Kolejne dywidendy w drodze : https://strefainwestorow.pl/notowania/gpw/introl-inl/dywidendy
Obecne 0,34 zł to już druga dywidenda w tym roku (0,20 zł wypłacono w kwietniu). Kto kupił przed poprzednią dywidendą po 6,14 zł (kurs z dnia dywidendy 30.04) jest już w tym roku do przodu +1,90 zł (30,94%) na kursie akcji oraz +0,20 zł (3,26%) z wypłaconej dywidendy. Łącznie +2,10 zł (+34,20%!). 25.08 konto może powiększyć się o kolejne 0,34 zł na akcję (4,23% od obecnego kursu). Dla mnie magia ! Warto przy tym pomyśleć o perspektywach na 2024 rok - I kw. 2023 przyniósł grupie Introl 31% wzrost przychodów oraz 57% wzrost zysku netto. Kolejny raport już za miesiąc :) Owocnych przemyśleń !
Dnia 2023-08-19 o godz. 09:21 ~Mamoń napisał(a): > Jakie jest twoje zdanie Harrier na temat wczorajszego zachowania kursu? Przyznam, że spadek w ostatnim dniu przed dywidendą mnie zaskoczył.
Cześć Mamoń. Cóż - dla mnie było to całkowicie przewidywalne. W samym lipcu Introl urósł o 30% i kiedy szeroki rynek zalała czerwień wielu postanowiło zrealizować szybki zysk. Do tego jak wiemy część graczy próbuje "obejść" odcięcie dywidendy i wychodzi z inwestycji tuż przed odcięciem, by ewentualnie powrócić już po niższym kursie (ten drugi numer raczej się na Introlu nie opłaca, bo płynność niska i ciężko większy pakiet odkupić). Ja mam w Introlu równowartość mieszkania i dywidendy znacząco przewyższają to, co mógłbym wyciągnąć z czynszu. Jestem zadowolony i spokojnie czekam na raport 5 września.
Jeszcze jedno - zobacz na poziom obrotów na jakim nastąpił ten spadek. Kilku bardzo drobnych pozbyło się pakiecików. I tyle, Uroki spółki z niskim FF - możliwość szybkich spadków oraz równie dynamicznych wzrostów.