Przestań pisać bzdury, odpis aktualizacyjny będzie rozliczony dopiero w wynikach za rok 2023, a słaby wynik roku 2022, jak sami przyznali w raporcie, jest spowodowany mniejszymi przychodami z kontraktów kolejowych i inflacją.
przede wszystkim przeczytaj raport skonsolidowany, a nie jednostkowy po drugie zrozum co czytasz "W okresie sprawozdawczym Grupa Emitenta kontynuowała dotychczasową działalność operacyjną. Przychody ze sprzedaży wygenerowane przez Grupę w 2022 roku wyniosły 217 510 tys. zł i w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego były wyższe o około 7,45 %. %. W bieżącym okresie nastąpił spadek EBITDA Grupy z poziomu 44.045 tys. zł w 2021 roku do poziomu 28.374 tys. zł jednakże jest to skutek jednorazowego zdarzenia związanego z dokonaniem odpisu aktualizacyjnego rzeczowych aktywów trwałych służących działalności z segmentem stolarki okiennej, który wynika z konieczności urealnienia wartości aktywów do oczekiwanego wpływu środków ze sprzedaży udziałów."
dodam, ze w 2021 zysk brutto ze sprzedaży mieli na poziomie 46 924, a w 2022 - 48 285 odpisy obniżyły wynik finansowy netto który powinien wynieść - (liczę na oko) około 23 mln netto za 2022 rok czyli za IVQ mieli jakieś 5-6 mln netto zysku odpisy są jednorazowe - w kwietni nastapiła sprzedaż solnawy, co podbije jednorazowo wynik netto za 2q o kilkadziesiąt mln złotych (nie wiem jak oni to zaklasyfikują w sprawozdaniu)
Nie chodzi tu o odpis dokonany parę dni temu a odpisy wcześniejsze, matematyka się kłania. Fragment ze skonsolidowanego:
Główny wpływ na generowane wyniki finansowe Grupy Kapitałowej COMPREMUM w 2022 roku miał poziom przychodówze sprzedaży, wynikający z realizacji inwestycji pn. "Budowa infrastruktury systemu ERTMS/GSM-R na liniach kolejowych PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. w ramach NPW ERTMS". Zdaniem Zarządu aktualne tempo prac budowlanych będzie w dalszym ciągu w sposób istotny wpływać na przychody Grupy kapitałowej oraz jej wyniki.
Bez wątpienia czynnikiem, który przyczynił się również do pogorszenia wyników była rosnąca inflacja, pojawiająca się w niektórych obszarach presja płacowaoraz inne konsekwencje wojny w Ukrainie
to co podałeś nic nie wnosi Liczby z bilansu wskazują na zysk lub stratę Ja podałem ci wynik spółki Tyle zarobili bez odpisu Wniosek jest taki, ze był to kolejny standardowy okres dla spółki 1q 2023 będzie również bardzo podobny, dopiero ciekawie zrobi się w raporcie za 2q gdzie sprzedane będą solnawy
Sam sobie zaprzeczasz, mówisz,że wynik sprzedaży Słonaw będzie widoczny w 2q 2023, a odpis aktualizacyjny wynikający z tej sprzedaży tj 37mln uwzględniasz w wyniku za 2022.
Tak jest wlasnie. To tzw zdarzenie pobilansowe. Odpis musieli uwzglednic w w wynikach za 2022 bo pojawilo sie zdarzenie po zamknieciu roku znaczaco wpltwajace na wartosc godziwa ktora trzeba uwzglednic w wynikach za popr edmi rok bo to najbardziej aktualna wartosc. To podstawy rachunkoeosci (jestem z zawodu ksiegowym)
Cytuje cie “ Nie chodzi tu o odpis dokonany parę dni temu a odpisy wcześniejsze” - wiec w koncu uwazasz ze odpis za slonawy jest w wynikach czy go nie ma bo wlasnie sobie zaprzeczyles albo czego nie rozumiem
Pogorszenie wyników było widoczne w zakresie stolarki otworowej, w 2021 mieli tu zysk teraz była strata, sprzedali ten segment dzialalnosci, zrobili odpis:
Wartość dokonanego odpisu aktualizującego została odniesiona w ciężar kosztów finansowych Spółki w okresie sprawozdawczym objętym raportem czyli w 2022 r., sprawdź koszty finansowe w bilansie jeśli wiesz gdzie i nie bredź,
Marek ja sobie nie zaprzeczam, ja podaję Ci wartości z raportu odpis jest wliczony do 2022 roku .....kurde czy wy potraficie czytać komunikaty 2023 będzie wyglądał znacznie lepiej pod wzgledem księgowym, co ma na celu uzyskania finansowania dla fabryki baterii - co też jest w raporcie