Kochani mam do was pytanie. Jakie jest w tej chwili ryzyko posiadania akcji Kernel? Są praktycznie dwa scenariusze: Pierwszy to wygrane sprawy i pozostanie kernela na giełdzie a drugi to przegrane wszystkie sprawy. I jeżeli drugi przypadek by się sprawdził to kernel ma autostradę do wyjścia z giełdy. Przekracza próg 95 % i następuje wykup przymusowy. I tutaj zaczynają się schody. W przypadku zakończenia wojny logicznym jest to że wycena nie będzie na poziomie 13 Pln tak jak to jest w chwili obecnej. I dlatego teraz pytam się czy istnieją jakieś inne ryzyka oprócz oczywiście eskalacji wojny. Jeżeli odjać od tego manipulacje na kursie posiadając w tej chwili akcje kernela praktycznie nic nie tracę a zyskać można dużo wiecej ? Czy dobrze myślę ?
Dobrze myślisz. W zasadzie wojna to tutaj od początku była głównym ryzykiem. W najgorszym wypadku nastąpi wykup przymusowy. To z kolei otworzy dalsze furtki na walkę o lepszą cenę ale to już po squezze oucie. A opinie misia nie bierz bo poważnie bo to pacynka forumowa.
Haha tak tak słuchaj tylko chłopaków oni od roku co tydzień wymyślają powody do wzrostów od roku piszą o 70 100 a ostatnio to już 200 zł za sztukę a wojna to tu się kończy co dzień hahah.pozdro
Mikolosz planowane zdjęcie z giełdy jest i blokowane przez GPW.Jeżeli dominujący akcjonariusz nie zmieni swojego podejścia a chyba tego nie chce zrobić będzie trzymany w klinczu prawnym bo kolejne sądy są prawie pewne. Ryzyko posiadania akcji jest a zwłaszcza Ukraińskich. Z ryzykiem jest jednak tak , że im mocniej ryzykujesz tym więcej możesz ugrać. Jeśli masz akcje to je zakop. Misia nie słuchaj to fircyk w spodenkach.
Jeżeli mniejszościowi wygrają z Kernelem w sądzie, tzn. emisja zostanie cofnięta to sytuacja w spółce będzie wyglądać tak, że będzie Verewski będzie miał ~75% a resztę mniejszościowi. Problem polega na tym, że w takiej sytuacji nie ma szansy na rynkową wycenę spółki na giełdzie bazując na wynikach finansowych i perspektywach biznesowych. Zakładam bardzo dużą obniżkę ceny ze względu na "problematyczny akcjonariat" w postaci Verewskiego. No bo kto by chciał wchodzić w biznes z kimś znanym z tego że gotowy jest wykorzystać najpodlejsze machlojki, a być może nawet łamać prawo z czystej chciwości. Ciężko mi sobie wyobrazić że po skończonej wojnie nagle wejdą tutaj jakieś TFI. W każdej jednej firmie audytorskiej Kernel będzie miał najwyższy poziom ryzyka, i chyba tylko PWC będzie gotowe robić z nimi dalej interesy. To zdecydowanie odbije się negatywnie na wycenie spółki. Ja widzę trzeci scenariusz, najuczciwszy (chyba) dla obu stron: - Kernel przegrywa w sądzie, ale schodzi z giełdy. Biorąc pod uwagę już i teraz tragiczną reputację Kernela, do tego ryzyko przyszłych "nieporozumień" z mniejszościowymi, sąd powinien "uwolnić akcjonariuszy od toksycznego aktywa". Tj, wymusić na spółce buyback wszystkich akcji po cenie wyznaczonej przez niezależnego analityka. Wtedy i Verewski, i mniejszościowi będą zadowoleni. Niestety, z moim riserczem i słabą znajomością francuskiego i dyrektyw UE nie jestem pewny czy sąd w Luksemburgu ma do tego prawo. Czytałem o przypadkach sądowych w USA, Kanadzie, UK i Australli gdzie sądy zmuszały spółki do buybacków po stwierdzeniu tz. "shareholder oppression", pod którego definicję chyba podpadamy. Ciekawe jest również to, że Kernel znowu nie wypłacił dywidendy (a przecież Verewski dostałby ~94% wypłaty), tylko cały zysk przeniósł do "legal reserve". Może oni też zakładają że będzie buyback?
Nie do końca zgadzam się złym co piszesz. Niby dlaczego ma być obniżka ceny? Kto będzie wywalał?Drobni ze stratą? Wawerski jeżeli przegra w sądzie będzie miał dużo dużo wyższa średnia od obecnej! Mało tego jemu zależy na skupowaniu a nie sprzedawaniu. Zgodzę się z tym , że spółdzielnia nie będzie wchodzić po ostatnim numerze jaki wykręcił z wezwaniem. Ale coś czuję, że OFE jeszcze zawalczą w sądach!
Nie miałem na myśli obniżki względem obecnej ceny. Miałem na myśli wzrost z "ograniczeniem" ze względu na Verewskiego. Powiedzmy, że Kernel finansowo i biznesowo jest warty 70zł (strzelam). Z Verewskim na pokładzie nigdy nie osiągnie tej ceny.
Sypać wiecznie nie beda akcjami aby zatrzymać wzrosty. Nadejdzie kiedyś taki dzień że skonczą się akcje do sypiania. W tej chwili już nie wiadomo skąd pochodzą akcje wyrzucane w rynek. W ciągu roku dokonałem nawet spore zakupy i cały czas ten s scenariusz wszystko jest sprytnie zasypywane śmieciowymi zleceniami.
Jeżeli emisje zostałyby cofnięte i reszta spraw wygrana to zapewne fundusze by powrociły. Przy pieniądzu nie ma sentymentów chociaż tak jak piszesz jakieś czerwone lampki by były. Scenariuszów tutaj jest wiele. Ale jedno jest pewne w przypadku zakończenia wojny te 13 PLN będzie już wspomnieniem. Nikt nie podpisze się pod tak niską wyceną. W przypadku zaniżonych cen wykupów itp posypie się lawina pozwów. Jestem w stanie sobie wyobrazić że wiele kancelarii by się podjęło tematu. Także scenariuszów jest tutaj jeszcze wiele.
A co jeżeli Kernel stwierdzi że jednak porzuca delisting na czas nieokreślony ? Tutaj scenariuszów jest dużo. Kluczowe są sprawy w sądzie. Myślę że przy dobrych wyrokach ktoś się jednak pokusi o te akcje bo mimo wszystko to jest łakomy kąsek po zakończeniu wojny
a co jesli nie? zacznij troche myslec. ofe nie wejda w kernela z ryzykiem delistingu. i tak juz wtopili, wchodzenie drugi raz do tej samej rzeki zeby dostac po dupie to narazanie sie na zarzuty.
glupio czasem kolber gadasz i robisz tylko pozywke dla takieo misia. jakbyscie nie nagiania na sukcesy i 100zl tylko siedzieli cicho na tylku to i misio nie mialby co robic
A co jesli nie? po to zaczynał wszystko zeby tanio skupic. OFE nie wejdą znowu w kernela bo juz raz po tylku dostaly i zarzadzajacy narazali by sie na zarzuty jakby znowu stracili hajs.
przez gl-upie gadania tworzycie tlyko pozywke dla misia
Ja nigdy tutaj nie pisałem o 100 PLN i wcale nie naganiam tutaj. Bo ta cena obecnie jest dla mnie nie realna.Kazdy wie w jakiej sytuacji tutaj jesteśmy. Papier niepewny i dużo scenariuszów w grze. Ale fakty są takie że będzie musiał jakoś to rozwiązać aby zejść z giełdy. A sytuacja się skomplikuje jeszcze bardziej w przypadku korzystnych wyroków dla nas.
Dnia 2025-01-07 o godz. 13:34 ~Kolber napisał(a): > A myślisz ze nie czyta ?
Czyta tylko raporty.
Liczę ,że politycy w dobie protestujących rolników zaczną nagłaśniać problemy nieuczciwej konkurencji zza Buga. Ile w Ukrainie jest produkcji Ukraińskiej? Kilku cwaniaków kiwa masy.
Mijasz się z prawdą jak już to od ponad roku i dwa razy byliśmy bardzo blisko a cały czas jesteśmy dużo bliżej 7.50 niż 70 czy 100 już nie wspominając o 200 zł tak że nie sraj zarem
A tak na marginesie właśnie ten który miał zakończyć wojnę w 24 h powiedziała że wojna nie skończy się wcześniej jaka za 6 miesięcy hahaha czyli ten tego siedź dalej i trać czasu
No i misio mamy coś jednak wspólnego. Oboje siedzimy na forum i tyle wspólnego?
Giełda to gra założeń Ty zakładasz że cwaniactwo popłaca a my odwrotnie!
Trump stwierdził, że chciałby spotkać się z Władimirem Putinem jak najszybciej i wyraził frustrację, że nie może tego zrobić jeszcze przed początkiem swojej drugiej prezydentury. Dodał, że ma nadzieję, że uda się mu doprowadzić do zakończenia wojny "na długo przed upływem połowy roku", zaznaczając, że obie strony ponoszą dotkliwe straty.
Mentalności nie zmienisz oni muszą dostać tęgie baty aby zrozumieć. Liczę na polityków, że się więcej będą udzielać i nagłaśniać jakie Ukraińskie rolnictwo jest tak naprawdę Ukraińskie!!
Pierwszy pakiet mam od 2021r. Po wybuchu wojny zacząłem uśredniać. Teraz mam średnią cenę 10.50. Od tamtego czasu jestem na bieżąco z Kernelem. Raporty, walne, uchwała emisji, decyzja o delistingu, sprzedaż ziemii, pozwy od Rzeszotarskiego i Bojko, komunikaty od OFE, wywiad z Jastrzębskim (z KNFu), wywiady verewskiego i jewgeniejem w ukraińskim forbsie i parkiecie. Trochę tego się nazbierało. Jedyne do czego nie dotarłem to treści pozwów i dokumentów dot. przebiegu rozpraw
Kupowałem znacznie wcześniej od kolegi. Uśredniłem się mocno , akcji od 7 do 10 było sporo na S i można było brac do woli i też tak robiłem. Co do stanu wiedzy gratuluje. Gramy w tej samej drużynie!!
Misio miałeś nie pisać na tym forum zgodnie ze swoją deklaracją. Od października prorokujesz 7,50 .Jesteś zbyt mało wiarygodny do zwracania komukolwiek uwagi na tym forum. Spaliłeś nick chłopaku hehe
Tak kolejne proroctwo , że świeżakiem. Misio świeżakiem na tym papierze dostawał dywidendę kilkukrotnie. Mało tego historia się powtórzy! I po makale. Hehe