W tym raporcie nie ma nic nowego czego nie można było przewidzieć mając podstawową wiedze o spólce, zmianach kursów walut i zasadach sporządzania bilansu. Dlatego dajcie już spokój z wypisywaniem tych bzdur. Dla porównania odsyłam do raportów innych "potentatów" z sektora.
Niech autor tego postu zapozna sie z raportem o sprawozdaniu finansowym spółki...
I niech zrozumie, że jest to sprawozdanie zupełnie neutralne - choć rzeczywiście, na pierwszy rzut oka, ten minusik przy podanym zysku może doprowadzić do palpitacji.
Ale trzeba sięgnąć do dodatkowej wiedzy z raportów, która konkretnie i łopatologicznie
wszystko wyjaśnia.
Po co się oszukujesz? Raport ma fatalną wymowę. Spodziewam się podwójnych dolnych wideł w poniedziałek. Przez najbliższych kilka kwartałów nie ma tu większych szans na większe odbicie.
Minusik to pal licho nawet duży minus na zabezpieczeniach walutowych, ale te 464 mln zobowiązań krótkoterminowych przy trochę powyżej 500 mln przychodu to już chyba niepokojace.
heh słabe wyniki spółki już odbiły sie na kursie akcji!!!!!!które w niedługim czasie spadły z ok2zł na 1,5 czyli ponad 25% ;-( ale niżej nie spadnie w poniedziałek pewnie WIG pójdzie w dół w sald za USA ale moze we wtorek coś zacznie odrabiać!!!!!!!Barlinek no firma przyszłościowa!!!!!Tylko papier długoterminowy!!!!!!!!!!!!!!!! ;-)
jak tak czytam raport - EBIDTA wzrost o 41 % do 110 mln ,wzrost zysku operacyjnego o 25% w 2008 , wzrost sprzedazy deski na koniec lutego 2009, wzrost sprzedazy peletu /zima/ ,deklaracje regularnej sprzedazy Euro przez BGK ,pewnie lepszy I kwartał 2009 to tak jakośnabieram watpliwosci o duzym zjezdzie, tym bardziej ,ze w ciagu ostatnich sesji kurs systematycznie rósł , być może ,zeby zamortyzować ew. spadek po wynikach
ja się nałykałem tego tyle k w okolicach 1,4 -1,5 ,że nie gram na barlinku ,tylko trzymam na długo tak ,że tak naprawde jak by zjechal to doladuję
jak tam CSG?
pozdrawiam
Centrostal mnie nigdy nie interesował więc nic nie mogę powiedzieć.Kiedys zerknąłem jak sprzedawali pp lub pda po 10 zł , a moze po 12 zl , a na forum pisal i, ze sprzedaja na waciki.Jak sie mylę to mnie popraw .
a to przepraszam bo wydawało mi się że dołowałeś trochę chłopców siedzacych na CSG
/Wojtek i cała ekipa/ , ja nie mam CSG
masz akcje czy tylko gotówkę?
w co uważasz warto by było wejść w najblizszym czasie?
Akcje mam nieprzerwanie od końca stycznia 2000r. Nie usnalbym , gdybym nie mial w portfelu kilku spółek.To sie nazywa podobno nałóg.Akcje banków bedą super , ale trzeba poczekać na niższe pozimy wigów oraz deweloperka wbrew pozorom.Oczywiscie tylko wybrane społki z danej działalnosci.Po 2 moze 3.
Tak to co powiesz nt. zobowiazań krótkoterminowych 464 mln wzrost ponad 100% do 07. Przecież one zagrażają płynności spólki, a myślę że przez opcje będą się pogłebiać.
Oj będzie się działo. Nikt nie będzie wywalał na siłę bo na tym papierze to niemozliwe. Będzie systematyczne osuwanie i wrzucanie jak tylko pojawi się popyt.
Zobowiazania sa wysokie. W sumie to nie nowosc. Nowoscia jest to ze rosna glownie krotkoterm.
W rok zobowiazania wzrosly z 480 na 790 mln, czyli o 310 mln, z czego 90mln to wzrost wartosci kredytow walutowych.
Jak wiadomo na Ukrainie i w Rumunii ciagle inwestuja i chyba jeszcze nie skonczyli.
Zadluzenie jest wysokie - imho.
Na 1100 mln aktywow 800mln to zobowiazania i rezerwy.
Największą stratę 63,5 mln zł poniosła spółka Barlinek Invest (Ukraina). Pozycja ta jest związana z wyceną
kredytu udzielonego przez EBOiR na sfinansowanie budowy fabryki deski podłogowej w kwocie blisko 50 mln
euro. Spółki Barlinek SA oraz Barlinek Inwestycje z tytułu wyceny kredytów długoterminowych poniosły stratę
odpowiednio 12,2 i 11,3 mln zł.
Spółka zwraca jednak uwagę, że negatywna dla wyniku finansowego roku 2008 wycena bilansowa
zobowiązań nie wiąże się z rzeczywistym przepływem pieniężnym, bowiem kredyty te są kredytami
długoterminowymi, a ich spłata następować będzie przez kilka najbliższych lat (przy nie znanym na dzisiaj
kursie)
Dodatkowo zgodnie z prowadzoną w Grupie strategią zabezpieczeń ekspozycja zaciągniętych kredytów w
walucie polskiej oraz zagranicznej (przede wszystkim euro) odpowiada strukturze przychodów ze sprzedaży i
stanowi w okresie długoterminowym naturalną formę zabezpieczenia przed wahaniami kursów walut.
W związku z tym, w okresie spłaty powyższych kredytów strata poniesiona na działalności finansowej zostanie
bądź zrekompensowana wyższymi przychodami ze sprzedaży na działalności operacyjnej ( w przypadku
utrzymywania się kursu z dnia zamknięcia) lub poprzez odwrócenie zapisu (zysk na działalności finansowej w
przypadku umocnienia się zł lub uah).
Grupa Barlinek podobnie jak inni eksporterzy jest narażona na ryzyko walutowe. W 2008 roku ponad 63%
przychodów ze sprzedaży stanowiły przychody walutowe. W celu zminimalizowania ryzyka nadmiernych
wahań kursów walutowych Emitent realizuje politykę zabezpieczeń przewidywanych przepływów pieniężnych.
Nie podlegają natomiast zabezpieczeniu długoterminowe pozycje bilansowe przed ryzykiem przeliczeniowym.
Poza naturalnym zabezpieczeniem przepływów pieniężnych Grupa stosuje również dostępne na rynku
instrumenty takie jak transakcje forward i opcje walutowe.
Na dzień 31 grudnia 2008 ujemna wycena zawartych instrumentów zabezpieczających wyniosła ponad 51,4
mln zł, z czego ponad 12 mln zł zostało ujęte w wyniku finansowym roku 2008, natomiast kwota 39 mln zł
zgodnie z MSR 39 ujęta została do czasu ich rozliczenia w kapitale własnym.
Dnia 2009-03-01 o godz. 22:38 ~pipi napisał(a):
>
> , natomiast kwota 39 mln zł
> zgodnie z MSR 39 ujęta została do czasu ich rozliczenia w
> kapitale własnym.
Czyli opcje nie sa w wyniku
Gdyby rozliczyc opcje strata bylaby wyzsza niz te 36 mln.
jak widac akcjonariat dość zdyscyplinowany -popatrzcie na STX
okazji do spektakularnie tanich zakupów nie było
ktos tu pisał ,ze przeskoczył na świnie od Dudy- to mu szczerze współczuje
akcje w wiekszości zaparkowane czekają na lepsze czasy czego sobie i wam życze
Dnia 2009-03-02 o godz. 21:27 ~KK napisał(a):
> TEN O NIKU NOWY CO PISAŁ ŻE BĘDZIE DZISIAJ -25% TO
> RZECZYWIŚCIE JEST NOWY I NIE BARDZO WIEM CO ON ROBI NA TYM
> FORUM
Ja tez nie wiem co ROBI, ale wiem co ZROBI dzis / jutro.
Zmieni nick ;)
nikt przy zdrowych zmysłach nie wywala papiera rozwijającej się bardzo dobrze spółki po 1.6
skoro w hossie będzie mógł sprzedać po 15 zeta jak spółka będzie zarabiać po 100 baniek rocznie
bardzo prosimy , w zamian za to dokupimy peletu do kotła w domu
i nie będziemy jedli kiełbasy i kaszanki z tej firmy która się tu próbowała jakiś czas temu produkować , ze niby też tak dobra jak Barlinek