Niestety jak był czat inwestorski to byłem w trasie przez co nie mogłem zadać zbyt wielu pytań, bo po prostu nie miałem jak.
Czy ktoś z was zadał pytanie odnośnie tego czy w najbliższym czasie pojawi się jakieś info o nowej umowie lub czy są w trakcie zamykania jakieś dużej sprzedaży? Nie widzę takiego pytania na czacie, ale może pominąłem albo on mówił, gdy coś ścinało.
mowil ze prowadza rozmowy z kolejnymi klientami i co do zasady beda kolejne umowy podpisywane. ale wiadomo jak to jest z mowieniem o przyszlosci przez zarzad spolki notowanej. sa powsciagliwi co akurat uwazam za duzy plus. zazwyczaj ci co za duzo mowia sa malo wiarygodni.
Ile nowych umów spółka chciałaby podpisać w tym roku. W zeszłym roku wspomniana była liczba 3 i tyle umów zostało podpisanych, czy w tym roku plany są podobne?
Dla mnie ważna sprawa a mianowicie, rynek rośnie 14% rocznie do 2026 osiągnie poziom 90mld dol Suntech jest w top 15 spółek na świecie, a chcą być w pierwszej piątce najczęściej wybieranych firm przez dużych kontrahentów wiec zakładam tępo wzrostu 30% rocznie do 2026r. Prezes pomimo swojej powściągliwości doskonale o tym informował, nawet odpowiadając na pytanie czy są inwestorzy zainteresowani wejściem do akcjonariatu.
Czy te plany Suntecha nie są trochę na wyrost? Fakty są takie, że w ciągu 3 lat zwiększyli swoje obroty z 15 milionów do 30. Czyli o 100%. W tym czasie dolar mocno w górę i inflacja lekko 30%. Czyli z 15 na 25 milionów. To są fakty. Dużo? Jeżeli utrzymają to tempo to w 26 roku będą mieli około 60 milionów...
Tempo powinno byc wieksze bo podpisywane umowy to juz inna liga niz w zeszlych latach, juz teraz atakuja klientow z najwyzszej polki, a beda niedlugo ich nowe produkty i pewnie beda one oferowane nowym jak i obecnym klientom wiec dynamika wzrostu przychodu/zysku powinna byc w kolejnych latach na bardzo dobrym poziomie. Sam fakt ze chca w tym roku zatrudnic 70 nowych osob cos o tym swiadczy i to przelozy sie zapewne na duzo wiekszy przychod
Nie oszukujmy się. Jeżeli tylko w części spełnią się założenia zarządu to na kursie akcji powinien być ,,kosmos". Kontynuując: chęci prezesa to w 26 roku 5 firma na świecie dzieląca tort 90 miliardów dolarów:) Ile udziału w rynku może mieć wtedy Suntech? 1 czy 5 %. To 4 miliardy zł czy 20 miliardów obrotu? Te liczby wydają się obecnie mocno abstrakcyjne w zestawieniu z dotychczasową ścieżką wzrostu.
Jeżeli będą się rozwijać nawet 30 % rocznie to na pewno nie będą w 5 firm w 26 roku. Pomijam dolara i inflację. 23 ->ok 40 mln zł obrotu 24->ok 52 25-> ok 66 26->ok 83 mln zł...