• Ubrani w akcje. Autor: ~Seal [37.248.173.*]
    No to nieźle dzisiaj ubrali ulice w te g.wno
  • Re: Ubrani w akcje. Autor: ~MYTH [83.11.61.*]
    Będzie obfite odreagowanie.
  • Re: Ubrani w akcje. Autor: ~Seal [37.248.173.*]
    -15% i 30 tys na podaży i tu ma być odreagowanie?
  • Re: Ubrani w akcje. Autor: ~jan23 [83.28.193.*]
    Dokupisz po 10 złotych
  • Re: Ubrani w akcje. Autor: ~aa [31.182.252.*]
    Możesz sobie pomarzyć.
  • Re: Ubrani w akcje. Autor: ~aa [31.182.252.*]
    A co to jest 30 k akcji? To pryszcz. Chcą od drobnych odkupić po taniości.
  • Re: Ubrani w akcje. Autor: ~Seal [37.248.171.*]
    30 tysięcy zrobi kolejne -10% bo jak narazie to nawet i na tyle nie bylo chętnych.
  • Re: Ubrani w akcje. Autor: ~Ja [37.30.48.*]
    Pożyjemy zobaczymy. Było 5 k. na kupnie. Nagle je zdjeto. Komuś było to na rękę.
  • Re: Ubrani w akcje. Autor: ~Sokole_Oko [95.160.156.*]
    Dostałem powiadomienie na mobilny komputer o wynikach GPW w dniu 20.12.2024 r., w którym rzucał się w oczy 15% spadek na Mennicy. Czytam forum Mennicy i widzę całą masę teorii spiskowych typu:
    - "ubrani w akcje - w to g....", "Robią stratę pod podatki." ,
    - "Od nowego roku wchodzą w życie nowe przepisy VAT-owskie, które w praktyce mogą zdziesiątkować polski rynek srebra inwestycyjnego. Dzięki polskiemu rządowi po srebrne monety znów będziemy jeździć do Berlina." i "Pod to spada. Niczego dobrego po pachołku niemieckim tussku nie można się spodziewać. (moje podkreślenie)", - "Zaostrza się druga wojna o MLT".
    Jak widać można opowiadać i snuć różne teorie spiskowe wg zasady: "nie ważne co zrobimy wszystko da się uzasadnić".

Można zadać pytanie dlaczego nie mówi się o faktach. A fakty są następujące:
    1/ WZA uchwaliło skup 10 mln akcji własnych Spółki po nie więcej niż 22 zł. i przeznaczyło na ten cel 220 mln zł z kapitału zapasowego
    (UWAGA: 220 mln to ni mniej ni więcej jak 4 zł/1 akcję dywidendy).
    2/ Jak wynika z komunikatu https://www.bankier.pl/wiadomosc/MENNICA-Realizacja-programu-skupu-akcji-wlasnych-8865266.html
    do 20.12.2024 r. skupiła 47.229 szt. akcji i wydała na ten cel ponad 1 mln zł.
    W tym w tygodniu 16 - 20.12.br przy łącznych obrotach wynoszących prawie 50 tys. szt. Mennica skupiła 1.237 szt. akcji po średniej
    cenie 21,26 zł.
     Ktoś komuś sprawił świąteczny prezent Świętego Mikołaja. Kto, komu dowiemy się wcześniej, czy później.
    3/ Te wszystkie teorie spiskowe oraz sprawa Mennicy Towers są znane od lat i nie uzasadniają de fakto "puszczenia" tematu skupu w
    dniu 20.12.2024r. przez Mennicę S.A.
    Pytanie czy skup akcji własnych jest skupem, czy zasłoną ciemnej chmury? Jaki jest faktyczny cel uchwalonego przez WZA skupu akcji własnych?
    Czy w roku 2025 akcjonariusze Mennicy S.A. nie otrzymają jeszcze lepszego prezentu Świątecznego od Świętego Mikołaja?

Sokole Oko
  • Re: Ubrani w akcje. Autor: ~re [193.143.75.*]
    nie wiem jak wy, ale ja biore za wszystko jutro w tej cenie. To przecież przecena jakich mało. Nawet jakbym miał rok czekać
  • Re: Ubrani w akcje. Autor: koelo [37.248.171.*]
    Trzymam za słowo;)
    Ciemnej chmury? Tzn że czeka nas jakiś trup z szafy?
    Tak poza tym to dziwnie to wszystko wygląda. Jeszcze kilka sesji temu wygladało na wykresie że wybije do góry a po 3 sesjach mamy zjazd 20% i to bez żadnej złej informacji ze spółki. Wyniki dobre. A tu taki zjazd.
    To wszystko są gierki głównego akcjonariusza, który chce jak najtaniej wyrwać od mniejszościowych akcjonariuszy akcje MNC za pieniądze spółki. Nigdy dotąd żadna spółka nie robiła skupu akcji własnych przez okres 2 lat. A może chodzi tu nie o skup a odkup akcji od wybranych - mechanizm jest prosty: sprzedam spółce po 22, załamię kurs i będę kupował po 17. I tak w kółko przez 2 lata.
    Inny opłakany w skutkach deal głównego akcjonariusza to współpraca z niejakim C.Jarząbkiem przy budowie MLT, żenada, albo ukryte cele. Ciekawe jakie ;)
    Skoro tak jest to pies z kulawą nogą nie zainteresuje się Mennicą. Narazie to chyba ten papier jest spalony. A co na to wszystko NN PZU i Generali? Czy oni nie mają nic do powiedzenia? Szkoda bo wyniki dobre a spółka tania.
    Co się mu dziwisz. Za mało ma.
    Równie dobrze, uważającemu się za najmądrzejszego na kuli ziemskiej i nie tylko, sytuacja na MNC może się wymknąć spod kontroli. Podobnie było na Newagu, gdzie chciał skupować po 18 i dostał figę z makiem, a kurs ruszył do 40 PLN. Tu powtórzył się Jarząbkowy sukces ;)))
  • Re: Ubrani w akcje. Autor: ~jan23 [83.28.191.*]
    Bądź chciwy, gdy inni się boją. Bój się, gdy inni są chciwi
  • Re: Ubrani w akcje. Autor: ~Inho [172.225.41.*]
    Papier nie ma żadnych sił aby przebić 19, a chwilę temu nie było chętnych aby sprzedawać poniżej 21..
    "Ktoś" o to dba.
  • Re: Ubrani w akcje. Autor: ~Inho [172.226.62.*]
    Dobra, przebiliśmy 19.
[x]
MENNICA 1,42% 35,80 2025-12-02 16:45:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.