Develia zmieniła trend na wzrostowy -zasięg 12 zł !!!
Develia chce w '23 chce wprowadzić do oferty 1.850-2.015 mieszkań
17.05.2023, Warszawa - Develia w 2023 roku planuje wprowadzić do oferty i rozpocząć budowę 1.850-2.050 mieszkań - poinformowano w komunikacie prasowym. W I kwartale 2023 roku spółka przekazała 441 mieszkań w porównaniu do 186 lokali rok wcześniej.W I kwartale deweloper sprzedał 533 lokale, co oznacza wzrost o 30 proc. w stosunku do IV kwartału 2022 r. oraz przekazał 441 mieszkań.Na wyraźną poprawę wyników finansowych za I kwartał br. istotny wpływ miała ponad dwukrotnie większa liczba przekazań mieszkań w porównaniu do analogicznego okresu ubiegłego roku. Wynika to harmonogramów prowadzonych przez nas inwestycji, na podstawie których, przewidujemy kumulację przekazań w IV kwartale" - powiedział cytowany w komunikacie prasowym wiceprezes spółki Paweł Ruszczak."Sytuacja płynnościowa spółki jest bardzo dobra, a dodatkowo pozytywnie wpływa na nią konsekwentna realizacja strategii dezinwestycji nieruchomości komercyjnych i zakończona sukcesem sprzedaż biurowca Wola Retro, którą sfinalizowaliśmy w kwietniu. Dzięki środkom ze sprzedaży tej nieruchomości i spłacie kredytu związanego z projektem zmniejszymy zadłużenie o ok. 128 mln zł. Transakcja istotnie zwiększa też poziom wolnych środków i jednocześnie nasze możliwości inwestycyjne, co planujemy wykorzystywać w najbliższych miesiącach m.in. na zakup kolejnych atrakcyjnych gruntów" - dodał Ruszczak.W I kwartale 2023 roku zysk netto grupy wyniósł 58,4 mln zł wobec 13,1 mln zł zysku netto w I kwartale 2022 r., czyli 347 proc. więcej rdr.2023 r. przychody ze sprzedaży grupy Develia wyniosły 257,2 mln zł, co oznacza wzrost o 164 proc. w porównaniu do 97,6 mln zł w analogicznym okresie roku ubiegłego.
szybko odcinają peronowiczów od cennych akcji !!! 16 lat papier zbierany więc wybicie i zmiana trendu na wzrostowy zapowiada gigantyczne zyski na najbliższe lata + sute dywidendy każdego roku !!!
Ten rok zapowiada się rekordowy rentowność brutto sięga blisko 35% To tak jakby mieli co miesiąc mega premierę super gry porównując do spółek gamedev + coroczna suta dywidenda ... Cudowna spółeczka
widać wyraźnie że duży kapitał zagraniczny i fundusze polskie wchodzi do spółeczki jak kiedyś w KGHM przy cenie 40 zł i wyniósł ceną na 180 zł tutaj odpowiednio wchodzi poniżej 6 zł i wywinduje do 15-20 zł !!! robi się efekt kuli śnieżnej jak na CDProjekt z 20 zł na 460 zł itp.....
jak kupowałem po 50-60 groszy a pisałem o 2 PLN pisali o mnie marzyciel , jak przy 2 zł pisałem o 5 PLN pisali o mnie marzyciel , jak przy 4,80 zł piszę o 12-15 PLN pisą o mnie marzyciel .....super piszcie dalej ..... Warszawa, 05.07.2023 (ISBnews) - Sprzedaż kredytów w programie Bezpieczny kredyt 2% może sięgnąć w tym roku 50 tys., zaś środki przygotowane na dopłaty w tym roku to blisko 1 mld zł, poinformował wiceminister finansów Artur Soboń. "W bankach jest duże zainteresowanie. Spodziewamy się, że w tym roku będzie ok. 50 tys. tych kredytów. Pieniądze mamy zagwarantowane - to mogę powiedzieć - jako Ministerstwo Finansów. To jest nieco mniej niż 1 mld zł w tym roku, w kolejnych latach to sięgnie nawet do 1,5 mld zł" - powiedział Soboń w Polskim Radiu 24. Wcześniej w tym tygodniu minister rozwoju i technologii Waldemar Buda szacował, że w ramach programu nabywanych będzie średnio 30-40 tys. mieszkań rocznie. Jak wynika z oceny skutków regulacji (OSR), liczba udzielonych kredytów w 2023 ma wynieść 10 tys., a w 2024 r. osiągnie wielkość 40 tys. Począwszy od 2025 r. wielkość bazowa rocznej akcji kredytowej została oszacowana na poziomie 30 tys. kredytów. O kredyt z dopłatą będą mogły ubiegać się osoby, które na dzień złożenia wniosku o kredyt nie ukończyły 45 lat, przy czym w przypadku osób prowadzących gospodarstwo domowe wspólnie wystarczy, że wieku tego nie ukończyło jedno z nich (o ile obie będą stronami tego umowy tego kredytu). Osoba zaciągająca kredyt mieszkaniowy oraz osoby wchodzące w skład jej gospodarstwa domowego przed dniem jego udzielenia nie będą mogły posiadać prawa własności lokalu mieszkalnego albo domu jednorodzinnego. Kredyt z dopłatą do rat będzie mógł zostać udzielony w maksymalnej kwocie 600 tys. zł w przypadku kredytobiorców prowadzących gospodarstwo wspólnie z małżonkiem lub gdy w skład gospodarstwa domowego kredytobiorcy wchodzi co najmniej jedno dziecko, w pozostałych przypadkach - maksymalnie do 500 tys. zł. Kredyt z dopłatą do rat będzie mógł zostać udzielony bez wkładu własnego kredytobiorcy albo z wkładem własnym nie wyższym niż 200 tys. zł. Kryteria te będą mogły zostać podwyższone w drodze rozporządzenia Rady Ministrów. Dopłata do rat kredytu mieszkaniowego stanowiła będzie różnicę między średnim oprocentowaniem nowo udzielanych kredytów mieszkaniowych o okresowo stałej stopie procentowej (stopa stała w okresie 5 lat), skorygowanym o współczynnik odzwierciedlający składnik marży banku (w projekcie założono 0,9 średniego oprocentowania), a oprocentowaniem kredytu wynoszącym 2% (oprocentowanie podstawowe).
pisałem o tym rok wcześniej że nastąpiła zmiana trendu na wzrostowy !!! Develia jest zarządzana po mistrzowsku !!! nowa strategia podnosi moją wycenę akcji do 15-18 zł !!! w ciągu najbliższych 2 lat + sute dywidendy !!!!