• Mondi Świecie Autor: ~Świeciak [80.55.71.*]
    Od dłuższego czasu zastanawiałem się nad kupnem akcji Mondi Świecie. Bardzo dobrze znam ten zakład mam mnóstwo znajomych pracujących tam. Ostatnio zauważyłem wzrosty zastanawiam się tylko, czym są one spowodowane. Przecież ilość zrywów na maszynach w ciągu 6miesięcy wzrósł 20krotnie, ciągłe awarie i postoje. Chociażby dzisiaj zabrakło zasilenia w połowie zakładu i wszystkie maszyny razem z kotłami musiały się odstawić. Zaległości w produkcji sięgające dwóch tygodni. Przed wczoraj maszyna druga stanęła na 12 godzin... Nowa maszyna problemy z projektami... Przypadków można wymieniać mnóstwo. Czy wracamy na 30zł za akcje? A może jeszcze niżej? Proszę o rzetelne komentarze, bo ja się spodziewam bardzo słabych wyników finansowych.
  • Re: Mondi Świecie Autor: ~swieca [78.8.116.*]
    a kto jest teraz dyrektorem produkcji?
  • Re: Mondi Świecie Autor: ~Świeciak [80.55.71.*]
    Dyrektorem ds. produkcji jest Tomasz Katewicz
    to dziwne co piszesz z tymi maszynami i przestojami. Moim zdaniem spolka niezla, powoli przychodzi jej czas po duzej przecenie. Ale z jakiego poziomu to trudno jest ocenic.
    Może dla Ciebie jest to dziwne, ale niestety prawdziwe. Jeżeli mieszkasz niedaleko Świecia to przejedź się i zobacz jedną ciekawą rzecz. Między pierwszą i drugą bramą składowana jest odwodniona celuloza. Jak Ci się wydaje, czemu? Ponieważ maszyny papiernicze mają tak częste zrywy i postoje, że Celulozownia Sosnowa produkując mocną masę na najwolniejszych obrotach nie ma, co z nią robić i musi ją odwadniać i magazynować (wieże magazynowe pełne). Ponieważ nie mogą zejść poniżej pewnej minimalnej "prędkości produkcyjnej”. Nie dziwi Cię to?
    te zrywy to z jakiego powodu? Receptura surowcowa?
    Właśnie dostałem inforamcje że przez dzisiejszą godzinę przerwy w dostawie energii dopiero jedna maszyna wystartowała a mianowicie nr 3. Reszta ma duże problemy. Kto się orientuje w papiernictwie wie dokładnie ile kosztuje postuj maszyny. Minuta kosztuje około 400zł x 5 maszyn x 12h? Nie jest to pierwsza taka sytuacja. Podobnie było jakieś 3 miesice temu ale wtedy zasilania nie było przez 3 godziny. Co o tym myślicie?
    Zrywy na maszynie są spowodowane przez liczne czynniki. Moim zdaniem zarząd za wszelką cenę chciał nadrobić produkcje i pędził je ile się dało. W czasie postojów robione były najpotrzebniejsze prace byle tylko produkować. Co powodowało, że tutaj pompa przestała działać, tam silnik nawala. Jestem ciekaw czy podadzą tą informacje akcjonariuszom o dzisiejszym nie planowanym postoju?
[x]
SWIECIE 0,14% 71,00 2012-05-11 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.