>>Teraz narzekaż, że pracownicy w nowych oddziałach to następne wynagrodzenia, amortyzacja itp<<
Zwróciłem tylko na to uwagę, gdyż nowe oddziały są wciąż nierentowne.
>>tylko dlaczego kładziesz taki nacisk na kurs akcji Fast Finance i za każdym razem jak kurs spada<<
Bo znajdzie to odbicie w wynikach za 2Q i 1 półrocze. Przez następne 3 miesiące nie będę pisać o FFI, bo nie ma to znaczenia dla BTG.
>>natomiast na dzien dzisiejszy BGT odnotowuje zysk na tej inwestycji<<
No nie wiem - wynagrodzenie za swoje usługi BTG odebrało w przywileju nabycia akcji FFI po 28 groszy. Przy kursie 30 groszy, jakoś żadnego zysku dopatrzeć się nie mogę.
>>nikt nie wspomniał o umowie z West Real Estate. Dlaczego Ty o niej nie wspomniałeś to jest pytanie<<
Nieprawda, pisałem o niej w swoim czasie.
>>Odnośnie umów franczyzowych, na razie nie ma komunikatów o następnych<<
No właśnie, a pisałeś że wiesz o 15. umowach ( służę cytatem :))
>>No to w końcu jak to jest. Lepiej z franczyzami, czy bez nich<<
Franczyzy są zdecydowanie lepsze od umów o współpracy.
Jednak szczególnie cenne są franczyzy na obszarach, na których Spółka nie ma swoich oddziałów. To chyba oczywiste.
>>Co do kursu, to raz się zakladałeś się, że kurs nie przebije 20 groszy, potem już nie byłeś tego pewny, potem wieszczyłeś wybicie, za kilka tygodni spadek<<
Nieprawda. Nie wieszczyłem wybicia ani spadku - po rzekomym wieszczeniu wybicia. Napisąłem tylko, że 8 groszy jest IMO idealnym momentem na wejście w akcje ( nie precyzowałem wtedy horyzontu dla tej inwestycji ).
Zakład owszem, ciągle jest aktualny.
>>Jak to było z tym raportem, podobno był już gotowy w kwietniu, a teraz okazuje się , ze nie ma go jeszcze na koniec czerwca<<
Umiesz czytać :
"przyczyną nieprzekazania raportu jest opóźnienie w wydaniu opinii z badania rocznego sprawozdania finansowego Spółki przez biegłego rewidenta".
Opinia to nie raport.
>>ale informacje, które otrzymujesz nie są jak widać zbyt sprawdzone <<
Spoko. A tak z ciekawości - które się nie sprawdziły ?
>>a jednak w okresie miesiąca były bodajże 4 umowy franczyzowe<<
Musiałem chyba coś przeoczyć. Szok !!
>>wystarczy porównać wynagrodzenia w innych spółkach New Connect, gdzie czasami stan osobowy jest niższy, a wynagrodzenia większe<<
Zgoda. Btw. czy do wynagrodzeń zaliczasz także Usługi obce ?
>>Zastanawia mnie ta Twoja nagonka na spółkę BTG, bo jest ona aż zbyt intensywna, żeby tego nie zauważyć.
To prawda, że raport rozczarował wszystkich<<
Przeczysz sam sobie - czy tylko tak mi się wydaje ?
>>może dobrze że teraz już nie macha<<
Może. Przekonamy się przy lekturze raportu za 2009 rok.
Ps. Po raz kolejny ferujesz opinie na mój temat, bez podania cytatów. Niestety, przeinaczasz czasem sens, kontekst a nieraz i same moje wypowiedzi.
Spółka z działalności gospodarczej odniosła stratę na którą składały się wysokie koszty usług obcych oraz w zasadzie wynagrodzeń które uplasowały się na nieco niższym poziomie do usług obcych. Zastanawiające jest to dlaczego spółka rozwijająca się ma tylko o 59682,54 zł więcej kosztów usług obcych a niżeli wynagrodzeń? I na czym polega rozwój? Jeżeli Spółka kupuje lokale które adaptuje pod oddziały itp. to usługi obce nie mają tutaj prawa bytu jeżeli chodzi o ich usprawiedliwienie. Tego typu inwestycje znajdą odzwierciedlenie w aktywach a nie w rachunku zysków i strat.
Spółka odniosła zysk na działalności operacyjnej a więc prawdopodobnie dokonała sprzedaży posiadanych środków trwałych, wysoki koszt amortyzacji za 2008 rok mógł by być tutaj usprawiedliwieniem ale z drugiej strony gdzie rozwój?
Suma sumarum Spółka Bluetax jest rentowna a jej zysk globalny brutto to 275753,89. Nie mniej jednak doszukałem się błędu przy podaniu przez Spółkę zysku z działalności gospodarczej in minus. Prawidłowy zysk powinien wynosić 408 669,66 zł.
Jakie mam odczucia? Strata z głównej działalności Spółki została pokryta zyskiem z działalności gospodarczej ale nie widze tutaj powodów do zachwytów. Z drugiej strony brak zwyżki akcji jest powodem postępowania przeciwko Panu W. i z tego tytułu istniejącą możliwością zbycia kolejnych pakietów akcji przez tego Pana.
>>Jeżeli Spółka kupuje lokale<<
Wynajmuje ( czynsz w euro ).
>> istniejącą możliwością zbycia kolejnych pakietów akcji przez tego Pana.<<
Powiedziałbym raczej, że było to powodem zniżki.
Gdyby nie wydarzenia z lutego, kurs prawdopodobnie oscylowałby w przedziale 10-15 groszy, przy śladowych obrotach.
wynajmuje to dlaczego koszty amortyzacji są tak wysokie????
zatem koszty usług obcych są związane z kupnem usług najmu, dzierżawy... a więc jeżeli nic się nie zmieni i w ocenie spółki są to koszty zapadłe więc należy je uznać za koszty stałe które jak wiadomo można zmniejszać... tylko co z rozwojem Spółki? albo inaczej w którym kierunku podąża rozwój Spółki?
Drzemich..wynik finansowy jest tutaj nie istotny... Rozmawiajmy o toczącej się sprawie przeciwko Panu X skoro to jest kością niezgody...
nie zapominaj że rozmawiamy o 5 295 995 sztuk akcji. Skoro dla ciebie to nie znacząca ilość to nie mam pytań bo z tego co mi się wydaje ta rozmowa będzie krążyła do okoła bez porozumienia.... chyba nie zdajesz sobie sprawy z działania efektu barykady przy dodatkowym wsparciu informacji o toczącej się sprawie w przedmiocie szkoda na rzecz Spółki...
w tym przypadku zyski nie mają znaczenia, a jeżeli nie jesteś do tego przekonany to zobacz dzisiejsze notowania.... zero absolutne obrotów!!!!!
Bez przesady, ale nie trzeba było poświęcać mi aż osobnego tematu. Robisz ze mnie idiotę, odpisując ironiczne odpowiedzi, brawo. Ja jestem taki głupi, a spodziewałem się akurat takiej odpowiedzi z Twojej strony a mianowicie lektury raportu za 2009 rok. Nie przeinaczam szanowny kolego Twoich wypowiedzi. Co Ty w tym czasie myślisz, pisząc, to niestety ja już nie wiem, a widocznie co innego myślisz, a co innego piszesz. Tak franczyzobiorców jest 15, sprawdż sobie komunikaty BTG. Tak jak widzę, to wiesz więcej o BTG niż oni sami o sobie wiedzą. To że nowe oddziały nie będą rentowne przez pewien czas trzeba się było spodziewać. Według Ciebie jednak i nigdy nie będą rentowne , skoro ten rok ma być jeszcze gorszy. Wybacz, że nie cytuję Twoich wypowiedzi, ale mam jeszcze inne życie, niż siedzenie całymi dniami i jak się okazuje nocami na forum BTG i uświadamianie innym jaką to beznadziejną spółką jest BTG. Powinni Ci dać medal za taką działalność. Zastanawiam się skąd się biorą tacy ludzie, tak oddani jednej sprawie, musisz naprawdę odczuwać przyjemność w tym co robisz, bo innego wytłumaczenia nie widzę. Obsesja na punkcie BTG, ale czym spowodowana, tylko Ty to wiesz. I jeszcze raz napiszę, że nie jestem aż tak głupi, żebym nie rozumiał sensu Twoich wypowiedzi, mimo że akurat Ty masz o mnie takie zdanie, ale masz do tego zupełne prawo.
a może powód odpisania tutaj jest inny?
mam teorię spiskową...
mianowicie:
13:40 wypowiedź Futrzaka
14:15 atomek pisze:
"Futrzak, wyluzuj Drzemich gra na spadek:)) do czego się przyznał. Jeżeli Drzemich nie potrafi zauważyć zysku, znaczących umów itp. to przemawia przez niego albo pesymizm albo gra na zniżkę... "
14:43 odpowiedź w nowym wątku Drzemicha
było dość czasu, aby zauważyć wypowiedź atomka, dojść do wniosku, że "cholercia, przynałem się i teraz będą mi wypominać", założyć nowy wątek i tam odpisać.
Atomek przypomniał o grze na spadki, więc niby już "po ptokach"; ale zawsze można założyć nowy wątek, a nuż ktoś nie doczyta tamtego...
teoria, choć nieco dziwna, IMHO ma rację bytu
na pewno to lepsze wytłumaczenie niż:
"CHCIAŁEM CI GODNIE ODPISAĆ"
dla uważnych...
w zasadzie dzisiaj dałem dwie wykluczające się wypowiedzi. Z jednej strony mówiłem o zyskach jako o znaczących informacjach a z drugiej strony (w dalszych minutach) o nieznaczących informacjach o zyskach z powodu toczącego się sporu sądowego...
podtrzymuję drugą wersje jako aktualną a Drzemich czy tak czy siak gra na strate...
Tak, i odpisałeś godnie, tak jak potrafisz, ale jesteś w błędzie, że nie na swój temat, bo tu jest sedno sprawy i Twoje zaangażowanie na tym forum. Już wiem dlaczego siedzisz na tym forum cały czas, bo BTG to całe Twoje życie, innego nie masz, i zawsze musisz postawić na swoim, Ty się nigdy nie mylisz i wszystko wiesz najlepiej, dlatego polemizowanie z Tobą nie ma najmniejszego sensu. Znam takich ludzi jak Ty, życie z nimi jest niezbyt łatwe, dlatego przeważnie muszą sobie znależdż inne zajęcie. Ty jak widzę znalazłeś. Dlatego tu jest sedno sprawy, i nie piszę tego żeby Ci dopiec, ale raczej udzielać się na tym forum nie będę, bo nie widzę najmniejszego sensu. A dlaczego, uzasadniłem to powyżej. Uciekam, i naprawdę są czasami ciekawsze zajęcia niż siedzenie na tym forum i udowadnianie na siłę swoich racji.
Ile akcyjek już skupiłeś? Moje też skupowałeś przez ostatni miesiąc? Trzeba przyznać ze nie nudzi ci się. Ciekawe czy jak zacznie rosnąć kurs zmienisz nica i zmienisz płyte czy zamilkniesz? Stoje na boku i się przygladam może zaczne kupować jak się 6 gr pojawi. Ty a może na zlecenie za kase tak ci się chce siedzieć wypisywać, strasznie aktywny jesteś, chwał ci za troske nad tymi biednymi akcjonariuszami. Zapewne robisz to, bo martwisz się o biednych leszczy.