Błękit brylantowy to barwnik żywności powszechnie stosowany w produkcji artykułów spożywczych. Zalicza się go do grupy dodatków do żywności o numerze E133. Jego zadaniem jest zmiana oraz wzmocnienie barwy produktu. Występuje praktycznie w większości produktów (napojach, słodyczach etc.)
Wielkie mi halo. Stosowany m.in. w: Przemyśle spożywczym – Tutaj używany jest najczęściej w wyrobach takich jak galaretki i żelatyna, różnego rodzaju napoje, konserwy warzywne, pieczywo, ciastka, żelki, lody, a także produkty mleczne i kremy do ciast. Barwi się nim napoje izotoniczne i niektóre gatunki piw. Przemyśle kosmetycznym – Błękit brylantowy FCF znalazł zastosowanie również w tym sektorze. Używa się go do barwienia m.in. past do zębów i płynów do płukania ust, mydeł, szamponów, a także dezodorantów. Obecny jest także w farbach do włosów.