szacunku i sympatii wobec twojej osoby, a także w ramach małego ćwiczenia intelektualnego przed piątkową imprezą :-)

ad2 - można było odnieść takie wrażenie, ale skoro jeszcze nim kur zapiał wypierasz się boba... to cieszy...

ad3a - jakoś mnie to mało interesuje

ad3b - "prawodopodobnie", "nie można tego wykluczyć", "być może", "może", "może".... - nie sposób inaczej odpowiedzieć na twoje pytania nie będąc insiderem (a uwierz, niestety nie jestem). dotychczasowe kuminikaty są dość ogólne. może po raporcie półrocznym będzie można coś wiecej powiedzieć
    jedynie co do foty - czy przypadkiem te "kredyty długoterminowe" nie wynikają ze zobowiązań z tytułu chybionych transakcji terminowych, o które fota chciała się początkowo sądzić? długoterminowy, obarczony jakimś ryzykiem proces sądowy, smród z nierzetelnym doradztwem banku... pewnie banki chciały tego uniknąć. poza tym skala nie ta

ad4 - to niestety wypaczona interperetacja moich stwierdzeń i demagogia z twojej strony
    a tak z ciekawości, jakie to niby podmioty mają jeszcze jakieś znaczące obroty na tym rynku?

ad5 - osobiście uważam, że to pobożne życzenia konkurencji

ad6 - to co opisujesz z sachs to byłaby ewidentna zmowa antykonkurencyjna. nielegalna, surowo karana... osobiście jestem przeciw takim praktykom, wiec jeżeli coś takiego miało rzeczywiście miejsce, to naprawdę dobrze, że w ic z tego zrezygnowano

ad7 - skoro cie nie spotkała taka sytuacja lub nie jesteś konkurentem to jaka jest twoja motywacja? ja swoją ujawniłem.
    - nie widzę żadnego związku pomiędzy moim stwierdzeniem, a twoją tezą
    - masz na mysli sachs? nie wiem, w telewizji nie widziałem, w prasie nie czytałem
    - a co do obserwatora, to nic nowego w stosunku do twoich oskarżeń. jakiś kolega?

ad8 - pewnie w jakimś stopniu powoduje, ale ja przynajmniej ujawniłem swoją motywację, a ty?
    - uuuu, ależ demagogia z tym spadkiem :-)
    - u znajomego widziałem, takie dla niewielkich odbiorców
    - i co z tego? pewnie znowu opaczonie mnie interperetujesz
    - znowu brak zrozumienia lub celowa demagogia z twojej strony. nie pisałem, że fota zaszantażowała ing tylko retoryczno-ironicznie zapytałem boba, dlaczego tego nie zrobi. zgodnie z teoriami boba, ing powinien byc bowiem szczególnie zainteresowany ratowaniem za uszy foty, bo jest przecież jej akcjonariuszem, o czym mozna sie dowiedzieć na pierwszym lepszym portalu
    - i co? pewnie znowu opacznie mnie interperetujesz

ad9 - choć spadki tej skali wcale nie są rzadki na rynku, jest zastanawiające, ale przyczyn może być bardzo dużo, w tym być może pewna słabość firmy w okresie kiedy te spadki miały miejsce. ale co z tego? ja oceniam przede wszystkim obecną sytuację i perspektywy wyników. a one w rysyją się bardzo dobrze i dają podstawy do optymistycznej oceny przyszłego kształtowania się kursu
    - osobiście uważam, że ze względu na zapowiadające się bardzo dobrze wyniki w II kw i całym 2009 to nadal okazja, a za 2 lata znowu refinansują dług

ad10
    - a co ma emisja akcji menadzerskich wspólnego z handlowaniem akcjami na gpw? nie zauważyłem w komunikatach, by menadzerowie się tych akcji masowo wyzbywali.
    - nie zauwazyłem też w komunikatach info o jakichs wielkich zakupach włodarzy IC
    a gdyby to robili spólka powinna to zaraportowac

• Re: Intercars - 480 mln kredytu na 2 lata przy tak wysokim lewarze!!! Autor: ~jaśmin [87.96.49.*]
    Zorku!

Ja również krótko:

Wstęp: Pytasz bo chcesz się umówić?? Nie ma mowy!! Ja w przeciwieństwie do Ciebie:
    a) nie wyznaję zasady że "Aby życie miało smaczek raz dziewczyna raz chłopaczek..."
    b) mam pracę i nie obijam się tak jak Ty pracując w IC za pieniądze akcjonariuszy...
    ad1. Nie przeholuj w piątek z używkami bo ostatnio widocznie Ci się to nie udało... Bo jeśli Ci się ta sztuka nie uda to możesz znów podejmować błędne decyzje.....
    ad2. Cieszy mnie że w końcu to zrozumiałeś - jak chcesz będę pisał prostszym językiem tak abyś nie miał problemów z interpretacją
    ad3a - nie musisz czytać już Ci to streściłem wcześniej
    ad3b - dlaczego nie odpowiedziałeś bla bla bla - byłoby to bardziej merytoryczne....
    Co ma przyszły komunikat półroczny do kredytowania z poprzednich lat??
    Jeśli chodzi o Fotę to jeden tak (z ING) ale pozostałe od dłuższego czasu Fota miała średnio i długo terminowe w przeciwieństwie do IC który to zadłużony po uszy musiał brać krótkoterminowe jakie mu banki dawały bez zbędnego szemrania...
    Nie widząc sensu i logiki argumentów wcześniej przytoczonych tracisz wiele w moich oczach.
    ad4 - przeczytaj jeszcze raz - zapewne w końcu pojmiesz moją ideę. Co do analizy rynku nie będę Ci ułatwiał - odrób zadanie domowe. :)
    ad5 - tu masz rację ale tylko do czasu jak to ludzie zrozumieją - wtedy się sprawdzi mój scenariusz.
    ad6 - to kogo chcesz karać - Zarząd? Jak wtedy będą dbali o Twoje akcje (przecież ponoć je masz) będąc za kratkami?
    Szkoda mi też Twojej rodziny i znajomych gdyż widać iż w przypływie chwili (oczywiście z pobudek materialnych) byłbyś w stanie ich sprzedać za każde pieniądze i obawiam się że to już niejednokrotnie zrobiłeś....
    Gratuluję podejścia - ratujesz tonącego odwracasz się a on wbija Ci nóż w plecy bo chce Twój zegarek... Pamiętaj noś przy sobie zawsze odpowiednie narzędzie bo kolejna okazja może przejść Ci koło nosa. Cóż byłby wtedy za żal...
    ad7 - jeśli Ci to pomoże zasnąć w nocy (oczywiście jak wcześniej nie będą Cie dręczyły koszmary i wyrzuty sumienia za czyny które popełniłeś) to proszę bardzo:
    - w zeszłym roku kuszony zapewnieniami zarządu i nagabywaniem takich ja Ty kupiłem sporo akcji IC po 135 i .... wtopiłem 4/5 środków. Od tego czasu zacząłem analizować przyczyny takiego rozwoju sytuacji i słuchać co ludzie mówią na ich temat i teraz wiem skąd się to wzięło. Chcę tylko aby inni mogli świadomie podejmować decyzje o zakupie (bądź nie) akcji IC a nie dawać się omamić baśniom braci Grim szerzonym wszem i wobec jak helleńskie mity.
    Co do Obserwatora: tak znam go tak jak znam J.F. Kenediego, Michaela Jordana, myszkę Miki i Yeti... I wiesz co? Oni też nie kochają IC....
    ad8
    - a co spadku nie było? Policzyć Ci czy sam się z tym uporasz?
    - u znajomego powiadasz... A Świstak.... A gdyby nawet to na takiej podstawie snujesz opinię o całym rynku?? Mistrzu znów gratulacje i owacje na stojąco!!!
    ad9 - a nie zastanowiłeś się nad tym że jeśli IC miało za zeszły rok zysku 20mln to przy obrotach rzędu 1507 po prostu brakowało im środków (co z tego że jest na papierze zysk jeśli wiadomo że nie wszyscy odbiorcy są solidni i płaca w terminie [tak jak IC o ironio losu] ) a niektórzy nie płacą w ogóle... Widać ta wspaniałą konsolidacja z JC ich przerosła i nie zauważyli prostej zależności że wzrost obrotów powoduje wzrost zobowiązań i większe zadłużenie Klientów o czym dobitnie świadczy przykład poprzedniego dyr. Finansowego, który to uciekł bo nie chciał firmować swoim nazwiskiem tego i ciągle udzielać odpowiedzi "zapomnieliśmy, zapłacimy za..." .. Prawda jest taka że gdyby nie udało im się uzyskać tego kredytu na 480mln to ten rok mógłby przynieść spektakularną klapę. A tak przez pewien czas będą mieli chyba spokój. Ale tylko do czasu.
    ad10 - a nie kupowali? Na pewno to akurat wiesz dobrze że można to bardzo łatwo obejść kupując przez kogoś itp itd...

Ogólnie gratuluje Ci prawie udanego odwrócenia uwagi od argumentów merytorycznych na rzecz sformułowań "prawdopodobnie", "nie można tego wykluczyć", "być może", "może" które to w twoim założeniu miały osłabić ich siłę.
    Tylko pamiętaj prawie robi zawszę różnicę!

Ps. A dywidendę wypłacili?? Wiem, wiem na pewno mi odpiszesz że kryzys, że inni też nie płacili itp.
    Tylko że nawet "w tak ciężkiej chwili" inni wypłacali dywidendę niejednokrotnie mając mniejsze zyski i pokazywali w ten sposób że szanują swoich akcjonariuszy.

I na zakończenie jeśli nie przedstawisz nic konkretnego w odpowiedzi to nie będę z Tobą polemizował gdyż nie mam zamiaru tracić czasu pisać o "prawdopodobnie", "nie można tego wykluczyć", "być może", "może" a i tak osoby światłe wyciągną z naszych dywagacji swoje wnioski!!!
    oj, jaśminie, jaśminie...

miałeś akcje ic i sprzedałeś je na przełomie marca/kwietnia po 27 zł?!?!

teraz już cię w pełni rozumiem... że spać po nocach nie możesz, pewnie wciąż drzesz włosy z głowy w kółko powtarzasz "coooo jaaaaa zrooooo-biiiiii-łeeem!!!"...

wcale bym się też nie zdziwił, gdyby twoja żona nie była w stanie zrozumieć i znieść tego nieszczęśliwego kroku.... pewnie stąd wynika to twoje ślęczenie po nocach przy kompie i ucieczka w świat baśni braci grimm, heleńskich mitów, myszki miki, yeti z jednej strony... a z drugiej, ta nienawiść do ic, bądź co bądź przyczyny twoich nieszczęść, to budowanie coraz to bardziej wysublimowanych teorii nt tej firmy, w nadziei, że ktoś w nie może uwierzy i tak jak ty nie zarobi.

naprawdę szczerze ci współczuję, ale opanuj tą chorą zawiść, zapomnij o traumie, weź się w garść, powiedz sobie "życie toczy się dalej", następnie spójrz na sprawę trzeźwym okiem i... kup trochę akcji ic.

zobaczysz, to uleczy twoje rany.

a w innych kwestiach merytorycznych:

1. gdzie ty widzisz te średnio- i dłuterminowe kredyty foty? na 31.03.09 na 304 mln zobowiazań ogółem mieli tylko 21 mln zobowiązań długotermowych, na 31.12.08 na 286 mln ogółem tylko 3 mln długoterminowych, na 30.09.08 306/4, na 30.06.08 289/4, na 31.03.08 282/5...
    http://gielda.onet.pl/4,6112,spolki.html?isin=PLFOTA000014

dla porównania ic na 31.03.09 miał 117 mln zob. długoterminowych do 823 ogółem, a teraz jak wiemy zwiększył w III kw tą wartośc do 480, czyli do prawie 60% zobowiązań ogółem z I kw.
    http://gielda.onet.pl/4,4707,spolki.html?isin=PLINTCS00010

Jaśmin, czy ty naprawdę próbujesz przekonywać, że fota jest w lepszej kondycji od ic? przecież to kompletny absurd, wystarczy spojrzeć w sprawozdania:
    - pernamentne straty foty wobec solidnych wyników ic,
    - skokowe spadki sprzedaży foty wobec wysokiej dynamiki przychodów ic,
    - prawie wyłacznie krótkoterminowy dług foty wobec obecnie już grubo ponad 50% udziału długu długoterminowego w ic...

2. a tak jeszcze, co do twoich pytań z poprzedniego posta. nie wyobrażam sobie by w obecnych realiach możliwe było przez kogokolwiek na polskim rynku spięcie długoterminowego finansowania na prawie 40% wartości aktywów i kwotę rzędu 0,5 mld zł w ramach wielu odrębnych umów bilateralnych z bankami, a nie w ramach umowy z konsorcjum banków. tak to już jest, że banki o wiele lepiej czują się "klubie" mając zapewnione dokładnie te same (nie gorsze) warunki kredytowania co inni.
    a co do refinansowania długu ic po 2 latach wcale nie musi to zrobić dokładnie to samo konsorcjum, które teraz udzieliło kredytu. zresztą zapewne banki, które obecnie dały kasę, cześć swojego zaangażowania "sprzedadzą" w między czasie innym bankom, co jest normą w takich dealach.

3. Jaśmin, oświeć mnie jednak co do tych "konkurentów" ic poza fotą mających rzekomo jakieś znaczące obroty na polskim rynku. przeryłem ponownie wszystkie możliwe raporty, analizy i nikt o nich do tej pory nie słyszał. nie badź taki, podziel się tą tajemną dla reszty wiedzą.

4. zgadzam się oczywiście z tobą, że wzrost obrotów z reguły powoduje wzrost koniecznego do zaangażowania kapitału obrotowego (zapasów+należności handlowych-zobowiązań handlowych) i trzeba go sfinansować albo z pozostałych (poza zmianą kapitału obrotowego) nadwyżek operacyjnych (bynajmniej nie jest to tylko zysk netto) albo kapitałem dłużnym, czy w ostateczności podwyższeniem kapitału własnego (który jest najdroższy). przy dużym wzroście obrotów żadko tak bywa, że bieżące nadwyżki operacyjne pozwalają sfinansować wzrost kapitału obrotowego, więc trzeba go finansować kredytami. wszystko jest jednak ok, jeżeli koszt sfiansowania dodatkowego kapitału obrotowego jest niższy niż marża wygenerowana na dodatkowej sprzedaży. a wszystko wskazuje, że właśnie z taką sytuacją mamy do czynienia w przypadku ic.
    tym bardziej cieszy, że ic udało się zapewnić stabilne finansowanie wzrostu na kolejne lata, bo gdyby tego nie zrobili pewnie tak jak fota musieliby zwijać sprzedaż, żeby uwolnić środki z kapitału obrotowego.

5. z tego co czytałem, wcześniejszy dyr. finansowy został prezesem polskiej grupy energetycznej, tj. jednej z najwiekszych i najbardziej dochodowych firm w polsce. w jednym wywiadzie bardzo pozytywnie wypowiadał się jednak o ic i jego prezesie.
    widać też, że nastąpiło tam płynne przejęcie obowiązków przez innego dlugoletniego członka zarządu, który moim zdaniem bardzo kompetetnie się wypowiada w prasie, tv i jak widać zakończył sukcesem refinansowanie długu.

6. co do dywidendy, to bardzo nierozsądnym i ryzykownym byłoby gdyby ją wypłacili przed refinansowaniem długu. mógłby to być bowiem sygnał psychologiczny dla banków, że akcjoanriusze i jednocześnie zarzadzający firmą wycofują z niej kasę. banki tego bardzo nie lubią i zmniejsza to ich skłonność do zaangażowań kredytowych.
  • Re: Intercars - 480 mln kredytu na 2 lata przy tak wysokim lewarze!!! Autor: ~bob [79.185.208.*]
    Nie chcę już uczestniczyć w dyskusji z zaślepionym pracownikiem IC bo cały czas obraca się w tych samych zgranych frazesach ale pragnę zauważyć jak kadra IC ucieka z tonącego okrętu (nie mówię że to szczury ale samo się nasuwa porównanie) Nawet oni już nie wierzą w tę firmę i trzeba to uszanować ale też i brać przykład i sprzedawać.
    bobie,

znowu zabłądziłeś na forum i piszesz o focie w wątkach ic?

aż tak źle u was? toniecie?

a jeżeli jednak masz na myśli ic, i jeżeli te same osoby z zarządu co sprzedały pakiety do końca 2009 nabędą nowe akcje (co zgodnie z komunikatem powinno nastąpić) to bedziesz wtedy rekomendował zakup akcji?
  • Re: Intercars - 480 mln kredytu na 2 lata przy tak wysokim lewarze!!! Autor: ~Bogdan [79.162.252.*]
    IC to jeden wielki shit! ceny dla stalych klientow codziennie inne, zamawiasz jednego dnia swiezo po aktualizacji, chlopaki ida zaplacic za towar bo juz IC nawet nie raczy sie ruszysc i towar dostarczyc do klienta, trzeba samemu sie pofatygowac przychodzi do placena a tam zamiast 989zl do zaplaty 1300zl tak z dnai na dzień dla stałego klienta ktory kupuje od kilku lat. Coraz bardziej przekonujemy sie do Czesci24.pl przynajmniej z komunikacją nie ma problemu, ceny takie same a nawet i na eksploatacje lepsze.
  • Re: Intercars - 480 mln kredytu na 2 lata przy tak wysokim lewarze!!! Autor: ~leon_pz [79.184.23.*]
    Ładne odleszczanko dzisiaj było.
    buhahahha

Pozdro dla akcjonariuszy
  • Re: Intercars - 480 mln kredytu na 2 lata przy tak wysokim lewarze!!! Autor: ~apq [83.1.168.*]
    Dnia 2009-08-17 o godz. 20:16 ~Bogdan napisał(a):
    > IC to jeden wielki shit! ceny dla stalych klientow
    > codziennie inne, zamawiasz jednego dnia swiezo po
    > aktualizacji, chlopaki ida zaplacic za towar bo juz IC
    > nawet nie raczy sie ruszysc i towar dostarczyc do klienta,
    > trzeba samemu sie pofatygowac przychodzi do placena a tam
    > zamiast 989zl do zaplaty 1300zl tak z dnai na dzień dla
    > stałego klienta ktory kupuje od kilku lat. Coraz bardziej
    > przekonujemy sie do Czesci24.pl przynajmniej z komunikacją
    > nie ma problemu, ceny takie same a nawet i na eksploatacje
    > lepsze.

kolego, reklamę sobie robisz, to chyba nie to forum, tu nikt na częściach się nie zna :))))) no chyba że jeleni szukasz........
  • Re: Intercars - 480 mln kredytu na 2 lata przy tak wysokim lewarze!!! Autor: ~lechu [80.50.128.*]
    Ma z czego spadac !! ale to szulernia wie c moze jeszcze pociagnie do góry a potem ??
  • Re: Intercars - 480 mln kredytu na 2 lata przy tak wysokim lewarze!!! Autor: ~PH [195.128.228.*]
    co za fachowa ocena rynku....
[x]
INTERCARS 1,30% 545,00 2025-11-12 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.