• umowa Autor: ~nieznany [213.134.168.*]
    Obstawiam, że na przełomie wrzesnia i października dostaniemy informacje o podpisaniu umowy na dostarczenie rur stalowych.

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/premier-baltic-pipe-nie-bedzie-wypelniony-w-100-proc/2pgjwds

"Gazociąg Baltic Pipe, tworzący nową drogę dostaw gazu ziemnego z Norwegii na rynki duński i polski oraz do użytkowników końcowych w krajach sąsiednich ma ruszyć 1 października. Inwestorami są operatorzy przesyłowi: duński Energinet i polski Gaz-System. Według planów pełną przepustowość ma osiągnąć z początkiem 2023 r. Po uruchomieniu w październiku Baltic Pipe będzie miał przepustowość rzędu 2-3 mld m sześc. gazu rocznie. W 2023 r. gazociąg osiągnie swą maksymalną moc, czyli 10 mld m sześc. gazu rocznie."
  • Re: umowa Autor: ~Kubek [89.200.12.*]
    Pewnie tak...
  • Re: umowa Autor: ~Violator1990 [37.30.12.*]
    Czy to ma jakieś znaczenie...?
  • Re: umowa Autor: ~nieznany [213.134.168.*]
    (przedstawienie oferty a zawarcie umowy) na kwote około 2 300 000 0000 pln - to chyba jest różnica
    A wpływ na kurs ? Niezależnie od jakichkolwiek pozytywnych informacji kurs albo stoi w miejscu albo spada...
    Powiem tak, nie ukrywam, że jestem na minusie 34,5%. - czuje ból innych inwestorów
    Biorę pod uwagę to, że jeżeli w kwartale spółka wykaże w okolicach 45 mil zysku netto, a nie 7 mil - no to kurs ruszy na północ (wystarczy 8 pln za akcje ).
    a, i chciałbym podkreślić że nie jestem osobą naganiającą
    Jakie są przesłanki na taki zysk i taki kurs ? Pozdrawiam
    Jeżeli jesteś osoba która inwestuje na giełdzie - to już sam powinieneś znać na to odpowiedź.
    Jeżeli gw ciebie nie zgadzasz się z tym co ja tu przedstawiłem, to powinieneś podać mi powód.

pozdrawiam
    Byłem tylko ciekaw opinii
    "Byłem tylko ciekaw opinii" - a to przepraszam

Nie wiem czy spojrzałeś ogólnie na umowy jakie zawierał izostal z gas-sytem w poprzednich latach, ale to były przeważnie trzy lub cztery umowy na rok. Suma tych umów co rok wahała się na poziomie max 350 mil ( licząc na oko (nie wiem czy tu przypadkiem nie zawyżam)) + inne zawarte umowy, których spółka oficjalnie nie podaje na stronie bankier.
    Na dzień dzisiejszy mamy umowę niepodpisaną/albo podpisaną (o czym możemy nie wiedzieć) na poziomie 1 780 000 000 netto z czego pierwsza rata ma wynieść 1 400 000 000 netto. Jeżeli spółka odnotuję w jednym kwartale zysk netto na poziomie nie średnio 6 mil , a w okolicach 40 mil zysku netto to tym samym kurs podskoczy.

Przykład: bumerch

Jestem z tych inwestorów którzy nie kierują się analizą techniczną i fundamentalna, tylko kieruję się przepływem gotówkowym i strategią spółki.

[x]
IZOSTAL 1,47% 3,46 2025-11-10 16:35:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.