Jakby to się okazało prawdą to 2 złote byłoby w tydzień. Prawdopodobnie wtedy ziściłby się scenariusz spekulanta. Szansa na jego realizację wg mnie to 5%. Zbyt piękne, żeby było możliwe.
Jeszcze jakiś czas temu też patrzyłem na taki scenariusz jak na science fiction.
Aczkolwiek kto inny miałby budować największą w Polsce farmę PV w Mysłowicach jak nie firma z Mysłowic, będąca certyfikowanym wykonawcą Taurona?
Daję 20% szans.
Swoją drogą pisali swego czasu na FB, że trzymają duży zapas paneli szykując się do dużych projektów.
Warto łączyć kropki.
A czy taki scenariusz się zrealizuje to czas pokaże.
A nawet jak MTE będzie stawiać w Mysłowicach farmę dla Taurona, to i tak nie ma gwarancji że kurs na to zareaguje.
Kupowałem akcje pod te ich sto hektarów i kolejne hektary pod farmy na terenach pokopalnianych? a tu się okazuje że być może będą ale tauronowi stawiać ?
A co z ich dzierżawa? Pewnie chodzi o pieniądze? Ale przecież można dofinansowania dostać 80% i mogliby ile chcieli tych MW postawić?
Co jest nie tak? Owszem idą do przodu z magazynami to zaskoczyło ale okazuje się że są instalatorami z własnymi magazynami i tyle? A miały być klastry i farmy...
A nie może być jedno i drugie? Swoje projekty będą ciągnąć, a jak dodatkowo mogą brać udział w przetargach na wykonanie czyiś instalacji to zle? Na serio co nie robią, nie wiadomo jak dobrego to i tak znajdzie się jeden z drugim, kto będzie narzekać i swoje historie tu dopisywać nie mając żadnych podstaw a swoje wyimaginowane pomysły.
Brakuje mocy przyłączeniowych. Tu jest największy problem, bo stawiać farmy na ozdobę, to chyba bezsens prawda? Ale wszystko się poukłada, kwestia czasu.. dobierać póki tanio i niczym się nie martwić.. Pzdr.
Raport roczny zysk 6tys buhahaha a wycena 40mln. Kurs powinien być na 3gr max. Śmiech na sali. To Czesio 2 ulcie obok mnie miał większy zysk, a robi instalacje foto, wod i kan. Dawać śmiecia na dno.
A kiedy spółka powstała ? Wiesz jak szybko rosną przychody i zyski „świeżych” perspektywicznych firm rok do roku? Skończ się dziecko kompromitować (jeśli nim nie jesteś, to gorzej, sam się domyśl kim jesteś)
Rynek się z reguły w długim okresie nie myli.
W krótkim okresie bywa różnie.
Po co grubszy kapitał ma to ciągnąć w górę skoro na obecnych poziomach wciąż jest podaż?
Taka podaż to nie podaż. Jak ktoś zacznie na poważnie zbierać wciągnie to wszystko bez większego trudu i zaczną ludzie podczepiać się goniąc za rekinem.
Jeszcze 2 tygodnie temu szydziłeś ze mnie i z mojego łączenia kropek, a teraz sam powielasz to co pisałem... Umowa z Tauronem była kwestią czasu. To że Tauron sam nie postawi tej farmy na terenach pokopalnianych w Mysłowicach też jest oczywiste, sprawdzeni podwykonawcy to podstawa takich przedsięwzięć. Teraz banda golców i ograniczonych umysłowo łamag inwestycyjnych śmieje się z posiadaczy akcji, tak jak 2 lata temu śmiano się z kupujących JSW po 13 złotych. Za jakiś czas pojawią się tutaj wpisy w stylu: "czemu i jakim prawem 'ten śmieć' rośnie?", a niewiele potem będą kupować na wyścigi i dziękować że ktoś im odsprzedał za jedyne 2 zł za akcje. Rynki rządzą się swoimi prawami i działają cyklicznie, jestem pewien że za kilka lub kilkanaście miesięcy odkopię z satysfakcją ten post i pośmieję się z osobników typu "Info", którzy się wytrzepią z akcji na samym początku wzrostów bo ich hak za bardzo uwiera:P
No byłoby super jakby tak jeszcze z miesiąc-dwa się wstrzymało ze wzrostami. Z tego co widzę na innych moich spółkach zbliża się czas żniw i chciałbym jeszcze zdążyć na zasiewy tutaj:) Mam już trochę akcji, ale warto byłoby dokupić do okrągłej kwoty. Tutaj na najbliższe lata naprawdę ładne perspektywy zaczynają się kształtować.
Dlaczego nie starają się na dofinansowanie do swoich farm? Oni chcieli stawiać podobnej wielkosci do tej co teraz Tauron ? 100MW , coś jest nie tak? Takia informacja dałaby tu złotówki!!!
Byc może nie spieszy im się ponieważ akcje poblokowane jeszcze rok? Za rok też może być różnie, już straszą bieda a nawet głodem , to jak to będzie wszystko działać? Oczywiście będą naciskać na pv za wszelką cenę byle polskiego węgla nie wydobywać (90% złóż węgla Europy znajduje się na terenie Polski) tak więc czeka nas samobójstwo energetyczne pod nazwą zielona energia.
W takim przypadku wygranym mógłby być minutor a czy będzie? Kurs nie wycenia optymistycznie przyszłości (emisja po 39gr to fakty , obecny kurs ponieżej tej ceny)
Minutor energia ma fotowoltaike
Minutor zajmuje się górnictwem (swoją droga ostatnio idh ogłosiło ze sprzedali im jakaś linie technologiczna )
Wiec sytuacja win win zarabiają na węglu i na słońcu
Zarabiają? Jak strata na kwartał i to ten który powinien być najlepszy?
I chyba o to chodzi? W takim boomie na pv i zielone energię firma ma stratę , sponsoruje sporty wszelakie etc ale zysków brak?
Brakuje wam dystansu panowie.
Proponuję zrobić duże trzy kroki do tyłu to będziecie mieć lepszą perspektywę.
Narazie nie dostrzegacie lasu, bo drzewa wam zasłaniają
Nic z tego rozwoju dobrego nie wynika , jedynie dług się zwieksza.
Dokładnie tak samo jak na spółce columbus im lepiej im idzie tym dług większy. Tyle że tam mieli rajd z groszówek na ponad 100zł ??!!! Tu był rna 2zł i szukanie dna. Już po wszystkim?
Jedno na pewno tutaj widzę. Przed pojawieniem się informacji o Tauronie było kilka znanych twarzy co przewijały się na forum przynajmniej od roku (a większość nawet już od kilu lat), a teraz nagle pojawili się jacyś lamieniarze Bóg wie skąd i narzekają na wysokość kursu. Jak za wysoko to zrzucie. Z przyjemnością dobiorę po 30 groszy trochę. Jak za nisko to kupujcie, nikt nie broni. Ale wiem, że kurs się podbija najlepiej cudzymi akcjami stąd to narzekanie;)
Tu jest tylko jeden optymista , który uśrednia od 1,4zł , większość nie komentuje wtopy, a mniejszość się żali.
I to jest obraz akcjonariatu na forum, są jeszcze inni od emisji ale oni mają lockup jeszcze rok i tak to wygląda.