Zasługi tow. Balcerowicza obejmują, między innymi, sprzedaż rezerw złota NBP po ok. 300$ za uncję. Obecnie cena złota wynosi 920$ za uncję. Towarzysz ten brał także czynny udział w rabunkowej wyprzedaży polskiego sektora bankowego, niesłusznie nazywanej często "prywatyzacją". Przypominam, że za 75% aktywów sektora bankowego, wycenianego obecnie na ok. 300 mld zł, skarb panśtwa otrzymał ok. 25 mld zł. To nieco więcej niż 1/10 obecnej wartości sektora bankowego. W okresie "prywatyzacji" tow. Balcerowicz pełnił bardzo ważne funkcje państwowe (wicepremier i minister finansów lub szef NBP) i miał decydujący wpływ na podejmowane wtedy decyzje. Utworzyl rowniez ogormne rezerwy walutowe o wartosci ok 30 mld USD. Znow mial nosa - zloty sie umocnil i stracilismy dzieki niemu 30 % wartosci rezerw
Spójrz do serwisów informacyjnych lub komunikatów NBP z 2001 i 2002 roku. "Sprzedał" "w micwie" w sumie 200 ton złota z polskich rezerw... Pamiętam to jako dziś jako inwestor giełdowy
jak bym kupił wtedy 3 mieszkania po 50 tys zł(a tyle kosztowało mieszkanie M4 - 64m2), to też bym je sprzedał teraz po 250 tyś, pomyśl logicznie o tym co piszesz,
Tak samo z benzyną mogłem wtedy kupić 1mln litrów po 1,70pln to teraz bym sprzedawał z 200% zyskiem, ale ze mnie nie udacznik, kurde że nie kupiłem tego 1 mln litrów
On nie kupil tylko sprzedawal. Czyli dal sie wyruchac przez zachodnich inwestorow i nie przewidzial wzrostu cen aktywow. Jest zwyklym frajerem a nie znawca rynku.
po to zatrudnia się zatrudnia takich ludzi którzy umieją to przewidzieć, ktoś kupował wcześniej a teraz sprzedaje, czyli ktoś zarobił bo zatrudniał fachowców, a u nas wierzono pseudo ekonomiście. Nie licza się tytuły naukowe, ale zmysł do przewidywania zachowania się rynku, tak poznaje si e dobrych ekonomistów.
W naturze nic nie ginie jeden zarabia drugi tarci, Polacy stracili amerykańscy Żydzi zarobili i jest równowaga.
Nie można do decyzji sprzed 19 lat przykładać dzisiejszej miary.Po PRL u pozostał jeden bank bez pieniędzy.To co prywatyzowano,to były stare budynki,z szyldem BANK (zardzewiałym) i liczydłami zamiast komputerów.Przelew z banku do banku szedł ok 3 tygodnie.Ludzie rozliczali się gotówką,wozili walizki pieniędzy.Balcerowicz to wszystko okiełznał,pożyczył 1 miliard dol. i zaczął robić z tym bałaganem porządek.Bolało,bo musiało boleć,ale mamy system bankowy sprawnie funkcjonujący.Bez niego niemożliwa byłaby jakakolwiek działalność.Nie można oceniać Balcerowicza w oderwaniu od kontekstu lat osiemdziesiątych,a kto z młodych je pamięta?
a Bagsik to na czym zarobil
z jednego banku do drugiego
taka byla procedura tych zasranych
polskich bankow
że jeszcze troche a Bagsik
wyssal by wszystkie pieniądze z Polski .
Chciałoby się mieć polskie banki,były,przypominam-stare chałupy,liczydła długi,brak organizacji itd...To tak,jakbyś miał pretensje do bezrobotnego,że nie ma merca(nowego).
a za ile to skarb państwa mogl
sprzedac 2 lata temu
kopalnie przez gieldę
ile to kasy by wplynęło na modernizacje tych trupiarni
byla okazja i się zmyla
może ktoś za to odpowie , co?
A banki dziś 300 miliardow / tylko kto by to dal /
a jutro zwala i 270 miliardow
to moherowe liczenie
o kant dupy rozbic
Bagsik mógł wysysać pieniądze dlatego,że przelewy szły 3 tygodnie.Z takiego poziomu startowała reforma banków.O kartach płatniczych to się wiedziało z filmów zachodnich.U nas forsa w walizkach, niektórzy pamiętają.
Wszyscy ludzie wprowadzający reformy mieli dyplomy z PRLu,innych nie było.To tak trudno policzyć,choćby na palcach?Załóżmy,że wynajęto by finansistów zagranicznych,najlepszych,to pewnie byliby Zydzi,oni są dobrzy w tych sprawach.I co wtedy powiedzieli by polscy rasiści?
Balcerowicz powinien byc za kratkami
komisja bankowa miala powstac cha cha
tak to jest u polaczkow rozkradaja to Polske
a polacy beda wyrobnikami we wlasnym kraju
Kolejny półgłówek. Tacy jak wy nadają się jedynie do układania towarów na półkach w hipermarketach albo na zmywak do Anglii.
Nie wypowiadajcie się przygłupy o ekonomii bo nie macie o tym pojęcia.
Pseudoautorytecie wierzacy we wszystko co uslyszysz w tefałenie podaj konkretny zarzut. Mozesz tez udowdnic matemtaycznie ze nie mam racji. Chetnie sie doksztalce. Obawiam sie tylko ze jestes polglowkiem nie majacym o niczym zielonego pojecia i nie znajacego zadnych faktow i danych.
spójrz za okno i zobacz jak kraj się rozwinął Porównaj też PKB Za dużo tylko pasożytów państwowych co wszystko wysysają Bez nich byśmy byli w czołówce światowej
Spojrz na statystki. Balcerowicz chlodzil gospodarke. Kiedy na swiecie byl wzrost gospodarczy i wzrost PKB po 4 % w Polsce 1 %. A kiedy odszedl PKB w Polsce mamy 6 %. Utrzymywal stopy procentowe na wysokim poziomie przez co firmy nie inwestowaly z zloty umocnil sie na njabrdziej na swiecie. Spekulanci kupowali Polskie obligacje bo nigdzie na swiecie nie byly tak wysoko oprocentowane. USA robilo dokladnie odwortnie - obnizali stopy i oslabiali dolara. Balcerowicza w USA by wysmiali. Chyba ze byl na uslugach finansjery miedzynarodowej i celowo okradal nas placac z budzetu wysokie odsetki za obligacje.
Ja bym się bał jakby wtedy jakiś suwniczy został prezesem NBP GŁówny cel inflacja pokonał ją i to się liczy Nikt nie jest nieomylny pomyłek pare miał ale to sie widzi tylko z perspektywy
I znow zadnych konkretow.
Stosowanie jedynie celu inflacyjnego jest wysmiewane na calym swiecie i tylko tacy frajerzy jak Balcerowicz w to wierzyli. Zreszta juz nie prezentuje tej teroii. FED czyli amerykancki bank centralny ma za cel przede wszystkim rozwoj gospodarczy i na drugim miejscu cel inflacyjny. Zreszta czym jest dzis wskaznik inflacji? Jesli nawet w koszyku nie ma mieszkan. Wskaznik inflacji to wielka manipulacja i mozna ja ustalic jak tylko chcesz. Skompromitowal sie i miej odwage to przyznac. Zaplaciles za to TY, ja i wszyscy Polacy.
Wg mnie nie ( w tej chwili banki mamy najlepsze na świecie nie obchodzi mnie czyje) Co nam po rozwoju jeżeli wydajemy więcej niż zarobimy To każdy wie oprócz rządzących Odkładanie w czasie katastrofy a dług rośnie i wreszcie kogoś przywali
Najlepsze banki na swiecie - ha ha ha
Ale ty jestes naiwny i wytresowany przez GW i tefałen
Niepolskie banki w Polsce maja ogromne zyski. Zgadnij dzieki komu i z czyich pieniedzy sa te zyski. I zgadnij dokad wedruje w formie dywidendy. A co do zadluzania - amerykanie wlasnie robia oddluzanie i za 2 miesiace nitk nie bedzie pamietal o recesji w USA. Banki w USA maja rekordowe straty a pieniadze zostaly u amerykanow. U nas banki maja rekordowe zyski a Polacy zostali wyrobnikami bez pieniadzy i aktywyw. Dzieki Balcerowiczowi.
nie interesuje mnie kto mnie okrada czy zachód czy państwo polski ważne że moje pieniądze w banku są bezpieczne i mam możliwości do inwestowania nimi oraz inflacja mi ich nie pożera NA zachodzie byłem w paru bankach załatwić coś koszmar i biurokracja
Tylko jełopy w FED nie zauwazyli że gospodarka się przy takim wzroście się zasapała, i co w tym momencie mamy???
Tak mieszali przy stopach procentowych że dzisiaj gospodarka USA jest na skraju recesji, banki padaja bo nie mogą odzyskać pożyczonych klientom pieniedzy, dolar cały czas słabnie, kwitnie twórcza księgowość.
Rzeczywiście tylko się na nich wzorować.
Takie działanie jest na krótką metę.
Polska ma silną gospodarke o mocnych podwalinach tylko, że niestety należy do krajów wschodzących. Co to znaczy: a to że w monencie groźby recesji firmy potrzebujące kapitału wycofuja swoje środki z tamtąd gdzie jest to najłatwiejsze, czyli m. im. z takich krajów jak Polska. Widać zaleźność Polskich firm od zagranicznych kontrachentów po ostatnich spadkach ma giełdzie.
Ale nawet po mimo tej sytuacji i tak w Polsce się poprawia.
Wszyscy wiedzą że efekty wprowadzonych reform widać dopiero po kilku latach. I to że mamy teraz prawie najlepsze usługi bankowe na świecie jest zasługa Balcerowicza, który sprzedał bezwartościowe molochy i zrobił z nich prawdziwe banki.
A co to sztuka oddac za darmo firmy i banki w 40 milinowym kraju gdzie upadl komunizm i przecietny czlowiek wie ze to kiedys bedzie duzy rynek? A czemu panstwowy bank PKO BP trzyma sie swietnie? Tez go trzeba bylo sprzedac. Idiota sprzedaje tanio. Madrzy wprowadzili reformy, poczekali na koniunkture i teraz prywatyzuja. Tak robia w Rumunii teraz.
Właśnie tych mądrych u nas brakuje wszyscy się tylko mądrzą w TV a nic nie robią a jak któryś coś zrobi to go zaraz dołują bo u nas równa się w dół i nie może być żeby podwładny był mądrzejszy od szefa
Ty chyba nie byles nigdy w Rumunii. Rusz sie troche i zobacz ja kswiat wyglada naprawde a nie wierz w to co pisza w GW i tefałenie.
Polacy kupują mniej nowych aut niż Rumuni
Andrzej Kublik2008-01-16, ostatnia aktualizacja 2008-01-16 20:31
Rumunia została liderem w sprzedaży nowych aut w nowych państwach członkowskich UE. Już od dwóch lat Rumuni kupują więcej nowych samochodów osobowych niż Polacy. Polacy kupili w zeszłym roku 293,3 tys. nowych samochodów osobowych, prawie 23 proc. więcej niż rok wcześniej. Ale to starczyło, by pokonać Rumunię, która w zeszłym roku przystąpiła do Unii i od razu stała się motoryzacyjnym liderem wśród tuzina państw nowej UE. Chociaż Rumunów jest niemal dwa razy mniej niż Polaków, to kupują więcej nowych samochodów. W zeszłym roku na rumuńskie drogi wyjechało 312,5 tys. nowych pojazdów, o 26 proc. więcej niż w 2006 r. W ten sposób już od dwóch lat Rumunia przejęła tytuł lidera motoryzacji w Europie Środkowej, który wcześniej niemal przez pół wieku należał do Polski.
nie porównuj kilku dużych ośrodków do tego co dzieje się na prowincji (gdzie przewodnik Cie nie zabierze) bieda aż piszczy, ludzie bez pracy, wykształcenia i perspektyw. Na szczęscie zaczyna się to u nich zmieniać, ale do Poski to im jeszcze brakuje.
a pamiętacie, ile to lat......?
majątek zarobiłam na lokatach negocjowalnych ...różnie ...po15,...16,...a bywało, że ponad 17% w skali roku
wiecie jaka kasa uciekła wówczas z kraju?
dopiero w momencie wprowadzenia podarku Belki, gdzie wydawało się, że niesamowite pieniądze zasilą kasę państwa za podatek od bardzo wówczas wysokich odsetek, w jednej dosłownie chwili banki - oczywiście już nie nasze - obniżyły oprocentowanie do kilku % i pokazały wielką figę "władzy"
z dnia na dzień obniżyli oprocentowanie o ponad 10%
to nie była zmowa banków?
ja przy okazji b. wiele zarobiłam, ale jaka kasą wówczas wypływała z kraju - tonami
to też był plan Balcerowicza?
a w tym czasie ludzie resztek żywności po śmietnikach szukali
a skad nagle tylu amatotów pustych puszek w narodzie?
raz wykolejeni, nie mają powrotu do społeczeństwa
te same metody co za komuny - puste półki, i puste haki, 5 godzin w kolejce za kawałkiem ochłapu,
swoi z tyłu sklepu oczywiście wychodzili z pełnymi siatkami