Dnia 2023-11-23 o godz. 22:43 ~Xman napisał(a): > Trupy to zaczną wypadać jak koalicja przejmie władzę, my widzimy wierzchołek góry lodowej. Kierunek 10zł albo mniej
Wyniki jak wyniki. Tu nigdy nie były dobre a porównanie do ub. roku jest fatalne. Ważniejsze jest jednak to, że ze zmianą rządu wróci ideologia odchodzenia od węgla i będzie tzw. wygaszanie kopalń. To będzie wyglądało tak, że ze strony rządowej nie będzie dofinansowania a górnicy będą wołali podwyżek i wymuszali je strajkami a to wywoła dodatkowe straty i kierunek w przepaść.Pytanie tylko jak długo to potrwa.
Pytasz odpowiadam. Tak to nie jest istotne jaki węgiel wydobywają bo tu się liczy koniunktura a tylko ta umożliwia zysk. Mogliby wydobywać nawet złoto, które jednak powinno dawać zysk bo dla samej idei się nie pracuje. Ja nie jestem za likwidacją górnictwa węgla, ale powinno być opłacalne, albo ze względów strategicznych powinna być polityczna zgoda na umiarkowane dotowanie z budżetu państwa np. jak rolnictwo.
Konsensus dotyczący mniejszego zła mnie jako gracza giełdowego nie interesuje. Jako gracz giełdowy to wiem, że jeżeli jest strata mała czy duża to wiem, że dywidendy nie będzie a handel papierem to jak łapanie spadających noży.