Bardzo rzadko kiedy na GPW transakcje pozarynkowe są powyżej aktualnej ceny notowań. Jak są takie akcje lub ABB kurs automatycznie dąży w kierunku transakcj. W poniedziałek 34.
Dnia 2024-04-20 o godz. 18:54 ~bv napisał(a): > nic nie wiedzą a 34 szybko nie bedzie , przed dywidendą i tak spadnie a po jeszcze bardziej
Oczywiście że ten co przegapił i chce kupić taniej będzie "straszył"... jak dla mnie niech spadnie do 25... kupię w tej cenie każdą ilość... a przynajmniej za kilkaset tys...
nie chce kupic tego ani po 25zl ani po 10zl tylko chce zejsc z haka a do tego daleka droga.nie spoznilem sie na pociąd trlko za szybko wsiadlem ale takich jest cala masa tu utopionych
Nie wiem kto za ile zakupił i na jakim "haku" wisi... ja mam średnią poniżej obecnego kursu także podchodzę na luzie... osobiście też uważam że przyjdzie dzień gdzie z "haka" na spokojnie zejdziesz lub wręcz stwierdzisz że zostajesz... dobieram na lata i bieżący kurs to tylko "promocja"... czas pokaże kto ma rację...
Dnia 2024-04-20 o godz. 20:16 ~bv napisał(a): > obys mial racje ale moim zdaniem to nie jest promocja
Za 2022 spółka wypłaciła 6.40 zł dywidend, za 2023... 5.72 zł... spokojnie można założyć przyszłą średnią w okolicach 5 zł rocznie... Przy obecnej cenie to jak lokata na 17-18 % rocznie... pokaż mi bank który tak oprocentuje Ci powierzone środki... nie wiem po ile kupiłeś i jaką ilość i co Tobą kierowało... obecna cena jest "promocją" - kapitał zwróci się w 5-6 lat a po tym czasie to już czysty zysk bez pracy... spółka jest dobra - zła jest cena po której nabywałeś... chcąc poprawić swoją sytuację powinieneś dobierać i uśredniać poprzedni zakup... oczywiście to nie porada... zrobisz jak uważasz...
Oczywiście każdy sam podejmuje decyzje inwestycyjne, ale mogłeś kupować OTLOG najdrożej w okolicach 50 zł, jeśli tak było to i tak powinieneś się załapać na zaliczkę na dywidendę w grudniu oraz dywidendę w tym roku co Ci daje ok 9-10% w dywidendzie netto. Nie wiem jak w przyszłych latach będą się kształtować zyski i dywidendy, ale za ten rok naprawdę nie powinieneś narzekać.