W zeszłym roku mówili,że demo do gry będzie w 1Q 2023.Pokazali nie wiadomo co w 2Q,dema nie ma? Na webinarach wprost mówią,że premiera gry Chimera,będzie w drugiej połowie 2024 roku.Z całym szacunkiem,to jaki sens siedzieć z kapitałem,kisić go w nadchodzących miesiacach,w 2023 roku,skoro premiera gry na koniec 2024 roku?
Green Hell fajna gra,ale rynek,giełda,inwestorzy patrzą w przyszłóść,a nie co było. Creepy Jar mając dziesiątki milionów zł na koncie,zamiast zatrudnić więcej ludzi,spoczywają troche na laurach.
To jest niestety,ten sam błąd,który kiedyś popełnił CD Projekt. Co się działo na CD Projekt? otóż latami trzymali,wręcz kisili setki mln zł na koncie spółki.W pewnym momencie przyszła refleksja,że rozwój ważniejszy jest od kiszenia gotówki,w kasie spółki.Zaczęto w CD Projekt zatrudniać więcej ludzi,deweloperów.Zaczęto kupować spółki,w pełni rozwijać skrzydła i potencjał.Efekty tego przyjdą w kolejnych latach,mianowicie po premierze "Phantom Liberty" za 3 miesiace,CD Projekt będzie tworzył 3 gry jednocześnie.To jest zapowiedziane wprost,że będą produkować jednocześnie 3 gry.Bardzo duża zmiana CD Projekt na plus !
Wracając do Creepy Jar,spółka ma kapitał w kasie spółki,ale postanowili tworzyć,kisić gry raz na 5 lat,a można było wykorzystać gotówkę i rozwijać się szybcej i premiera Chimery była by na koniec 2023 roku lub na wiosnę 2024 roku. Kto oglądał webinar zarzadu Creepy Jar z "Kamą",sprzed bodaj 2 lat,chyba widzi obecnie,że tamten wywiad zaczyna się realizować,zaczyna być proroczy troche.Tam odpowiadając na pytania,mówili wprost że "są spełnieni,że juz nikomu nic nie muszą udowadniać,chcą mieć więcej czasu dla siebie,rodzin".To właśnie tak wygląda,są spełnieni,nasyceni,odnieśli sukces komercyjny pracując latami w Techland,a potem CJ i sukces Green Hell,za tym przyszedł sukces finansowy.W tym kontekscie reszta,czyli premiera Chimery,to juz tylko dodatek,więc sobie go spokojnie tworzą.
Kończąc ten długi wywód. Sprzedałem akcje,jaki sens kisić się w 2023 roku na Creepy Jar,skoro premiera w drugiej połowie 2024 roku? W tym czasie na innych spółkach,choćby na CD Projekt będzie można zarobić.Na wielu spółkach latem i jesienią będzie hossa,będzie można wyciągnąć 50% albo i więcej.Czy tu cena urosnie w tym roku o 50%? sami znacie odpowiedź.
Zawsze mozna wrócić na Creepy Jar,natomiast gdy inne spółki rosną i będą rosły latem i jesienią,jaki sens siedzieć tu i miesiącami kisić swój kapitał?
Za 3 miesiace premiera gry CD Projekt,tam jest pod co grać,jest akumulacja akcji i ucieczka fundów grających na spadki. Niestety tu kiszonka w 2023 roku,dopiero w 2024 roku zacznie się gra pod Chimere.
Jak na Webinarach mowia ze premiera bedzie w Drugiej Polowie 2024 roku...to z mojego doswiadczenia ze sluchaniem wywodow ludzi ze spolki spokojnie rok mozesz doliczyc do tego co oni mowia ;) i to tak minimum ;). Widać ze nie graliscie spolki pod Green Hella... jak tak kupujecie wszystko co oni na webinarach sobie fandzola xD xD xD
Bez przesady,że premiera będzie na koniec 2025 roku,ale czy się wyrobią w 2024 roku? róźnie może być.W gamingu bardzo często przekłada się premiery. To co napisał Autor w pierwszym poście,trudno się nie zgodzić.Wiadomo,że spółki muszą mieć poduszki finansowe,ale trzymanie dziesiątek,setek mln zł na kontach spółek z GPW,to znaczna przesada. Creepy Jar max powinien mieć 20 mln na koncie spółki,reszta powinna być inwestowana,w przyspieszenie prac nad kolejnymi premierami,a CD Projekt max 100 mln zł,trzymanie większej gotówki na kontach,to ograniczanie możliwości spółek.
Poproszę o link do wywiadu lub wskazanie tej wypowiedzi gdzie mówili o demo w Q1. Czekam do końca tygodnia. Potem przesyłam zgłoszenie do KNF. Pozdrawiam
Spółka wypłaci dywidendy 40 baniek w 2 czy 3 lata,żenada totalna.Za 40 baniek to można zrobić dwie dodatkowe gry,albo premiera Chimery ruszałaby za 2 miesiace.
Kompromitacja spółczyny,to jest żenada do kwadratu
Dnia 2023-06-18 o godz. 21:36 ~Piter napisał(a): [...] > Wracając do Creepy Jar,spółka ma kapitał w kasie spółki,ale postanowili tworzyć,kisić gry raz na 5 lat,a można było wykorzystać gotówkę i rozwijać się szybcej i premiera Chimery była by na koniec 2023 roku lub na wiosnę 2024 roku. > Kto oglądał webinar zarzadu Creepy Jar z "Kamą",sprzed bodaj 2 lat,chyba widzi obecnie,że tamten wywiad zaczyna się realizować,zaczyna być proroczy troche.Tam odpowiadając na pytania,mówili wprost że "są spełnieni,że juz nikomu nic nie muszą udowadniać,chcą mieć więcej czasu dla siebie,rodzin".To właśnie tak wygląda,są spełnieni,nasyceni,odnieśli sukces komercyjny pracując latami w Techland,a potem CJ i sukces Green Hell,za tym przyszedł sukces finansowy.W tym kontekscie reszta,czyli premiera Chimery,to juz tylko dodatek,więc sobie go spokojnie tworzą. [...]
Trudno mieć pretensje do zarządu że chcą sobie spokojnie dłubać grę co 5 lat, teraz już bardziej dla przyjemności niż pieniędzy. Gotówkę trzymają na wypadek gdyby nowa gra nie wypaliła, żeby było z czego przez 5 lat pokrywać koszty bez stresu. Taki mają styl, i przewagę względem CDP że nikt ich nie będzie poganiał z wydawaniem produktów niegotowych. Ale nie chcą skalować firmy, więc też uznałem że na wzrosty nie ma szans i sprzedałem akcje.
W tym biznesie to raczej normalne. Można wrócić za rok i próbować rozgrywać jakoś Chimerę. Na dzień dzisiejszy siedzenie tutaj, biorąc pod uwagę ile dzieje się na innych spółkach, raczej mija się z celem. Pytanie inne to jak tę kiszonkę będą rozgrywały fundusze, które są dość konkretnie zapakowane.
Tutaj nie rośnie, wniosek inwestorzy nie wierzą zarządowi i zakładają premierę rok póżniej, czyli 2025, więc zacznie może coś rosnąc za rok najwcześniej. Taka jest prawda.
Od pierwszego postu autora,mija prawie 2 miesiace,nic się nie zmieniło.Totalny marazm.
Dziś na lokalnym dołku dokupiłem CD Projekt.Cena 155 zł,to niska cena i na jiesieni powinno być kilkadziesiąt proceny wyżej,a tu szykują się kolejne miesiace marazmu
Generalnie mnie crj sporo zawiódł obiecywali początek dzialan marketingowych chimery na q2 2023 po czym dali 1 słownie jeden filmik i Ok. 500 miejsce na wishliscie 2 miechy później xD