To kolego tak straszne jak podniecanie się Pisiorów,że odzyskali miliardy, bo odkryli karuzelę vatowska na śrubokrętach tytanowych z "plastiku". Btw trzeba przyznać, że ładną armię pisarzy oddelegowani na forum:) bankier to jednak stan umysłu i braku wiary w siebie
Akurat zgodnie z raportami PwC luka w VAT się zmniejszyła. No chyba że PwC Twoim zdaniem też jest PIS-owskie. Z faktami moim zdaniem nie ma co dyskutować.
raporty od kilku lat rzecz Święta i nikt ich nie podważy...aż do czasu, a pisać raportami i liczbami historię to można "póki co" do woli, więc ten tego...PwC Ci to mają używanie w wielu kierunkach ps jakby ktoś mnie oświecił o co pytałem, czy coś jeszcze wisi do rozpatrzenia nad ACT ? oprócz świetlistej przyszłości :)
Z tego co się orientuję to została już tylko jedna, czyli ta która dzisiaj raz jeszcze została cofnięta do ponownego rozpatrzenia. Jednak ona też jest już w cenie, objęta rezerwą i układem, dlatego jej wynik i tak nie ma znaczenia, tyle że niestety "wisi" nad spółką.
Za ostatnim raportem rocznym:
"Łączna wartość zobowiązań wynikających z powyższych decyzji będących przedmiotem opisanych postępowań sądowych i prowadzonych uprzednio postępowań dotyczących podatku VAT i CIT ujęta w księgach na dzień 31 grudnia 2021 r. wynosi 11 590 tys."
Więc nominalna wartość tej sprawy do rozpatrzenia to pewnie jakieś 1.5mln zł.
1) Niższy popyt na elektronikę która wciąż zapewnia 50% przychodów,
2) Wzrost stóp procentowych a w konsekwencji niższa konsumpcja,
3) Spadek zysku netto rok do roku.
Ten rok będzie trudny dla spółki bo skończyły się dopalacze i sam jestem ciekaw jak spółka operacyjnie sobie z tym poradzi. Zysk netto za 1 kwartał 22 r. będzie na pewno niższy niż w 21 r. Zobaczymy o ile.
Dnia 2022-04-20 o godz. 22:28 ~Miś napisał(a): > Trzeba widzieć też i ryzyka: > > > > 1) Niższy popyt na elektronikę która wciąż zapewnia 50% przychodów, > > 2) Wzrost stóp procentowych a w konsekwencji niższa konsumpcja, > > 3) Spadek zysku netto rok do roku. > > > > Ten rok będzie trudny dla spółki bo skończyły się dopalacze i sam jestem ciekaw jak spółka operacyjnie sobie z tym poradzi. Zysk netto za 1 kwartał 22 r. będzie na pewno niższy niż w 21 r. Zobaczymy o ile.
Action zainwestowal w krakwet - zarcie dla zwierzat. Wiesz ile osób posiada jakies zwierzaki ? Jakie sa kolejki do weterynarzy ? Ze coraz wiecej ludzi kupuje zarcie dla zwierzat przez internet bo jest wygodniej i łatwiej ? Tak wiec w jednej branyz moze i spadnie, ale w drugiej wzrosnie.
Krakwet owszem generuje ładne wzrosty ale tu baza jest niska. Poza tym sam prezes mówił, że problemem są koszty opakowań oraz transportu (kurierzy). Ten biznes się dopiero rozwija nie jestem pewny czy w 2022 r. zastąpi już braki z innych obszarów.
Zgadzam sie, niska baza sugeruje, ze niepredko bedzie widac te efekty. Tym bardziej ze mowiono ostatnio o nowym magazaynie pod ta kategorie(to znaczy ze nie jeszcze wszystko hula tak jak by chcieli). Magazynu sie co prawda dlugo nie buduje, jesli maja juz teren, ale to tez nie powstaje w jeden kwartal, wiec w 2022 jeszcze zwiekszonej skali nie da rady obsluzyc.
To wszystko nie zmienia faktu ze obecna wycena jest smiesznie niska :)
"Zysk netto za 1 kwartał 22 r. będzie na pewno niższy niż w 21 r. Zobaczymy o ile." co za bzdury haha :D jakim niby cudem skoro przychody i marże wyższe niż rok temu w pierwszym kwartale? :) jak chcesz to możemy się założyć o jakąś kwotę hmm? :)
luka w VAT spadła ale głównym tego przyczyną jest wprowadzenie JPK vat, a przygotowali i wprowadzili go poprzednicy. Niestety efekty tego były widoczne dopiero po 2016r gdy zgodeni z planem jednosobowe działaności i małe spółki musialy raportowac. Notabene pis głosował przeciwko.
Duże firmy wysyłają plik JPK od lipca 2016 r. a małe od 1 stycznia 2017 r. PiS głosowało przeciw ale program samo wprowadziło. Wybory parlamentarne odbyły się natomiast w październiku 2015 r.
Jak patrze na te daty to nie mogę podzielić Twojego zdania, że PiS był przeciw i nie wprowadził plików JPK. Dodam również, że stworzyli specjalny zespół do wykrywania łańcuchów VAT-owskich.
Warto pamiętać, że jednolity plik kontrolny został wprowadzony ustawą z 10 września 2015 r., a więc rzutem na taśmę jeszcze przez rząd koalicji PO-PSL. Nie ma jednak co liczyć na to, że dzisiejszy rząd choć napomknie, że przepisy o JPK przygotowała obecna opozycja, ona zaś nie przyzna, że gdyby nie rząd PiS, to jednolity plik nie zadziałałby tak, jak zadziałał.