Najlepiej wypełnij jeszcze raz i napisz krótkie pisemko wyjaśniające, że przesyłasz jeszcze raz bo zła data ble ble, podpis, pieczątka i po sprawie. Skoro kwoty wstawione dobrze (zakładam, że tak), to wystarczy, nie jest to jakiś tam istotny błąd, za który Ci zaraz grzywne przyładują.
mam pytanie
czy PIT 11 jest moim rozliczeniem jeżeli nie mam żadnych odliczeń, jestem zatrudniona na umowę o pracę w jednej firmie przez cały rok?
żadnych umów zleceń i o dzieło
czy to prawda, że PIT 11 sporządzony przez mojego pracodawcę i wysłany do Urzędu Skarbowego jest moim rozliczeniem????
Absolutnie nie. Pracodawca Tobie przekazuje oryginał PIT-11/8B, kopię zostawia sobie w aktach, a drugą kopię wysyła do Twojego US właściwego ze względu na miejsce zamieszkania. Ty masz obowiązek złożyć PIT-37 czyli rozliczenie roczne do końca kwietnia 2005 r.
Gdybyś złożyła w styczniu pracodawcy oświadczenie, że nie masz innych dochodów i nie korzystasz z ulg, on mógłby Cię rozliczyć na PIT.
Mam pytanie w zeszlym roku bylam na stazu w urzedzie skarbowym i otrzymalam pit-11...moje pytanie dotyczy gdzie mam przepisac na pit-37 pozycje51,52 i 53 z pitu-11?
Madzia,
o tym, że pracodawca ma Ci przekazać oryginał PIT-11 mówi art. 42a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych;
o tym, że Ty masz się rozliczyć na PIT-37 mówi art. 45 tej samej ustawy.
Siądź se wygodnie przed kompem, poszukaj w necie ujednoliconego tekstu ustawy, przeczytaj dokładnie i postaraj się zrozumieć, bo ja naprawde nie umiem wyjaśnić inaczej :-))
Spe edy
PS. jestem kobitka :-)) Nick jest całkiem przypadkowy.
Oj Madzia Madzia a czy ja Ci wytykam, że pytasz? Po to jest forum, aby pytać i odpowiadać.
Kto pyta, nie błądzi :-)))
No ale powiedz, wyjaśnione wszystko czy nie? :-)))