• Q4 mozna latwo obliczyc - bedzie rekordowe Autor: ~TraderKRK [87.228.185.*]
    Q4 mozna latwo obliczyc - bedzie rekordowe. Liczba kart, ARPU oraz gross margin up. Na dodatek koszty finansowe powinny byc nizsze (splaty leasingow) oraz tym razem bez zabiegow ksiegowych (strata FX w Q3 to 17mln PLN).

https://www.benefitsystems.pl/fileadmin/benefitsystems/relacje_inwestorskie/Prezentacje/3Q_2022.pdf
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [37.30.0.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Q4 mozna latwo obliczyc - bedzie rekordowe Autor: ~Obyszdechl [37.30.0.*]
    Uwaga na tego białoruskiego cw33la, fałszywy naganiacz
  • Re: Q4 mozna latwo obliczyc - bedzie rekordowe Autor: ~TraderKRK [213.7.70.*]
    Zeby nie bylo. Wedlug mnie powinno byc rekordowe. Ponizej moje zalozenia:

Z prezentacji mamy 1.579.000 kart vs 1.443.600 na koniec Wrzesnia. Co daje wzrost 9.4%.

Jak mnozymy ten wzrost razy reve za Q3 plus dodamy wzrost ARPU o 1% (dane z prezentacji) wychodzi za Q4 reve 535 mln PLN. Wedlug prezentacji do tej pory w Q4 maja poki co na kartach ciut lepszy gross margin. Ale wezmy zeby bylo konserwatywnie te 30% z Q3. Wychodzi gross margin 161 mln PLN. Biorac takie same koszty sprzedazowe i administracyjne (moge sie mylic tutaj oczywiscie - ale nie widze powodu czemu drastycznie by mialy wzrosnac) jak w Q3 oraz koszty finansowe z Q2 (w Q3 wrzucili okolo 17 mln straty na FX zwiazku ze splata leasingow - czyli mi sie zdaje ze dla Q4 powinno byc lepiej nawet niz na Q2) oraz podatek 20% to mi wychodzi 60mln zysku netto za Q4.

Jak widac sie tylko skupiam na operacyjnym biznesie kart sportowych. Pozostale biznesy moga dawac upside oraz downside. Biznes kart sportowych jest bardzo skalowalny. Jak beda kontynuowac taki wzrost - to 2 mln kart powinni w miare szybko osiagnac. Z tytulu kart sportowych zyski operacyjne powinnien byc wtedy bardzo wysoki.

Ja sam mam sporo Benefitu ale jak powyzej opisalem to skupiam sie wylacznie na biznesie kart sportowych w swojej analizie. Pozostale biznesie nie biore pod uwage przy swojej analizie. Moze to byc duzy blad - ale dla mnie osobiscie glownym driverem biznesu sa karty sportowe dla Benefita.

I zeby nie bylo ponizej dxxxxchron ;-). Kazdy dla Siebie podejmuje decyzje.

Informacje przedstawione na tej stronie internetowej są prywatnymi opiniami autora i nie stanowią rekomendacji inwestycyjnych w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 roku w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, ich emitentów lub wystawców (Dz. U. z 2005 roku, Nr 206, poz. 1715).
    Autor nie ponosi odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte na podstawie materiałów zawartych na tej stronie a czytelnik podejmuje decyzje inwestycyjne na własną odpowiedzialność.

• Re: Q4 mozna latwo obliczyc - bedzie rekordowe Autor: ~Przybłędo [37.30.0.*]
    Już jesteś zgłoszony Białorusinie fałszywy!
  • Re: Q4 mozna latwo obliczyc - bedzie rekordowe Autor: ~luke [94.75.95.*]
    Dzięki za analizę. Co jest wg ciebie najważnieieszym czynnikiem za wzrostem liczby kart. Jeżeli dobrze kojarzę to w Polsce wzrost kart wynosi ponad 300 tys w br co jest fenomenalne. Spółka tłumaczy, że to silny trend zdrowego życia, potrzeba dbania o zdrowie po covid, silny rynek pracy itp, ale mnie się wydaje, że coś więcej. Może oni zeszli z ofertą do mniejszych klientów??? Albo coś innego. Jeszcze zastanawiam się jaki potencjał dalszego wzrostu jest w kraju. 2 mln kart to sufit?
  • Re: Q4 mozna latwo obliczyc - bedzie rekordowe Autor: ~TraderKRK [87.228.185.*]
    Glownym driverem jest rynek pracy. Im wiecej IT itp firm tym rynek sie staje wiekszy. Firmy IT kompensuja w 100% karty we wiekszosci. Jakis np Solaris pewnie mniejszy %. Addressable market to jest caly rynek pracownikow w polsce generalnie. Oczywiscie nigdy nie bedze pelnej 100% penetracji.

W samej polsce mysle ze spokojnie 2M moga osiagnac. W pozostalych panstwach gdzie sa obecni to kolejne 700K jak najbardziej w zasiegu - nie liczac Turcji ktora sama w sobie ma pewnie potencjal z 1 mln kart. Poza tym M&A i ekspansje na inne rynki. Juz teraz taki Urban Sports Club i Gympass kopiuja Benefitsystems. Chociaz sa niedochodowi oraz mniejsi tamci - to wyceny maja znacznie kilkakrotnie wyzsze niz Benefit.

Dzięki. A co myślisz w temacie struktury właścicielskiej w przyszłości. Czy główny akcjonariusz będzie dalej sprzedawał? Bo można założyć że tak. A jeżeli tak to wkrótce spółka będzie rządzona przez fundusze a to jednak gorszy model, chociaż są przypadki, że też się sprawdza.
  • Re: Q4 mozna latwo obliczyc - bedzie rekordowe Autor: ~gracz [94.246.158.*]
    Tu będzie 100 zł docelowo grubasy sprzedają bo wiedzą że tak będzie przypomina mi to Ten Sguare Games !! albo podobną spółkę Mercator z potężnymi zyskami i co ? nie dajcie się ubrać na zimę ,nie mówię że spadnie od razu poczekajcie cierpliwie 1-2 lata
  • Re: Q4 mozna latwo obliczyc - bedzie rekordowe Autor: ~TraderKRK [87.228.185.*]
    Jak dla mnie idealna spolka pod take private. Na zachodzie multiples dla takich spolek kilkunastokrotnie wyzsze. Dla P/E tez super - przeciez sa bardzo dochodowi - takie firmy jak Gympass oraz Urban Sport Club ktore sa kopiami de facto to maja wyceny startupowe z duzym burn rate. Fundusze PE sie temu dawno przygladali - to kazdy wie z rynku - Covid zahamowal troche zapal. Glowny juz stary gosc i pewnie zmeczony biznesem juz troche - tym bardziej ze w trakcie Covid pewnie mial stracha ze dorobek zyciowy pojdzie wraz z pandemia.
    Jeżeli główny sprzedaje przez giełdę część pakietu bo więcej nie potrzebuje albo liczy na wzrost wyceny w przyszłości to dobra sytuacja, ale jeżeli szukał branżowego, który powinien dać premię za pakiet kontrolny, ale nie znalazł to może znaczyć, że coś jednak nie gra.
    Ja widze branzowo powrot do wzrostu pre COVID dla nich. Zagrozen bezposrednich praktycznie brak. Jakie? Moze wlasnie kontrolny nie chce oddac ale troche dla niego to ok. Ja wlasnie na kupnie domu i tez bylem zmuszony sprzedac akcje innej spolki na NYSE. Czas pokaze. Reszta zarzadu ostatnio kupowala.
    Zagrożenia zawsze są. Nie przesadzałbym, że dla tej spółki nie ma. Mnie np zastanawia jakim zagrożeniem realnie jest rozwój sieci PZU, bo teoretycznie zdolności mają duże, ale wiadomo, że to państwowa spółka. Nigdzie nie widziałem ilu mają klientów, czy ich oferta klubów jest porównywalna z Benefit i jak ustalają ceny karnetów. Medicover i OK System są dłużej na rynku. Tu wiem, że moja znajoma dostała w pracy ofertę ok system za 40 zł, gdy tymczasem multisport był za 99 zł.
    PZU bez szans. Wiadomo dlaczego. Taka spolka trzeba zarzadzac Jak startup. Ok system juz kilka lat probuje. Niby client sharing ze zdrowotnym ale im sie nie udaje. Caly traffic w silowniach poza B2C to jest Benefit. Gadalem z wieloma silowniami oraz centrami squasha/tennisa w PL.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [89.41.26.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
[x]
BENEFIT 0,28% 3 550,00 2025-12-01 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.