Nom, już kurs pod to urósł, więc po co ktoś miałby teraz tam wskakiwać? Szczerze to bardzo dziwna spółka, mieli kiedyś ciekawe pomysły, ale niezbyt trafiały w rynek. Osobiście nie mam do tego waloru zaufania.
aha w sensie to 15% zmieniło całkowicie sytuacje? :)
Zysk netto w 3Q23 wyniósł 4,2 mln. Po wynikach spółka wyceniana jest mierząc wskaźnikiem P/E ~6,4
Green Hell VR
Spółka w dalszym ciągu pracuje nad wprowadzaniem uwag graczy i usprawnieniem gry. Efektem będzie wydanie kolejnych poprawek do gry w formie patchy i hotfixów. W dniu 6.04.2023 r. Spółka podpisała z Creepy Jar LT do Umowy o Współpracy, którego warunki zostały szczegółowo opisane w pkt. 3.4 powyżej, w ramach którego zobowiązała się, między innymi, do stworzenia wersji gry „Green Hell VR” na platformę VR Meta Quest 2, która będzie posiadała tryb kooperacyjny oraz będzie uwzględniała trzy dodatki do gry pt. „Spirits of Amazonia”.
W trzecim kwartale 2023 r. Spółka kontynuowała prace produkcyjne nad trybem kooperacyjnym i dodatkiem do gry „Spirits of Amazonia 1”. Wszystkie trzy części „Spirits of Amazonia”, razem z trybem kooperacyjnym, będą udostępniane w regularnych odstępach czasu. Z uwagi na wczesny etap cyklu produkcyjnego na dzień sporządzenia niniejszego raportu, Spółka nie może z dużą dokładnością oszacować czasu, w którym tryb kooperacyjny i dodatki do gry zostaną udostępnione graczom.
Bulletstorm VR
W dniu 1.06.2023 r. Spółka ogłosiła, że grą pod nazwą kodową projekt „Thunder”, nad którą prowadzi prace, jest „Bulletstorm VR”, czyli adaptacja kultowego shootera od studia People Can Fly na platformy wirtualnej rzeczywistości. Ogłoszenie związane było z pokazem Meta Quest Gaming Showcase, w trakcie którego zaprezentowano zwiastun gry „Bulletstorm VR” z zapowiedzią jej premiery do końca 2023 r.
Prace nad grą przebiegają zgodnie z planem. Działania promocyjne oraz marketingowe związane z produkcją będą realizowane przez PCF Group, a informacje na ich temat będą udostępniane na dedykowanej stronie internetowej.
Bison
W dniu 12.11.2023 r. Spółka zawarła z PCF Group umowę świadczenia przez Spółkę usług deweloperskich przy produkcji nowej gry wideo pod nazwą kodową „Bison”, której premiera planowana jest na lata 2024–2025. Projekt „Bison” obejmuje produkcję gry wideo z gatunku gier przygodowych/przetrwania (survival adventure), opartej o własne prawa własności intelektualnej grupy People Can Fly, przeznaczonej na najbardziej rozpoznawalne platformy sprzętowe wirtualnej rzeczywistości (virtual reality, VR) obecnych i przyszłych generacji.
Produkcja gry VR zostanie w całości sfinansowana przez PCF Group. W ramach wyżej wymienionego projektu, Spółka będzie dostarczała PCF Group usługi deweloperskie na zlecenie, na rzecz i pod nadzorem kompetencyjnym PCF Group jako wydawcy, w zamian za co Spółka będzie otrzymywała od PCF Group wynagrodzenie. W ramach procesu produkcyjnego PCFGroup, jako podmiot posiadający odpowiednie doświadczenie, kompetencje i infrastrukturę, będzie odpowiedzialny za wytworzenie produktu końcowego jakim będzie gra VR ukończona w stopniu umożliwiającym korzystanie z niej przez graczy oraz za jej komercjalizację, w tym wprowadzenie do sprzedaży.
Dnia 2023-11-14 o godz. 11:57 ~greg napisał(a): > Fakty? Przejrzałem na szybko raport. Zobowiązania ponad 9 baniek z tego co widziałem. > > Już nie pamiętam ile, bodaj 6 baniek to wpływy od jednostek zależnych, czyli kroplówka jak dla mnie. Nie wygląda to tak różowo. > > Co do Pepco tak, bankrut :). Który ładnie rośnie i konsensus przewiduje 75% zwrotu. > > Twój Render już -5% ponad.
Na razie w Render jak widać wiary takiej nie ma, czy coop tam tak zażre - szczerze nie wiem.
Jeśli chodzi o Incuvo to PSVR2 to bardzo mały rynek obecnie.
Render wygląda ciekawiej, już się kiedyś tej spółeczce przyglądałem. Jest tylko jeden problem - ostatnie premiery na gamedevie to porażki i ucieczka kapitału przed premierą i stąd teraz tam jest minusik. Wejść i owszem można, ale po premierze, jeśli wskaźniki gry mocno skoczą do góry. Dlatego na ten moment nie widzę powodu by zbierać papier, bo może tam być różnie. Dlatego jak piszesz, zobaczymy 8 grudnia, po premierze coop czy warto to brać i powtórzy się case CRJ czy nie.
zgadzam się, że rynek jest skitrany i się boi :) natomiast popatrz na wolumeny, oczywiście jest to związane również z niską płynnościa, ale szczerze to nie wiem co tu miałoby się zadziać, żeby coop nie chwycił.
INCUVO daje radę, pierwsza nabliższa premiera 14.12, potem GH z coopem. R/R jak dla mnie znikomy przy obecnej wycenie, ale nie chce tu nikogo nakłaniać do jakiejkolwiek decyzji. Też bardziej liczę na RENDER.
Chwycić ma szansę, kwestia o ile musiałaby wzrosnąć sprzedaż, żeby było to dobrze widocznie na kursie. Zysk za ostatnie kwartały na ten moment kursu nie broni i to jakieś zagrożenie. Plus to premiera coopa przed świętami gdy ludzie mają dużo czasu na granie. Mała płynność to problem i też ryzyko, może być spore bujanie przy niskich wolumenach i przerzucanie z wora do wora. Ostatnio trend spadkowy, są pewnie jeszcze tacy co akcje po 150 kupowali, wykres nie wygląda korzystnie. Ale jak piszesz jest potencjał na odwrócenie trendu, zobaczymy jak im ten coop pójdzie.
Generalnie problem jest też inny, ogólna atmosfera do branży i same porażki ostatnio jeśli chodzi o premiery. CDR trochę sentyment powinien przywrócić dobrym raportem za Q3, choć dużo lepszy będzie moim zdaniem za Q4. Kolejne premiery w gamedevie wielki znak zapytania - największa teraz będzie Traumathurge od 11bit, niestety spodziewam się kolejnego flopa, mniejszego niż Invincible, ale jednak. Tu są wszędzie naczynia połączone, potrzeba jakiegoś kopa i czegoś pozytywnego dla branży.