• Przyszłość spółki. Autor: ~Heh [89.64.53.*]
    Często na forum padają porównania spółki do Synektika, więc chciałem wspomnieć o kilku kwestiach. Sprzedaż robota medycznego, tym bardziej spoza UE, jest obwarowana wieloma warunkami formalnymi które trzeba spełnić, nie wspominając już o szkoleniu personelu. Pamiętam co było na Synektiku kiedy chodził poniżej 20 zł przy minimalnych obrotach. Wielu ludzi marudziło że nic się nie dzieje, niema dochodów. Po rzadkim espi o sprzedaży Da Vinci czasami kurs potrafił spadać gdyż zmęczeni akcjonariusze traktowali to jako okazję do wyjścia z papieru. Tutaj może być podobnie, tym bardziej że do sprzedaży daleko, może nastąpić sytuacja że kurs zleci do 4-5 zł i większość będzie marudzić o to i tamto. W skrajnych okolicznościach, jak to na giełdzie, może być i tak że nic z tego nie wyjdzie. Biorąc jednak pod uwagę jaki tu jest potencjał wzrostu i że w ciągu kilku lat może urosnąć nawet 20 krotnie a może i więcej, ja zostaje na longa. Nie chcę mi się bronić tego co napisałem nie naganiam, tylko napisałem swoje zdanie.
  • Re: Przyszłość spółki. Autor: ~Value [87.205.176.*]
    Podobnie jak SNT poniżej 20 zł., spółka z kategorii lepiej mieć niż nie mieć :) Jeśli będzie okazja żeby dokupić niżej to super, natomiast obserwując codziennie notowania w tym roku, chyba można pomarzyć o sporych ilościach w dużo niższych cenach. Patrząc na sekwencje wydarzeń w spółce w korelacji z zachowaniem się akcjonariatu większościowego i perspektywami (zbliżające się wyniki i ESPI o sprzedaży sprzętu) to raczej jestem sobie w stanie wyobrazić pogoń za ceną i płynnością kupujących, niż zdecydowaną pokaż ugruntowanego akcjonariatu. Doskonale widać z przepływu zleceń i ustawienia codziennej gry, że od kilku miesiecy mamy do czynienia z jedna wielka akumulacją. W perspektywie czasu może się okazać ze nie będzie miało większego czy kupimy po 6 czy po 8, ponieważ cena bez problemu może w tym cyklu wzrostowym osiągnąć nawet ponad 50 zł. Dlaczego aż tak wysoko ? Odpowiedz jest prosta. Jeśli ktoś analizuje złożone ratio: akcjonariat / FF / kapita / perspektywy / story do rozegrania, to bardzo mało jest spółek które spełniają podobne parametry podatności na hiperboliczny ruch.
  • Re: Przyszłość spółki. Autor: ~Jj [185.179.58.*]
    W synetkik też 2 lata temu czy nawet na początku 2023 nie wierzyl nikt. kpo .być może tutaj coś firmie skapnie z tortu..
  • Alcjonariat Autor: ~Stefa [51.195.200.*]
    A czy ktoś może mi wytłumaczyć o co chodziło z Panem L dlaczego on tak się tych akcji pozbywał w sumie za bezcen z dzisiejszej perspektywy ..czy to chodziło o jakis ko flirt miedzy nim a Panem M bo tego nie rozumiem. Ewidentnie wygląda że dobre espi się pojawiły po jego wyjściu ze spółki

Co do kwestii wzrostów jest pytanie o to jak długa jest droga oczekiwania na wszystkie sprawy formalne oraz ewentualnie potężne cła. Pytanie też czy w międzyczasie chinski producent nie znajdzie poważniejszego partnera z całym szacunkiem dla MSM ale z ich strony to trochę pewna desperacja ale dla nas szansa.

Bo tu ani nie ma milionów na otwieranie fabryki nie wiem jak to ma w praktyce wyglądać czy tk ma być składanie komponentów czy w jakiś stopniu produkcja od podstaw

Czy edzie emisja dla Chińczyków żeby była kasa na produkcję jak udowodnić ze to firma produkuje tu w Europie a nie składamy z podzespołów chińskich

Ja jestem optymistą ale też uważam że jeszcze za wcześniej na wzrosty x 5 x 20 na razie jest za dużo niewiadomych żeby ktoś brał za 25 zł za sztukę a co do raportu będzie pewnie pozytywny ale szału nie będzie zobaczymy
  • Re: Alcjonariat Autor: ~Wojciech [37.109.166.*]
    Szykuje się nie zła wojna celna z Chinami dla całej Europy i stanów, więc może nie być tak różowo z umowami. Budowę fabryk aut w Europie już wstrzymali chińczycy
  • Re: Alcjonariat Autor: ~Kkk [46.112.114.*]
    https://www.isbzdrowie.pl/2021/07/massmedica-zawarla-umowe-z-chinskim-producentem-implantow-ortopedycznych/

To nie jest firma krzak :) więc pewno mają odpowiednie certyfikaty itp
  • Re: Przyszłość spółki. Autor: ~Radek [37.31.146.*]
    Coś czuję, że raport będzie kiepski...
  • Re: Przyszłość spółki. Autor: ~dd [163.116.189.*]
    wszyscy na crypto ?
  • Re: Przyszłość spółki. Autor: ~max [89.228.98.*]
    jakis sypacz sie pojawił na spółce
  • Re: Przyszłość spółki. Autor: ~Value [87.205.176.*]
    Tylko się cieszyć, bo już ciężko było coś kupić w dobrej cenie :)
  • Re: Przyszłość spółki. Autor: ~Master [31.60.105.*]
    Porównanie obu spółek już jest nagananiem. Massmedica prócz branży nie ma nic wspólnego z Synektikiem nawet tym z początku swojej drogi i nigdy nie osiągnie jego sukcesu.
    Co nie zmienia faktu, że ryzyko do ewentualnej nagrody może być tutaj atrakcyjne.
  • Re: Przyszłość spółki. Autor: ~aaaa [79.185.127.*]
    Chyba mało kto zauważył, ale projekt Opracowanie innowacyjnego mechaniczno-grawitacyjnego zestawu TOP (TILT-
    ORIENTATION-POSITION) do zastosowania w operacjach endoprotezoplastyki
    stawu biodrowego.został zakwalifikowany do II etapu oceny w ramach Ścieżki Smart. Kwoty nie podają na razie.
  • Re: Przyszłość spółki. Autor: ~Radek [37.31.59.*]
    I jakie wnioski z tego?
  • Re: Przyszłość spółki. Autor: ~aaaa [5.173.16.*]
    Pokazuje co mają w planach. Chyba że gdzieś to już komunikowali, ale nie widziałem
  • Re: Przyszłość spółki. Autor: ~Radek [37.31.59.*]
    Przydałoby się ESPI. To brzmi jakby było ważne...
  • Re: Przyszłość spółki. Autor: ~Value [31.0.72.*]
    Podasz link ?
  • Re: Przyszłość spółki. Autor: ~Radek [37.31.35.*]
    https://www.parp.gov.pl/storage/grants/documents/743/1.-Regulamin-Pracy-Komisji-Oceny-Projektow---Sciezka-Smart-05_11_2024-.pdf
[x]
MSM 0,00% 4,17 2025-11-28 16:31:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.