• PIT-11 Autor: ~hu [83.28.1.*]
    Przy wystawianiu PIT-11 wpisałam pracownikowi złą date urodzenia: zamiast 25 marca napisałam 26 marca! Muszę złozyc korektę do Urzędu Skarbowego?
  • Re: PIT-11 Autor: ~Spe edy [80.55.33.*]
    Najlepiej wypełnij jeszcze raz i napisz krótkie pisemko wyjaśniające, że przesyłasz jeszcze raz bo zła data ble ble, podpis, pieczątka i po sprawie. Skoro kwoty wstawione dobrze (zakładam, że tak), to wystarczy, nie jest to jakiś tam istotny błąd, za który Ci zaraz grzywne przyładują.
  • PIT-11 Autor: ~Magda K. [195.85.249.*]
    mam pytanie
    czy PIT 11 jest moim rozliczeniem jeżeli nie mam żadnych odliczeń, jestem zatrudniona na umowę o pracę w jednej firmie przez cały rok?
    żadnych umów zleceń i o dzieło
    czy to prawda, że PIT 11 sporządzony przez mojego pracodawcę i wysłany do Urzędu Skarbowego jest moim rozliczeniem????
    Absolutnie nie. Pracodawca Tobie przekazuje oryginał PIT-11/8B, kopię zostawia sobie w aktach, a drugą kopię wysyła do Twojego US właściwego ze względu na miejsce zamieszkania. Ty masz obowiązek złożyć PIT-37 czyli rozliczenie roczne do końca kwietnia 2005 r.
    Gdybyś złożyła w styczniu pracodawcy oświadczenie, że nie masz innych dochodów i nie korzystasz z ulg, on mógłby Cię rozliczyć na PIT.
  • Re: PIT-11 Autor: ~Magda K. [195.85.249.*]
    Tak ale przecież PIT- 37 będzie przepisaniem PIT-u 11.
    Jak mówią przepisy?
    Podałbyś mi jakieś potwierdzenie prawne?
  • Re: PIT-11 Autor: ~Gniewnyaniolek [87.212.52.*]
    Mam pytanie w zeszlym roku bylam na stazu w urzedzie skarbowym i otrzymalam pit-11...moje pytanie dotyczy gdzie mam przepisac na pit-37 pozycje51,52 i 53 z pitu-11?
    Madzia,
    o tym, że pracodawca ma Ci przekazać oryginał PIT-11 mówi art. 42a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych;
    o tym, że Ty masz się rozliczyć na PIT-37 mówi art. 45 tej samej ustawy.
    Siądź se wygodnie przed kompem, poszukaj w necie ujednoliconego tekstu ustawy, przeczytaj dokładnie i postaraj się zrozumieć, bo ja naprawde nie umiem wyjaśnić inaczej :-))
    Spe edy
    PS. jestem kobitka :-)) Nick jest całkiem przypadkowy.
  • Re: PIT-11 Autor: ~Madziulka [195.85.249.*]
    pytam o wszystko dlatego, że osoba, która na codzień zajmuje się rozliczeniami i robi to od kilkunastu lat przekazała mi taką informację
  • Re: PIT-11 Autor: ~Spe edy [83.24.38.*]
    Oj Madzia Madzia a czy ja Ci wytykam, że pytasz? Po to jest forum, aby pytać i odpowiadać.
    Kto pyta, nie błądzi :-)))
    No ale powiedz, wyjaśnione wszystko czy nie? :-)))