Kurs zatrzymał się w okolicach 2,50. Chętnych do sypania nie widać. Najwyraźniej kolejna grupa zawiedzionych sprzedała i tak jak poprzednio mieliśmy dołek w okolicach 1zl, kiedy kończyła się bessa na małych spółkach, tak teraz będziemy mieli dołek w okolicach 2,50. Niedługo wraca skup i pojawia się wyniki za 1Q. Te wyniki będą już pozbawione zdarzeń jednorazowych, wiec zobaczymy jak sobie spółka radzi po transformacji. Powinno być dobrze i powinno pojawić się nowe grono chętnych do kupna. Podaż na początku powinna pochodzić tylko od animatora, który musial zebrać trochę akcji od sypaczy, ale to nie sa duże ilości i powrót w okolice 4zl powinien odbyć się w stosunkowo szybkim czasie, jeśli tylko ostatnie spadki na szerokim wyhamują. A przypominam, ze spadki na szerokim zaczęły się w październiku, wiec niech nikt nie pisze, ze „spadki dopiero się zaczęły”.
Dedalus ma dzisiaj humor.
A tak 2 dni temu w Warszawie:
Sekretarz skarbu USA: jestem świadoma wysiłków, które podejmuje polski rząd. Zbliża się globalny kryzys.
Naprawdę zbliża się globalny kryzys" — podkreśliła.
Sądzę że wiadro trzeba będzie ustawić przy 50 gr. Sądzę że tak będzie totalny kryzys tym bardziej że zimą zabraknie gazu nie tylko w Polsce ale i Europie ale co będzie zobaczymy, jak to Niemcy powiedzieli, będzie taki kryzys jakiego nigdy nie doświadczyliśmy.
A czy Komuch zauważył, ze nasza spółka nie ma kredytów? I ze całość zobowiązań długo i krótkoterminowych jest pokryta gotówka? Spółka nie ma kosztów w postaci zakupu papieru, którego koszty wzrosły niebotycznie. Spółka jest po ciężkiej restrukturyzacji. A i odpisy na utratę wartości raczej wyższe nie będą.
Poza tym ten krótki zgielk z powodu odpisu na utratę wartości Do Rzeczy. W takim roku, kiedy spadly z nieba pieniądze z PFR to był normalny ruch. Wiadomo co było w 2017 roku. Ale kogo to interesuje poza Sławkiem vel Znanym?
A nowi mogą sobie skupować te akcje. Taniej nie będzie, to se nevrati. Inflacja, Panowie. Tamto 1zl inaczej jest teraz warte. Wiec kupuj Komuch po 2,50. Wiem, ze masz stres z tym bankiem. Ja tez mam sporo w banki zainwestowane od czasu konfliktu na Ukrainie. Ale to inwestycje długoterminowe, stopy na poziomie 0,5% nie wrócą, pandemia nie wróci, PKO znów 20zl nie będzie kosztować. I PMPG po zeta ani dwa tez nie kupicie. Ale za 2,50 jest do wzięcia, zanim skup wróci. Znów 2,5 miesiąca skupu nie było. Jak rok temu, ale skup wróci. Od Was już nie będzie kupowała spółka, już od Was wszystko odebrała. Teraz można od animatora brać, albo ode mnie, jeśli chcecie coś ode mnie kupić, mogę Wam trochę akcji sprzedac. Żebyśmy znów razem zarabiali.
P.s. Ten Drozapol mi portfele podtrzymał. Wiec humor mam nie najgorszy jak na te czasy.
E tam bajki opowiadasz. Spółka cud miód malina a pies z kulawą noga nie tknie a dlaczego ? Bo własciciel bierze wszystko dla siebie. Jesteśmy po hossie na GPW, gdyby nie jego żona czy on czy jego skup własny to byłby tu dramat. On musi ciągle uruchamiać skup własny, bo wywalili by go na jednolite. Już pisałeś przy 3.5 zł że rynek wyprzedany, przy 2.5 się powtarzasz itd. A co do moich inwestycji czy mam stresa, wcale a jeszcze mnie umacniają w przekonaniu że WIBOR dojdzie do 7 % a może i jeszcze wyżej toż to handlowy będzie miał z 2 mld zysku. Jak go przy tych spadkach nie docisneli niżej to może być już tylko lepiej. Za miesiąc dywidenda i następny rekordowy kwartał.
Nie ukrywam ze jak by przyszła potężna bessa a chyba na taką się zanosi na jesieni to wyceny absurdalne akcji staną się rzeczywistością i nawet te 1 zł może być na które wszyscy naganiaja zeby się obkupić. Pamiętam jak w 2008 kupiłem lotos za 9 zł spadł do 7 zł i jakiś anal wydał rekomendacje 0 zł sic!! Jak tylko odbiło na 10 zł sprzedałem ech prawie dołek trafiłem a później do 100 zł urósł. To była dopiero bessa moja pierwsza i najgorsza jak do tej pory ...
Fakt, ze spółka ma sporą historie wzlotów i upadków. Patrząc na nią od 2019 przeszła kawał transformacji. Choć aktywa nadal ma te same i nie robi żadnych akwizycji, to jednak przesunięcie WPROST w pierwszej fali covid z medium papierowego do całkowicie cyfrowego to duży wyczyn. W tym aspekcie spółkę można porównywać bardziej do WP_pl czy Onet a nie do rynku prasowego. Jak mówimy o przyszłości - to spółka na tym z pewnością może kapitalizować duży sukces. Natomiast Dorzeczy i Dorzeczy_pl - można z poglądami się zgadzać lub nie ale jako biznes - to jest dla tej spółki bardzo dobre przedsięwzięcie. To był super ruch biznesowy, wykonany w dobrym czasie ze strony Michała Lisieckiego, że pomógł naczelnemu - Pawłowi Lisieckiemu uruchomić to pismo. (piszę w całości imiona i nazwiska, bo często ludzie nie odróżniają tych dwóch osób przez podobieństwo nazwiska).
Wyniki wyglądają dobrze. Więc jak mam obstawić czy kierunek 1 płn czy 6 pln to ja obstawiam wzrost. Co się musi stać aby ruszyło? Spółką muszą zainteresować się inwestorzy. Jest wokół niej po prostu zbyt cicho. Pozostaje pytanie czy nie jest to strategia celowa.
Jeszcze jedno: O szwajcarskim przedsięwzięciu tez wreszcie coś powiedzieli. Mimo, ze niewiele, to jednak pozytywnie. Tam jak wiemy, prezesem jest doświadczona osoba z sukcesami na koncie. Jest więc szansa, ze coś dobrego z tego będzie.
W koncu jakiś merytoryczny komentarz. Oczywiście pojawił się tez „kciuk w dół”, bo maruderzy musza swoje dorzucic, skoro nie pasuje im go do „narracji” o 1zl.
Te historie o 1 zł, to brednie starych, zmęczonych i bez wizji. Spółka jest w innej sytuacji, trudne chwile za nią, bilans wyczyszczony a w międzyczasie setki tysięcy akcji skupionych od tych, ktorzy byli „zawiedzeni”.
Nie chcę mi się już „bronić” tej spółki. Mam tez wiele do zarzucenia zarządowi. Ale walczę z tymi bredniami, bo mam te akcje i nie mam zamiaru pozwolić na to, żeby te smeiciowpisy zniechęcały do trzymania akcji tych, którzy kupili te akcje, żeby na nich zarobić.
Dedalus, odpisz mi merytorycznie albo tym co siedzą od powstania pmpg i skusili się teżna emisję akcji, gdzie prezes obiecał złote góry. Po 20 latach trzymania tych akcji mają 90 % strat. Podtrzymaj ich na duchu, jaką bajeczkę im wciśniesz tym razem ? Bajki prezesa znam i mogę dużo ja ten temat napisać.
Tylko nie napisz mi w stylu jak na pozostałych spółkach gdzie wejdziesz na forum i leszcz zachwalaja, że już jest dobrze i będzie tylko lepiej, bo takiego doła ta giełda nie miała nawet za Tuska jak polska była w ruinie. No pocieszaj mnie i nie tylko mnie. Gdzie nie wejdę na forum jakieś spółki już będzie tylko rosła :)
Nie wiem kto trzyma 20 lat akcje, które spadly 90%.
Ja nie mówię, ze prezes nie robił różnych słabych rzeczy. Ja tylko pisze, ze Wasze liczenie na 1 zł na nic się nie zda. Spółka jest w innej sytuacji, to nie jest bessa kiedy Lehman upadał. I wiele rzeczy się zmieniło, dlatego uważam, ze 2,50 to już dołek.
Czyli rozumiem że wiesz jak będzie wyglądał najbliższy kryzys, napisał byś o nim coś więcej oprócz tego co każdy rozsądny człowiek w Polsce wie, że przedsiębiorstwa polskie zamarzną zimą z braku gazu.
Czyli rozumiem że wiesz jak będzie wyglądał najbliższy kryzys, napisał byś o nim coś więcej oprócz tego co każdy rozsądny człowiek w Polsce wie, że przedsiębiorstwa polskie zamarzną zimą z braku gazu.
To znaczy ze nabili cie na hak jak kurs pmpg byl po 6 zł i wisisz na nim bo teraz kurs jest 2,8 .żeby zejść z haka kurs musi odbić do twojej ceny kupna. Pozdrawiam
Car, nie kupowałem po 2,50. Ja mam tych akcji na tyłu rachunkach, że nie wiem na jakim mam jaka średnia. Zarządzam rachunkami moich znajomych i mam ich aktualnie 6. Przy 3,50 byłbym na 0. Ale naprawdę nie liczyłem ile dokładnie.
Ja trzymam je, bo wierze, ze warte są dużo więcej. Ale też przyznam się, że powoli zmieniam swoją strategię inwestycyjna, która lata całe stisowalem i nie będę się angażował tak mocno w niepłynne akcje. Wartość wartością ale płynność na GPW kuleje i już mam tego dość po 18 latach. Tu jednak akcje będę oddawał spółce, kiedy cena będzie odpowiednia. Chyba, że się popyt pojawi. Ale sypac akcjami nie zamierzam.
Życzę zysków. Techicznie krótkoterminowe linia trendu pokonana! Dlugoteriminowa jest w okolicy 3,5 zł i tam wszystko się rostrzygnie . Zostanie przebita marsz w okolice szczytów. Brak przebicia zjazd poniżej ostatniego dołka...
Śmiać mi się chce z tępych gęb pisowskich, wizjonerów misiewiczow i wstawania z kolan. Po prostu ciemniacy nigdy nie zrozumieją że są ciemniakami. Polski cud gospodarczy tak samo się skończy, co nakradli to ich a reszta z nurtem w otchłan.
Idea podatku od nadmiarowych zysków zatacza coraz szersze kręgi. Tok myślenia premiera Morawieckiego podziela Victor Orban, który w środę ogłosił wprowadzenie podatków dla banków i dużych firm od nadmiarowych zysków. Węgierska giełda zareagowała mocnymi spadkami.
„Rząd zdecydował, że stworzy fundusz ochrony opłat za rachunki za energię i fundusz obronny. Będziemy z nich finansować (dalszą) niższą stawkę opłat za energię i koszty wzmocnienia sił zbrojnych. (…) Zobowiążemy banki, ubezpieczycieli, wielkie sieci handlowe, przedsiębiorstwa przemysłu energetycznego i handlu energią, firmy telekomunikacyjne oraz linie lotnicze, by wpłacały do tych dwóch funduszy dużą część swoich dodatkowych zysków” - powiedział Orban w wystąpieniu opublikowanym na FB.
Nagle wszystkie firmy mają nadmiarowe zyski a przecież prezes Orlenu zarzeka się że nie jest chciwy i nie zdziera z ciemniaków. Jedynie Orlen zarabia na gazetkach i hotdogach.
NBP: Przy obecnym poziomie stóp proc. koszt wakacji kredytowych może sięgnąć 20 mld zł.
A nie lepiej umorzyc te kredyty chciwym bankom ?
Polska i Węgry są już bankrutami. Zawsze tak kończą się rządy populistów i kłamców. I dobrze ciemniakom za to. Stal tu mi zawsze makler ile to Tusk nie nakradł, aż uszy więdły
"Gdzie się nie obrócisz tam PiS wzorem Kima z Korei Północnej wdraża opiekę nad nami. Czy czujecie oddech tej opiekuńczej władzy na swoich plecach? Co z tym zrobicie? Jak podziękujecie ludziom którzy wybrali wam takich opiekunów i nie chcą zmienić zdania co do kontynuowania tej opieki?"
"Płemier wraz z nadętym Kartoflem, Jaszczombem i Budyniem tworzą nie tylko dyktaturę ciemniaków, jak określiłby ich śp. Stefan Kisielewski, ale też po prostu dyktaturę pospolitych chamów, którzy w chwili zagrożenia wysyłają na bezbronne dziewczęta i kobiety policyjnych tajniaków, zwykłych zbirów ze stalowymi pałkami teleskopowymi w rękach."
Ale suweren woli słuchać pompatycznych kłamstw…. Wstawać z kolan i budować międzymorze… potem się wygasza oczekiwania. W tym czasie styropian robi prawdziwy biznes.
Po prostu do jesieni bezwzględnie trzeba się wyprzedać z akcji, zabrać kasę z bankuw najlepiej nie PLN bo ona została powierzona Maryji i królowi polski tylko euro dolary czy złoto. Tak kończy się ten cud gospodarczy
rzadko zgadzam się z komuchem ale niestety ma rację w tym co napisał, niszczenie klasy średniej przez morawieckiego i jemu podobnych (ucznia szwaba) skończy się katastrofą !!!! dla Polski i ich obywateli
No jest tu kilku wieszczów i poetów :) Wieszczą olbrzymie zyski na firmie, w której prezio robi to co chce i obiecuje złote góry, a obroty sięgają zenitu :) Chcesz sprzedać 2000 akcji to poczekaj pół roku :) Szkoda klawiatury na to forum :)
Od momentu założenia tego watku kurs wzrósł o 33%, całkiem niezłe.
Wyglada na to, ze maruderów nie ma, nie odkupili tego co kiedyś mieli, wiec nie będą sypać jak zacznie mocniej rosnac. Teraz przystanek w okolicach 3,30 i chyba ruszamy w okolice 3,50 i tam się zobaczy co się wydarzy.
Cały czas zakładam, ze do końca wakacji powrócimy powyżej 4zl.