Ponieważ operujemy na wszystkich spółkach GPW nasz WIGOMETR obejmuje cały rynek. PRZYPOMINAM - OBSTAWIAMY WIG, a nie WIG20.
Do naszego WIGOMETRU przyjmowane będą tylko wpisy dokonywane na wątku do niedzieli 10.12.2023 r. do godz. 24. Wpisy po godzinie 24 nie będą uwzględniane przy obliczaniu WIGOMETRU. Proszę pamiętać i stosować następujące zasady. JEDEN post. W temacie postu proponuję wpisywać słowo WZROST lub SPADEK, można dodać ewentualnie wielkość % zmiany. Dopuszcza się wzorem wątków kolegów kontraktowców na komentowanie sytuacji na GPW.
Dynamiczna tabela typowań i podsumowanie tygodnia (T23,W23 i P23) - (patrz tabela w linku poniżej).
-2,16% zasięg ruchu (6570) na WIG-Banki zrealizowany (po raz czwarty!), jeśli nie podciągną czymś innym to raczej spadki, jak nie teraz to od lutego lub marca 2024. Short-squeez na DAX'ie też musi się kiedyś skończyć, bo jak inaczej nazwać ten rajd. Niemiec tygrysem gospodarczym bym teraz nie nazwał. Ameryka przy oporach, chociaż Jankesi maj jeszcze trochę gotówki na podpompowanie indeksów dopóki Reverse Repo nie spadnie do zera.
Boję się jednak efektu Rudego i spekulacyjnego rajdu na WIG-u w poniedziałek, możliwy krótki oraz dynamiczny wyskok i powrót, z drugiej strony przewidywałem sprzedaż faktów po powołaniu nowego rządu, myślałem że zrobią to wcześniej.
Poza tym Ukraina pada : ( Gotówki na świecie coraz mniej, tylko dług...
w dłuższej perspektywie dobrze by było żeby FW20 spadło do 2050, wiem, że to teraz brzmi jak jakieś rojenia szaleńca, kiedy wszyscy wieszczą hossę tysiąclecia a indeksy bija rekordy, ale.. jeszcze jedno, FW20 (chociaż nie WIG20) wciąż walczy z 200-sesyjną na miesięcznym i długoterminową linią trendu spadkowego