Dziękuję za rozwagę i niesprzedawanie czegoś co warte jest dużo więcej za grosiki tym bardziej tuż po rozpoczęciu zmiany trendu. Efekt niebawem każdy zobaczy, kluczowe będzie przebicie okolic 1,3zł przy dużych obrotach i kontynuacja trendu.Powodzenia
Odpisuję sam sobie i nieco to śmieszne ale muszę bo widzę podobieństwo do tego co było.....30 lat temu przy Uniwersalu. Tamten też rósł na początku o kilka procent i co poniektórzy sprzedawali, jacy później byli zdziwieni jak rósł dalej o 2000%.Psychika ludzi się nie zmienia, są niecierpliwi i to bardzo, ślepi, mają za krótką perspektywę. Spadało latami czy musicie sprzedawać po kilkuprocentowych wzrostach widząc że zmienia się trend? 1,3zł to nawet nie przedpokój, nawet nie wycieraczka........
I doszliśmy. Dziś już pukaliśmy od spodu w 1,33zł, niebawem pewnie za 1,35zł będzie już nie do kupienia.Obroty przy wzrostach rosną, przy korekcyjnych spadkach nie, nikt już nie wyprzedaje w panice.Czyżby posiadacze w końcu się zorientowali że nie warto?
Było podobnie już. Podjechało na 2 złote. Już maybachy jeździły niektórym i za chwilę znów 1,15.
Nie oszukuj się to szulernia. Tu honor i etyka nie istnieje od 20 lat.
Leon jaki honor, jaka etyka? To giełda!!!!!!!!!!! Zasada nr.1- NIE WALCZ Z TRENDEM. Właśnie dziś docieramy do 3-letniej linii trendu spadkowego.Ewentualne przebicie będzie szalenie ważnym sygnałem kupna.Oczywiście przy zwiększonych obrotach ,a one jak widać już rosną. Zaraz potem tzn.dalej mamy ewentualne przebicie następnej już mega długiej bo 17-letniej linii duzego trendu spadkowego. W tym wypadku przed kursem nie ma horyzontu ,a to może się już wyjaśnić w przyszłym tygodniu. A wówczas ......... To czysta analiza techniczna.Mnie nie interesuje czy firma produkuje pinezki czy reaktory jądrowe.
Nie mamy mocnego przebicia 1,3 zł , a dojście i oczekiwanie na wystrzał. Kiedy będzie ów wystrzał przy dużych obrotach ociągający się z kupnem będą mogli już tylko wzdychać do poziomu 1,3zł. Nie będzie sufitu.... Zawsze to samo, a ludzie się nie uczą nic a nic tylko potem płaczą że kupili drogo.
Dwa ostatnie miesiące dały wzrost o....20% Obecnie bardzo ważny moment i wyczekiwanie. Wystarczy mały impuls aby wystrzeliło i aby kurs przełamał bardzo długi trend spadkowy. Może to bedą dane ze spółki, może dobre info, może sytuacja na świecie, cokolwiek. Jesteśmy w kluczowym momencie i wybicie spowoduje że pociąg........ odjedzie i to szybko
Co widać- zrobiliśmy dojście do ważnego punktu stosunkowo małymi obrotami.To znaczy że brak już sprzedających desperatów. Przed nami kluczowe dni.Ci co weszliby wiekszymi pakietami czekają na pewne przebicie linii trendu spadkowego czyli mocne przebicie poziomu 1,35-1,40 zł.Wówczas upewnią się co do przyszłego kierunku, a jak już i oni będą wchodzić to znacznie zwiększą się obroty.Tak jak pisałem wcześniej wówczas już nie da się kupić w ogóle .Przed nami być może ostatnie dni/godziny lekkich wzrostów.Potem już bardzo ostro do góry albo lekkie zsuwanie się ponownie do poziomu ok 1,15. Ja w to drugie osobiście nie wierzę gdyż wyczekiwana zmiana trendu i tak była nieco opóźniona więc technicznie nie ma miejsca na jeszcze jeden zjazd. Na razie wszystko zgodnie z planem. Cały czas nie mogę pojąć jak ktoś w tym momencie może to sprzedawać.To trzeba robić wyżej a nie teraz, no chyba że nie ma na chleb ale wówczas lepiej nie bawić się w giełdę.Po wpisach widzę że jest tu pełno desperatów którzy kupowali pewno po kilkadziesiąt złotych , teraz wyposzczeni sprzedają po złotówce. Ja nie wiem ile to urośnie bo nie będzie sufitu, na taką okazję czasami czeka się wiele lat i istotnie można stracić cierpliwość
I chciałoby się rzec: a nie mówiłem? Trend się zmienia, co sesja to potwierdzenie. Za chwilę być może przełamanie 17 letniej spadkowej linii poprzedniego trendu i wszystko przy rosnących obrotach ,a to stanowi że może być bardzo silna zwyżka kursu. Cena cały czas jest atrakcyjna i przypuszczam że gdy nastąpi potwierdzenie przebicia poprzedniego trendu spadkowego tzn.dalszy wzrost ponad 1,4 zł cena i po 3 zł będzie atrakcyjna TYLKO PYTANIE CZY DASZ RADĘ KUPIĆ JEDEN Z DRUGIM GAWĘDZIARZU. Czysta analiza techniczna
To nie było żadne oblężenie, żadna bitwa.To było zdeptanie przeciwnika. Przeszło łatwo 1,35-1,4zł, nader łatwo, obroty skoczyły. Obecnie pociąg stoi na bocznicy i zaraz ruszy. Sprzedawać nikt nie chce i słusznie bo to głupie. Niebawem ruszamy ostro przyspieszając.
Wyobrażam sobie jak się czuje dziś ten kto sprzedał na poziomie 1zł z hakiem, po latach szorowania na dnie, po latach strat. Współczuję. A to dopiero początek..............Sufitu nie ma. Właśnie została przełamana 17 -letnia linia trendu spadkowego przy zwiększonych obrotach potwierdzających to wybicie. Pisałem żeby brać po 1,2zł, teraz jest 1,55zł a i ta cena niebawem będzie jedynie wspomnieniem. 17 lat spadało i jest zmiana.Z trendem się nie walczy.To jest super moment do kupna.
Coś się świeci. Kto ma wprawne oko i doświadczenie, a dodatkowo obserwuje papier od lat to widzi. Ryzyko małe, gdy kupuje się tak uklepany kwit. Najbliższe miesiące zapowiadają się wystrzałowo
Jednak psychika ludzi się nie zmienia. Fakty są takie że od poczatku 2024 Onesano urosło o 35% z poziomu 1,15zł do poziomu 1,55zł sukcesywnie zwiększając obroty ,szczególnie przy przebiciu 17-letniej linii trendu spadkowego, przy maksimum obroty wynosiły 150.000 szt, wszystko książkowo.Teraz spadło łącznie o 5%, a już pojawiają się osoby które straciły wcześniej najwyraźniej źle inwestując w tę spólkę ,kupująć ją być może nawet po kilkadziesiąt złotych w złym momencie i odczytują obecną cenę 1 zł z hakiem jako...................wysoką :) A prawda jest taka ,że nastąpiła zmiana trendu i niska cena już nie wróci.To korekta przy wzroście i ona jest normalna, a obecna nawet według mnie nieco jest jeszcze za płytka ale świadczy to o mocy wybicia.Będziemy szli sukcesywnie do góry. przy czym nie wiadomo do jakiego poziomu , bo sufitu nie widać , przynajmniej na razie.To co jest teraz nazywa się korekta i wszystko jest po książkowemu-obroty spadają-najpierw do kilkudziesięciu tyś, obecnie niemalże do zera, czyli.......... akcje wzrosły o 35%, potem korekta o 5% zatem symboliczna i nikt już nie chce sprzedawać.Osobiście uważam że korekta ta może się już zakończyć nawet jutro, jak zacznie się od dalszego spadku to może już skończyć się na wzrostach.I będziemy mieli ciąg dalszy a potem przebicie 2zł i dopiero co poniektórym gawędziarzom otworzą się oczy ,że coś faktycznie ma miejsce. Super się to obserwuje przyznam:) Niektórzy kierują się jedynie emocjami, przeważa żal a pociąg odjedzie i znowu wsiądą za poźno albo wcale.........a można zarobić
Mało chętnych do sprzedaży, powoli będziemy zaliczać wyższe poziomy chyba, że przyjdzie fundamentalne Espi to wtedy rakieta wystrzeli szybko. Ja się jutro zaczaję na zrzuty desperatów:)
Wygląda to na koniec korekty. Korekta nie była ani za duża ani za mała.Było tak jak być powinno. Obecnie zamykamy drzwi i jedziemy dalej. Celujemy w 3zł ???