Wielu pisze o wsparciu na poziomie 75zł. Ja też uważam, że to sprawiedliwy wymiar kary. Dlaczego? 1. Zysk 2Q2023 -87% 2.Przychody 2Q2023 -22% 3. Marża netto (DRAMAT),: 1Q2023 18,02% 2Q 2023 2,75%
Pozbyłem się całosvi PKC o 9 rano - trochę tego było. Oddałem ze stratą, w mojej ocenie dobrze to już było. Problem wydaje się być systemowy - jeśli na rynku i w firmie jest ok, to balansuje się pomiędzy kręceniem obrotu a marżą/ebitem. Zjazd z ceny produktu - w uproszczeniu większy obrót, niższa marża. I odwrotnie. Przy ciągłej dyscyplinie kosztowej i finansowej. Tutaj spadł obrót i jednocześnie drastycznie spadł ebit. Nie wróży to dobrze niestety, pokazało że nie do końca kontrolują co się dzieje w firmie i na runku, a wypłacając wysoką dywidendę pokazali, że nie do końca potrafią oszacować sytuację na najbliższe kwartały. Na rokicie siedziałem przez lata(z przerwami), zawsze miałem poczucie bezpiecznej przystani (nawet jeśli z mniejszym zyskiem),ale już jej nie mam, stąd decyzja o wyjsciu i próba odrobienia na innych spółkach, tutaj raczej nikłe szanse w mojej ocenie.
Powodzenia i optymizmu dla tych, którzy zdecydowali się mimonwszystko zostać
Nie bo wyniki za 4Q , powyżej moich oczekiwań.. Dywidenda zgodna z oczekiwaniem. Może jeszcze spadać, ale widać, że kryzys minął. Uważam, że za 1Q2024, będzie OK. W LT nic specjalnego się nie dzieje. 2 i 3Q2023 były dramatyczne, Zobaczymy.