• TFI Quercus dalej zwiększył o >44tys. akcji zaangażowanie Autor: ~Klim [89.64.68.*]
    Informacje m.in. na stooq jako zbiorcze.
    A to tylko spośród podmiotów, które muszą cyklicznie raportować publicznie. Inne nie muszą :)
  • Re: TFI Quercus dalej zwiększył o >44tys. akcji zaangażowanie Autor: ~Potek [78.31.92.*]
    CO im zostało uśredniają
  • Re: TFI Quercus dalej zwiększył o >44tys. akcji zaangażowanie Autor: ~Klim [89.64.68.*]
    Eeee tam. Po prostu jak są okazje do zebrania wolumenów to instytucje typu TFI czy inne prywatne podmioty (osoby prywatne czy spółki inwestujące w akcje) skupują. Tylko TFI muszą to kwartalnie publikować inni nie muszą :))

Oni się nie bawią, żeby kupić kilka tysięcy akcji i potem sprzedać 3-4zł wyżej i jarać się zarobkiem na forum rzędu 5-10tys. pln jak pociąg jedzie dalej.
    Oni nie ustawiają SL na takich spółkach bo by wyczyścili arkusz.
    Oni jak było 20-30 to sprzedawali. Tak, w tak dużym zakresie cenowym rozprowadzali akcje bo dużych wolumenów się nie da inaczej na mniejszych spółkach.
    Oni jak jest poniżej 12zł to kupują, ba nawet to co kupili sami wrzucają w rynek, żeby móc jeszcze więcej kupić od wypłochów (na SUNEX nie ma krótkiej sprzedaży sensu stricte,) żeby potem jak już uzbierają odpowiednie wolumeny sprzedać za 1-3lata za ok 25-35zł.
    Tak dokładnie wtedy kiedy inni obserwatorzy choćby tutejsi forumowi będą czekali na kilkanaście różnych sygnałów, na poprawy, na słońce na niebie, jak uzbierają już wszystkie pewniki itd. i jak już one będą to zaczną kupować. Ci pierwsi więksi zaczną wówczas już wychodzenie :)

Klasyka gatunku. Tak było, jest i będzie.Lud jest niewyuczalny. Kupuje wysoko, sprzedaje nisko. Zamiast robić dokładnie odwrotnie.
    Oni wystarczy, że jeden z nich już będzie miał wolumenowy fit i zacznie odkręcać to pozostali więksi to zrozumieją i przyspieszą zakupy, i będzie pierwszy dźwigar, potem przeładowanie i drugi dźwigar. Do tego wejdą drobni forumowi i inni i pójdzie po drodze będą trochę podsycane w odpowiednich momentach przez tych większych.

Obserwujcie spółki latami i będziecie wiedzieć, że akcji spółek nie kupujemy na górkach tylko w okolicy dołków. Róbcie to transzami. Nie myślcie nigdy o szybkich zarobkach i wzbogacaniu się bo to na manowce sprowadzi. Pieniądz lubi spokój. Wyczuwajcie co robią więksi z mojego wpisu, róbcie to co oni i potem cieszcie się zarobkami. Nie bądźcie zachłanni i nie wyobrażajcie sobie 100-200% w miesiąc. Jak zrobicie solidne 100-200 czy 300% w 2-3lata to będziecie szczęśliwi.
  • Re: TFI Quercus dalej zwiększył o >44tys. akcji zaangażowanie Autor: ~Klim [89.64.66.*]
    https://www.sunex.pl/aktualnosci/nowoczesna-technologia-w-zabytkowej-hali-sunex-rozszerza-produkcje.html
    :)
    To jest właśnie budowanie firmy latami, konsekwentnie transformowanie samej siebie i powiększanie skali produkcji i asortymentu produktów i nowych technologii. Jest ciągły głód nowoczesnych rozwiązań. Dlatego inwestorzy instytucjonalni i prywatne podmioty zwiększają swoje zaangażowania nawet w mniej płynnych spółkach bo kupują wartość, solidność i nieustający rozwój. Nie bawią się w skakanie i łapanie kilku złotych. Zbierają na niższych poziomach dłuższy czas i budują pakiety na dobrych spółkach. A pieniądz lubi ciszę, na spokojnie zgromadzić jak taniutko oddają.
  • Re: TFI Quercus dalej zwiększył o >44tys. akcji zaangażowanie Autor: ~młodyleszcz [37.30.14.*]
    Kupują i kupują, a kurs coraz niższy.
    Więc nie kupują, a sprzedają, a wy ściemniacie.
    Swoją drogą to dziwne, że oze to jest taka wtopa.
  • Re: TFI Quercus dalej zwiększył o >44tys. akcji zaangażowanie Autor: ~Klim [89.64.67.*]
    Dnia 2024-12-05 o godz. 20:13 ~młodyleszcz napisał(a):
    > Kupują i kupują, a kurs coraz niższy.
    > > Więc nie kupują, a sprzedają, a wy ściemniacie.
    > > Swoją drogą to dziwne, że oze to jest taka wtopa.

Niczego nie ściemniam.
    Zobacz sobie choćby na stooq.pl akcjonariat.

Te dodatkowe +44199 akcji, które nabyli są też widoczne w ich raporcie kwartalnym QUERCUS MULTISTRATEGY FUNDUSZ INWESTYCYJNY ZAMKNIĘTY.

Może wątpisz w prawdziwość sprawozdań i raportów funduszy? :)

Przeczytaj mój wpis wyżej to się bardziej połapiesz o co chodzi.
  • Re: TFI Quercus dalej zwiększył o >44tys. akcji zaangażowanie Autor: ~Klim [89.64.67.*]
    Jak inwestujesz w jakieś firmy to poza zbadaniem rynku na kolejne kilka lat, poza zbadaniem działania operacyjnego i zdolności spółki, poza zagłębieniem się w plany rozwojowe spółki, poza zbadaniem finansów spółki to jedną z czynności jest obserwacja cykliczna akcjonariatu.

Jak to zrobić? Ano, musisz się co jakiś przegrzebać przez raporty kwartalne i sprawozdania funduszy (oj trochę tego jest :) ) oczywiście uwzględniając też FIZy (nie tylko same FIO) - tam masz faktyczne dane źródłowe czyli pewne i będziesz wiedział jak przedstawia się ta część akcjonariatu. Ale to tylko ta część publiczna, która ma obowiązek raportować. Ponad nią jest część prywatna - osoby prywatne i różne spółki.

Dlatego jak jesteś inwestorem to pewnie masz jakieś grono innych inwestorów, z którymi się wymieniasz różnymi informacjami, pogadaj czy są w akcjonariacie danej spółki. Czasem przy okazji rozmów, jakiś publicznych zgromadzeń czy to w realu czy w necie też się natkniesz na jakieś info (te z dystansem ale zawsze jakieś proxy).

Ja tak robię i jestem w stanie oszacować ile % jest realnego FF :) i conieco przewidzieć po ruchach w arkuszu :)

• Re: TFI Quercus dalej zwiększył o >44tys. akcji zaangażowanie Autor: ~komel [89.64.59.*]

zebrał z rynku
    Dnia 2024-12-10 o godz. 07:56 ~komel napisał(a):
    >
    > zebrał z rynku

Tak. Zarówno podmioty publiczne (publikujące) jak i prywatne. Dobre to.
  • Re: TFI Quercus dalej zwiększył o >44tys. akcji zaangażowanie Autor: ~Gosia [31.0.91.*]
    To ile go, tego realnego jest wg ciebie?
    Ja się zastanawiam czy ktoś celowo nie uwala ff, aby przejąć freefloat i wycofać spółkę z giełdy. Cwaniaki wyciągnęły od drobnicy marzycieli co się da i teraz za bezcen się zwijają.
  • Re: TFI Quercus dalej zwiększył o >44tys. akcji zaangażowanie Autor: ~Major [37.30.38.*]
    Dla leni można też sobie sprawdzić na Simply Wallstreet stan akcjonariatu. Tylko trzeba uważać, że nie zawsze jest aktualny, do tego często może się zdarzyć nazwa spółki rejestrowej gdzieś za granicą, a nie polski odpowiednik funduszy "matki". Ostrożność wskazana jak na każdym portalu internetowym bo błędów wszędzie mnóstwo.
    No i też nie wszyscy akcjonariusze tam będą. Zdecydowanie lepiej jak piszecie poświęcić trochę czasu i samemu przejść przez raporty FIZ i FIO.

Jakby co to ja ze wspólnikiem mamy ok 35.000 i nie traktujcie tego jako free float :)

Zorganizujmy spotkanie inwestorów :)
  • Re: TFI Quercus dalej zwiększył o >44tys. akcji zaangażowanie Autor: ~Sceptyk_Praktyk [78.9.72.*]
    Ohoho! Znów ma się tu pojawić spółdzielnia o nazwie Grupa_SNX czy jakoś tak? To ja zamiast równoważyć udziały w swoim portfelu podziękuję, powiedzcie tylko kiedy startujecie. Od spólek w których pojawiają się takie Grupy -ticker lepiej trzymać się z daleka ...
    Dnia 2024-12-13 o godz. 16:31 ~Major napisał(a):
    > Dla leni można też sobie sprawdzić na Simply Wallstreet stan akcjonariatu. Tylko trzeba uważać, że nie zawsze jest aktualny, do tego często może się zdarzyć nazwa spółki rejestrowej gdzieś za granicą, a nie polski odpowiednik funduszy "matki". Ostrożność wskazana jak na każdym portalu internetowym bo błędów wszędzie mnóstwo.
    > No i też nie wszyscy akcjonariusze tam będą. Zdecydowanie lepiej jak piszecie poświęcić trochę czasu i samemu przejść przez raporty FIZ i FIO.
    >
    > Jakby co to ja ze wspólnikiem mamy ok 35.000 i nie traktujcie tego jako free float :)
    >
    > Zorganizujmy spotkanie inwestorów :)

Jestem za :) Zawsze pozna się kolejnych inwestorów, doświadczenie, a przy konkretnej spółce jeszcze lepiej zwymiaruje free float o kolejne osoby-podmioty.
    Może jakoś na wczesną wiosnę już po feriach zimowych.
    Dnia 2024-12-10 o godz. 15:06 ~Gosia napisał(a):
    > To ile go, tego realnego jest wg ciebie?
    > > Ja się zastanawiam czy ktoś celowo nie uwala ff, aby przejąć freefloat i wycofać spółkę z giełdy. Cwaniaki wyciągnęły od drobnicy marzycieli co się da i teraz za bezcen się zwijają.

Niedużo. Przejrzyj sobie wszystkie raporty FIZ i FIO wszystkich funduszy działających w Polsce i będziesz miała populacje publicznych podmiotów. Do tego popytaj swoich znajomych inwestorów jeśli są inwestorami, a nie skoczkami. Może na jakiś grupach inwestycyjnych popytaj, zawsze jakiś inwestor się znajdzie. I już będziesz miała jakąś wiedzę. Ja tak robię na spółkach.
  • Re: TFI Quercus dalej zwiększył o >44tys. akcji zaangażowanie Autor: ~Masz_Globusa [31.0.0.*]
    Oni nie muszą się bawić ....
    ONI NIE BAWIĄ SIĘ W TO WCALE.
    Nikt nie chce kupować drobiazgów, z których musiałby się rozliczać potem i je raportować. Zawracanie gitary - cały freefloat wart raptem max. 50-60 mln.
    A zakupów rzędu kilkuset tysięcy sztuk, czy za symboliczny milion, z tego co widzę, to od miesięcy nie widać.
    Warzywniak i mrzonki nabitych "w pąpę".
    Te parę tysi dziennie to mają być te twoje TFU, FIU FIU czy jak im tam?
  • Re: TFI Quercus dalej zwiększył o >44tys. akcji zaangażowanie Autor: ~Klim [89.64.68.*]
    Zamiast głupowate przytyki to po prostu to po prostu zadaj sobie trud i spójrz na raporty funduszy FIZ i FIO i będziesz wiedział, że to nie kilka tysięcy tylko po kilkadziesiąt lub kilkaset. A to jak pisałem tylko publiczne podmioty, tylko one muszą raportować regularnie. Inni nie...

• Re: TFI Quercus dalej zwiększył o >44tys. akcji zaangażowanie Autor: ~Maks [195.117.198.*]
    Ja też zwiększyłem i właśnie przekroczyłem 8k :) Jak się pojawia gotówka to dokupuję. Po palutku, małymi łyżeczkami, a pakiecik się zbierze. value makes money every time everywhere.
[x]
SUNEX -0,24% 4,17 2025-12-02 11:06:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.